Wijken in Valencia

Gran Vía

“Gran Vía is een van de chicste buurten van de stad, en is een residentiële wijk met heerlijke restaurants en een bruisend nachtleven. De met bomen omzoomde straten zijn aangelegd in een 19e-eeuws raster.”

- Inés woont al sinds 2009 in Valencia

De wijk die Gran Vía genoemd wordt is een driehoekig gebied tussen de mooie boulevard waar de wijk haar naam aan te danken heeft; Gran Vía del Marqués del Turia, het Avenida del Reino de Valencia, en het rivierpark aan de andere kant. De wijk maakt onderdeel uit van het grotere district Ensanche. De stad was halverwege de 19e eeuw enorm in grootte toegenomen, en door die groei werd besloten om dit district helemaal opnieuw in te richten. Om plaats te maken voor meer bewoners werden de oude stadsmuren in 1865 afgebroken, en de stadsplanning voor deze buurt, in de vorm van een raster, werd aan het einde van de 19e eeuw voltooid.

Gran Vía is een van de meest dure residentiële wijken in Valencia. Het ligt dicht bij het centrum, maar toch op voldoende afstand van de drukte, en het ligt direct naast het prachtige Jardín del Turia. Er liggen ook een groot aantal restaurants, bars en winkels in de buurt. In de vroege 20e eeuw verschenen er meer en meer grote appartementenblokken met een modernistische en statige bouwstijl. De Gran Vía-boulevard is een vrij drukke straat met veel verkeer, maar de grote eeuwenoude ficussen die op de middenberm staan geven de boulevard een aangename sfeer. Deze bomen, met gigantische wortels, zijn prachtig om te zien!  

Omdat Gran Vía een woonwijk is, krijg je het idee dat je je hier in een ‘authentieke buurt’ bevindt. Maar er komen veel bezoekers naar deze wijk rond het lunchuur en voor het avondeten, en ook later op de avond. Ondanks het kleine formaat van de wijk vind je hier tal van goede restaurants. Het gebied rondom Plaza Cánovas was bijzonder hip in de jaren ’90, en is nu nog steeds een populaire plek om ’s avonds te gaan stappen, vooral onder het 30+ publiek. Kom je hier overdag, dan zie je een rustige en lieflijke buurt, maar bezoek je deze buurt zo rond het avondeten, op donderdag tot en met zaterdag, dan gonzen de populaire bars en terrassen van bedrijvigheid.

TIP: Als je een Spaanstalig filmpje wilt pakken, ga dan naar Cinestudio d’Or, een instituut in Valencia dat al sinds 1951 bestaat en waar je twee films achter elkaar kunt kijken voor slechts een paar euro.

Suggestie of feedback?

Locatie

Meer wijken in Valencia

Bekijk alle wijken

Malvarrosa

“Op het strand van Malvarrosa, een oase buiten het drukke centrum, is er op elk moment van het jaar genoeg ruimte om je handdoek neer te leggen.”

Ciutat Vella (Oude Binnenstad)

“Ik houd van de kronkelige middeleeuwse straten en alle coole winkels en restaurants in deze oude wijk. Dit is het echte hart van de stad!”

Ruzafa

“Deze hippe buurt heeft vrijwel alle soorten eten, coole hangplekken en vintagewinkels die je maar kunt wensen!”