Wijken in Rio de Janeiro

Copacabana

“Ik werd opslag verliefd op Copacabana vanwege de bruisende energie, de diversiteit en de pracht van deze buurt! ”

- Lilian woont al sinds 2024 in Rio de Janeiro

Copacabana is zonder twijfel het kloppende hart van Rio. Het is een levendige kustwijk waar tradities en het moderne leven op een unieke manier naast elkaar bestaan. In Copacabana worden grote evenementen en populaire manifestaties gevierd. De wijk viert ook graag de diversiteit van Rio, en organiseert dan ook de Gay Parade en een van de meest populaire nieuwjaarsfeesten ter wereld waar meer dan 2 miljoen bezoekers per jaar op afkomen. In Copacabana bruist het van de energie, en het strand is wellicht het beroemdste strand ter wereld.

Hoewel Rio, na de komst van de Portugezen, snel groeide en zich ontwikkelde als een belangrijk stedelijk centrum, bleef Copacabana een geïsoleerd gebied dat enkel door vissers werd bewoond. Men begon zich hier pas in de 19e eeuw echt te settelen. In de gouden jaren van Copacabana, tussen 1930 en 1950, werden er hoge art deco-gebouwen gebouwd, en werd het strand een favoriete ontmoetingsplek voor de elite. In die tijd organiseerde het schitterende Copacabana Palace, dat nog steeds het meest traditionele hotel van Rio is, de beste feesten van de stad. In de jaren ’70 werden de boulevard en het strand verbreed. De boulevard, met de golvende, zwart-witte mozaïeken, is nu een van de meest gefotografeerde straatbeelden van Rio die je op vele ansichtkaarten terugvindt.

Je kunt gemakkelijk door deze buurt heen lopen, hoewel de afstanden toch vrij lang kunnen zijn. De grote verkeersaders zijn Nossa Senhora de Copacabana Avenue en Barata Ribeiro Street, waar vele populaire winkels en restaurants liggen. De meeste traditionele bars en restaurants liggen verspreid door de 101-blokken, zoals Adega Pérola en Bip Bip. Atlântica Avenue is een charmante, 4 kilometer lange boulevard aan het water met vele hoge gebouwen, chique hotels en goede restaurants. Deze straat eindigt bij het Kasteel van Copacabana, waar je de meest mooie uitzichten op het strand hebt. Op zondag worden de straten afgesloten voor het verkeer, en wordt de avenue een recreatiegebied voor inwoners en toeristen.

Over de klassieke boulevard van Copacabana slenteren, is absoluut de beste manier om kennis te maken met de buurt. Het staat altijd vol locals en toeristen, straatartiesten en straatverkopers met ambachtelijke producten, die allemaal van de frisse zeewind en het glinsterende blauwe water genieten. Loop eens naar een van de kiosken, koop een kokoswater of een biertje, probeer een lokaal snackje, en geef je over aan de heerlijke, multiculturele chaos van Copacabana.

TIP: Bezoek ’s avonds de verlichte boulevard om de nachtelijke sfeer van deze wijk te ervaren, maar pas op voor zakkenrollers.

Suggestie of feedback?

Locatie