Wijken in Rio de Janeiro

Havenregio (Port Região/Região Portuária)

“Ik raak ontroerd wanneer ik de sporen van ons Afrikaans verleden terugzie in de havenregio. ”

- Lilian woont al sinds 2024 in Rio de Janeiro

De havenregio van Rio is in de laatste jaren sterk veranderd. Het voorheen vervallen en gevaarlijke gebied, dat bestaat uit de buurten Saúde, Gamboa en Santo Cristo in de centrale zone van de stad, is een aantrekkelijk cultureel centrum geworden met uitstekende musea, een groot aquarium en een prachtige boulevard langs de Baai van Guanabara. Dankzij de komst van de Olympische Zomerspelen in 2016 werd de haven herontwikkeld en gerevitaliseerd. Tijdens bouwwerken werden belangrijke historische plekken ontdekt die al lang vergeten waren.

In de 19e eeuw was het gebied rondom de haven de plek voor alles wat de elite van Rio wilde verbergen. Cais do Valongo bijvoorbeeld, was een kade die in 1811 werd gebouwd als nieuw aankomstpunt voor Afrikaanse slaven. Daarvoor werd Praça XV gebruikt, maar dit lag te zeer in het oog van het publiek. In de 20 jaren daarna arriveerden er nog meer dan 500.000 slaven vanuit Afrika, en het havengebied werd een grote markt voor slavenhandel.

Toen slavernij in 1850 werd verboden, probeerden de gouverneurs van de stad de sporen van de slavenhandel en de armoede in de regio weg te poetsen. De kade werd begraven om plaats te maken voor prachtige monumenten, zoals de Hangende Tuin van Valongo die in 1906 werd gebouwd. De bouw van een groot viaduct over Praça Mauá, het grote plein, zorgde voor een grimmige sfeer in de buurt met als resultaat dat veel criminelen naar de gebieden rond de haven trokken.  

Dankzij de bouw voor de Olympische Spelen werd de haven nieuw leven ingeblazen. Praça Mauá is nu een groot recreatiegebied met uitzicht op de Baai van Guanabara, en bij de haven liggen ook twee belangrijke musea: MAR (het Kunstmuseum van Rio) en het fascinerende wetenschapsmuseum Museu do Amanhã (Museum van Morgen). Ook andere attracties trekken veel toeristen en locals naar deze regio, zoals het aquarium AquaRio en de schitterende muurschildering Etnias bij het Olympisch Boulevard, van de wereldberoemde en in Brazilië geboren straatkunstenaar Kobra. Een prachtig wandelpad aan zee verbindt het havengebied met de Oude Stad. Als je niet wilt lopen, kun je ook met de VLT-elektrische tram naar de haven reizen.

Andere interessante plekken in deze buurt, die buiten het Praça Mauá-plein liggen, zijn bijvoorbeeld de sambasessies bij Pedra do Sal, de dorpsachtige sfeer van Morro da Conceição, het Klooster van São Bento en de ruïnes van Cais do Valongo.

TIP: Loop van de Oude stad over het wandelpad aan het water naar Praça Mauá. De uitzichten zijn hier erg mooi!

Suggestie of feedback?

Locatie