Wijken in Rio de Janeiro

Oude Stad (Centro Histórico)

“Ik vind het altijd leuk om de Oude Stad en de culturele centra te bezoeken, het zijn de beste van Rio! ”

- Lilian woont al sinds 2024 in Rio de Janeiro

De Oude Stad van Rio is het financiële centrum van de stad waar het doordeweeks een komen en gaan is van kantoormedewerkers. Dit is ook de plek waar de stad is ontstaan, dat kan je nog duidelijk terugzien in de architectuur en de mix van prachtige oude gebouwen en moderne wolkenkrabbers. Je vindt hier ook vele traditionele bars, goede restaurants en een groot aantal culturele bezienswaardigheden. Wanneer je de Oude Stad bezoekt, lijkt het alsof je letterlijk een reis door de tijd maakt.

De officiële geschiedenis van Rio dateert terug tot aan de 16e eeuw, toen de Portugezen voet zetten aan de Baai van Guanabara. Zij kwamen aan in het gebied waar nu Praça XV ligt, en de stad vormde zich er omheen. Met de overdacht van het Portugese Hof aan Brazilië in 1808 werd Rio de hoofdstad van het koninkrijk, waarna grote gebouwen en monumenten in de wijk werden gebouwd. In de 20e eeuw veranderde de infrastructuur in de regio; toen werden er lange straten, grote pleinen en gebouwen in Europese stijl gebouwd.

De Oude Stad staat bekend om de musea, theaters en culturele centra die vaak in monumentale gebouwen gehuisvest zijn. Het Cinelândia-plein is een groot cultureel centrum. Hier liggen bijvoorbeeld de Nationale Bibliotheek, het Museum voor Schone Kunsten en het Stadstheater. Praça XV is een groot plein waar zich een aantal belangrijke gebeurtenissen in de Braziliaanse geschiedenis hebben afgespeeld, zoals de proclamatie van de wet waarmee slavernij werd afgeschaft, en op het plein werd ook de onafhankelijkheidsverklaring van Brazilië uitgesproken.

De boogvormige loopbrug Arco de Teles, naast het plein, leid je via dorpsachtige straatjes naar Rua do Ouvidor, een geplaveide straat waar de bars en restaurants altijd vol zitten met lokale arbeiders en toeristen die zichtbaar genieten van de Braziliaanse gerechten. Loop nog een aantal straten verder en je vindt het Centro Cultural Banco do Brasil (CCBB), een van de beste culturele centra van Brazilië. In deze buurt liggen ook vele smalle steegjes, oude kerken en historische gebouwen.

In het oude stadscentrum vind je bars en restaurants die nog uit de 19e eeuw stammen, evenals het fantastische Confeitaria Colombo, een spectaculair theehuis dat in 1903 voor het eerst haar deuren opende. Largo da Carioca is wellicht het drukste plein in de Oude Stad. Het 17e-eeuwse Santo Antonio-klooster is een opvallende verschijning tussen de moderne kantoorgebouwen.

Je kunt gemakkelijk met de metro of een bus naar de Oude Stad reizen, en je hebt de hele buurt binnen een paar uurtjes wel gezien. De tastbare geschiedenis, evenals de belangrijke historische monumenten, zijn zeker een bezoek waard!

TIP: Het heeft wellicht geen zin om de Oude Stad op een maandag te bezoeken, de meeste musea en culturele centra zijn dan namelijk gesloten.

Suggestie of feedback?

Locatie