Wijken in Rio de Janeiro

Santa Teresa

“Teresa is een van mijn favoriete buurten – nergens anders in Rio vind je eenzelfde kunstzinnige vibe en zo'n dorpsachtige sfeer. ”

- Lilian woont al sinds 2024 in Rio de Janeiro

Santa Teresa is een charmant heuveldorp in Rio’s centrale zone. In deze buurt, met een wat meer alternatieve vibe, vind je kronkelende, geplaveide straten met prachtige herenhuizen, leuke restaurants, intieme cafés en uitstekende boetiekhotelletjes. De dorpsachtige sfeer wordt versterkt door de Santa Teresa-tram, de iconische, gele tram die passagiers over de heuvels vervoert, tussen de wijk en het stadscentrum.

De wijk ontwikkelde zich rondom het Klooster van Santa Teresa, dat in het midden van de 18e eeuw werd gebouwd. De Bogen van Lapa is een aquaduct dat werd gebouwd om Santa Teresa van water te voorzien toen rijke carioca’s (inwoners van Rio) op zoek gingen naar een rustig plekje buiten de stad, en zich uiteindelijk hier settelden. Toen de tramlijn in 1896 in gebruik werd genomen, kwamen er nog meer mensen naar deze buurt vanwege de koelere temperaturen, waaronder ook Europese immigranten.

Kunstenaars realiseerden zich dat de grote huizen in Santa Teresa uitstekende plekken waren om in te wonen en te werken, en ook zij verhuisden naar deze buurt. Tegenwoordig is Santa Teresa een waar artistiek centrum waar vele schilders, muzikanten, acteurs en intellectuelen wonen, die ook allemaal weer nieuwe culturen en nieuwe energie meebrengen.

Je kunt Santa Teresa het makkelijkst bereiken vanuit de naburige wijken Gloria en Lapa, hier vind je trappen die naar boven leiden. De leukste manier om de buurt te bereiken, is met de beroemde Santa Teresa-tram. Deze vertrekt van het station nabij Largo da Carioca, rijdt over de Bogen van Lapa, en door Largo do Curvelo en Largo dos Guimarães, twee van de meest populaire gebieden van Santa Teresa.

In de hele wijk liggen charmante cafeetjes en restaurants, vooral in Largo dos Guimarães, het bruisende centrum van Santa Teresa. Hier vind je ook schattige vintagewinkels en een bioscoop. Largo do Curvelo is de halte bij het Parque das Ruínas, een cultureel centrum met mooie uitzichten over de Baai van Guanabara. In deze straat, iets verder omhoog, ligt het Chácara do Céu Museum. Hier vind je belangrijke kunstwerken en prachtige tuinen.

De beste dagen om Santa Teresa te bezoeken zijn zaterdag en zondag. Carioca’s en toeristen komen dan vanuit andere districten hier naartoe om te genieten van de heerlijke sfeer, en om de levendige bars en restaurants te bezoeken. Wanneer de zon volop schijnt is de wandeling naar boven en beneden best een uitdaging, dus neem je tijd. De beste manier om Santa Teresa te ontdekken is door rustig door de straten te slenteren.

TIP: Loop hier niet rond als het donker is, er worden regelmatig mensen overvallen in dit district.

Suggestie of feedback?

Locatie

Meer wijken in Rio de Janeiro

Bekijk alle wijken

Ipanema

“De strandcultuur, de gezellige sfeer en stijlvolle buurt Ipanema staan voor mij symbool voor Rio de Janeiro! ”

Oude Stad (Centro Histórico)

“Ik vind het altijd leuk om de Oude Stad en de culturele centra te bezoeken, het zijn de beste van Rio! ”

Copacabana

“Ik werd opslag verliefd op Copacabana vanwege de bruisende energie, de diversiteit en de pracht van deze buurt! ”