Wijken in San Francisco

North Beach

“North Beach zit vol verrassingen: fantastisch Italiaans eten, de geschiedenis van de Gold Rush en het literaire verleden zorgen ervoor dat ik hier steeds weer terugkom. ”

- Michelle Wu woont al sinds 2024 in San Francisco

Je moet ten eerste weten dat er, ondanks de naam, niet echt een strand ligt in de wijk North Beach. Vroeger lag er wel een strand, maar de kustlijn werd in de 19e eeuw aangevuld om de stad verder uit te breiden. Tegenwoordig is North Beach het ‘Little Italy’ van San Francisco. Je vindt hier het lekkerste Italiaanse eten van de stad en een aantal Europees-aandoende cafés met terrassen op de stoep, waaronder Cafe Zoetrope, een beroemd café dat wordt uitgebaat door de Amerikaanse filmregisseur Francis Ford Coppola. Het is een heerlijke plek om van een espresso te genieten of een wijntje te drinken, en meer te leren over de geschiedenis van de stad.

In de tijd van de Californische Gold Rush (goudkoorts), die in 1849 startte, was North Beach onderdeel van een gebied dat ‘Barbary Coast’ heette. Dit gebied was berucht vanwege de criminaliteit, bendes, gokken, ordinaire nachtclubs, cabaretshows, en – onvermijdelijk – prostitutie. Dit was ten slotte het Wilde Westen. De wijk heeft tegenwoordig nog steeds een bruisend nachtleven, er zijn ook nog enkele oude saloons en stripclubs die makkelijk te herkennen zijn aan de enorme neonborden die erboven hangen.

Het is wellicht dankzij deze historische charme dat North Beach in de jaren ’50 het epicentrum van de Beat Generation en cultuur werd. Een schrijver van de San Francisco Chronicle was een van de eersten die de term ‘beatnik’ gebruikte om de subcultuur van jonge schrijvers en dichters te omschrijven, die rondhingen in cafés en bars in North Beach, naar jazzmuziek luisterden en vaak enkel zwarte kleren droegen. Jack Kerouac, Allen Ginsberg en Neal Cassady behoorden tot de iconen van de Beat-cultuur. Ga naar City Lights Bookstore en het Beat Museum op Colombus Avenue om meer te leren over deze periode.

North Beach is ook de plek waar je een aantal van de meest bekende bezienswaardigheden van de stad kunt bewonderen. De Transamerica Pyramid is een van de gebouwen die je makkelijk kunt herkennen aan de skyline van San Francisco dankzij de grote, driehoekige vorm. Coit Tower, in Pioneer Park, is nog een interessante plek. De 55-meter hoge toren werd in de jaren ’30 gebouwd door een gefortuneerde opdrachtgever. Je kunt helemaal naar de top klimmen, vanwaar je een wijds uitzicht hebt over de stad en de Bay. Als je het niet erg vindt je om je even in te spannen, ga dan naar de Filbert Steps die naar de Coit Tower leiden. Deze steile en lange trap is een gave, en minder bekende, plek in San Francisco met schitterende uitzichten over het water.

Suggestie of feedback?

Locatie

Meer wijken in San Francisco

Bekijk alle wijken

The Presidio

“The Presidio is meer dan een wijk, het is een gigantisch park, een onoverdekt recreatiegebied en een fantastische plek voor evenementen. ”

The Castro

“De bruisende wijk Castro is het centrum van de homocultuur en een integraal onderdeel van de LGBT-geschiedenis, maar wat ik er zo leuk aan vind is dat het niets al te serieus neemt. ”

Haight-Ashbury

“De sfeer van de Summer of Love hangt nog steeds rond in sommige hoeken van Haight-Ashbury, als je weet waar je moet zoeken. ”