Wijken in Rio de Janeiro

Ipanema

“De strandcultuur, de gezellige sfeer en stijlvolle buurt Ipanema staan voor mij symbool voor Rio de Janeiro! ”

- Lilian woont al sinds 2024 in Rio de Janeiro

Ipanema is een van de meest beroemde wijken van Rio, en vormt het decor van het alom bekende liedje The Girl From Ipanema. De wijk is levendig, kosmopolitisch en chic, met veel modeboetieks, gastronomische restaurants en elegante hotels aan het water.

Ipanema ligt in de zuidelijke zone van de stad, tussen Copacabana, Leblon en het Rodrigo de Freitas-meer. De wijk werd wereldwijd beroemd door de enorme populariteit van ‘bossa nova’ in de jaren zestig. Deze muziek hoor je hier overal, en de ontspannen en zwierige sfeer van de nummers uit die tijd zijn nog steeds alom geliefd.  

De echte trekpleister van Ipanema is het strand, een 2,6 kilometer lang, wit zandstrand met blauwe wateren waar allerlei verschillende mensen komen recreëren. Arpoador, aan de linkerzijde, is een fantastische plek om te surfen, en de rots met dezelfde naam is de ideale plek om van de zonsondergang te genieten. Leden van de LGBT-gemeenschap ontmoeten elkaar in Frame de Amoedo Street, en jongeren verzamelen zich bij Posto 9, het gebied vóór het n°9 strandwachtgebouw. De boulevard langs het strand is het hele jaar door een bruisende plek vol locals en toeristen. Op zondag is de Vieira Souto Avenue afgesloten voor motorvoertuigen, en vult de brede straat zich met hardlopers, fietsers, skaters, families en mensen met honden.

Ipanema is altijd al het modedistrict geweest, en de ‘carioca’s’ (inwoners van Rio) laten zich wat hun kledingstijl betreft inspireren door het strandleven en de met bomen omzoomde straten. Een aantal van de meest gewilde merken, zoal Farm en Osklen, zijn ontstaan op de traditionele Hippie Fair – met meer dan 700 kraampjes - die elke zondag plaatsvindt op het General Osório-plein. In Visconde de Pirajá Street, de hoofdweg van de wijk, liggen de exclusieve en dure winkels.

Verspreid door de hele buurt vind je chique restaurants met gerenommeerde chefs die van Ipanema het centrum van Rio’s verfijnde gastronomische scene hebben gemaakt. Het nachtleven speelt zich hier af in bars, pubs en lounges waar zowel locals als toeristen een drankje doen voordat ze zich op een van de vele dansvloeren begeven.

Al deze luxe en weelde drijft ook de prijzen omhoog, maar dat mag geen reden zijn om deze wijk over te slaan. Er zijn ook goedkope plekjes te vinden waar je kunt eten, drinken en overnachten, en het strand is altijd gratis te bezoeken, en is natuurlijk een fantastische attractie op zich. Trek dus je zwemkleding aan, smeer zonnebrandcrème op je lijf, ga naar het strand en geniet van al het natuurschoon. De goede vibes die je hier aantreft zijn werkelijk uniek!

TIP: Wil je ontspannen op het strand kunnen liggen, met voldoende ruimte om je heen, ga dan ’s ochtend vroeg of in de late namiddag – vooral in de zomer of op zonnige zondagen!

Suggestie of feedback?

Locatie