Wijken in Rio de Janeiro

Lapa

“Ik vind de levendigheid en het multiculturalisme van Lapa altijd erg leuk! ”

- Lilian woont al sinds 2024 in Rio de Janeiro

De bohemian levensstijl van Rio vind je voornamelijk in Lapa terug. Deze wijk ligt in de centrale zone van de stad, en heeft de Bogen van Lapa als grootste bezienswaardigheid, maar dit district is vooral geliefd onder feestvierders en nachtbrakers. De talloze bars en pubs zitten altijd vol locals en toeristen die een leuke tijd willen beleven.

De beroemde bogen, die ook wel bekend staan als de ‘Carioca Aqueduct’ of ‘Arcos de Lapa’, zijn in de 18e eeuw gebouwd om het watertekort in het naburige district Santa Teresa op te lossen. In het begin van de 20e eeuw hebben vele bars en restaurants zich rondom de bogen gevestigd, die door een groot aantal intellectuelen, muzikanten en kunstenaars werden bezocht. In de jaren ’50 kreeg Lapa, als gevolg van al deze culturele energie, de bijnaam ‘Rio’s Montmartre’, een verwijzing naar het creatieve centrum van Parijs. Tegenwoordig zijn de bogen niet alleen een belangrijk monument, maar geven ze ook toegang tot de tram van Santa Teresa.

Overdag is Lapa een rustige wijk die door toeristen wordt bezocht vanwege de oude huizen, de traditionele restaurants en de Escadaria Selarón (de Selarón-trappen), een grote, indrukwekkende trap die compleet is gedecoreerd met kleurrijke mozaïeken. Van die rustige sfeer is ’s avonds, wanneer de tientallen bars opengaan en de buurt volstroomt met mensen, niets meer te bekennen. Vooral de kruising van Mem de Sá Avenue en Lavradio Street, het hart van het district waar de meeste bars zitten, wordt één grote, bruisende plek.

In het weekend staat het grote Largo de Lapa, het plein achter de bogen, vol met kraampjes waar je eten en drankjes kunt kopen, straatverkopers, carnavalsgroepen en locals die op de ritmische muziek dansen. Veel bars en clubs staan hier in het teken van de samba, de meest bekende traditie van Lapa, en Rio Scenarium is een van de beste plekken om los te gaan op de dansvloer! Lapa 40°, Teatro Odisseia en Carioca da Gema zijn ook leuke plekken voor een avondje uit.

Je vindt hier ook tal van uitstekende restaurants. Nova Capela, dat al sinds 1923 bestaat, serveert Portugees-Braziliaanse gerechten, en in Gohan heb je keuze uit gezondere en goedkopere maaltijden. Op de eerste zaterdag van de maand kan het erg druk worden in restaurants. Op Lavradio Street wordt dan namelijk het Rio Antigo Fair georganiseerd, een grote straatmarkt waar je allerlei soorten producten kunt kopen, van antieke items tot moderne handwerken.

Begin je avond met een biertje in een bar, loop dan door de hoofdstraten, dans op straat met Brazilianen, en eindig in het zweet op de dansvloer. Geniet er van, zo veel als je kunt. Je bent in Lapa!

TIP: Houd je spullen goed in de gaten wanneer je hier rondloopt, en vermijd Largo de Lapa op doordeweekse dagen.

Suggestie of feedback?

Locatie

Meer wijken in Rio de Janeiro

Bekijk alle wijken

Havenregio (Port Região/Região Portuária)

“Ik raak ontroerd wanneer ik de sporen van ons Afrikaans verleden terugzie in de havenregio. ”

Santa Teresa

“Teresa is een van mijn favoriete buurten – nergens anders in Rio vind je eenzelfde kunstzinnige vibe en zo'n dorpsachtige sfeer. ”

Ipanema

“De strandcultuur, de gezellige sfeer en stijlvolle buurt Ipanema staan voor mij symbool voor Rio de Janeiro! ”