Wijken in San Francisco

The Castro

“De bruisende wijk Castro is het centrum van de homocultuur en een integraal onderdeel van de LGBT-geschiedenis, maar wat ik er zo leuk aan vind is dat het niets al te serieus neemt. ”

- Michelle Wu woont al sinds 2024 in San Francisco

De wijk The Castro is een kleine, bruisende buurt die naast Upper Market Street in San Francisco ligt. Wanneer je een enorme regenboogvlag boven je hoofd ziet hangen, weet je dat je in Castro bent. Dit is een wijk waar men gaypride ádemt. Er zijn zelfs regenboogstrepen geschilderd op het asfalt bij kruispunten waar je kunt oversteken.

In het centrum van de wijk, op de kruising van Market en Castro Street, ligt Harvey Milk Plaza, een gedenkplaats voor Harvey Milk. Hij was een homorechtenactivist en leider in de jaren ’70 die ook de eerste openlijk homoseksuele en verkozen volksvertegenwoordiger was in de V.S. Hij werd in 1978 op tragische wijze vermoord. (Kijk de Academy Award-winnende film ‘Milk’ met Sean Penn om meer te weten te komen over zijn leven en de moord.) Sinds de jaren ’70 is Castro de hoeksteen van de homocultuur in de regio, iets dat ieder jaar wordt gevierd met een Pride-feest in juni dat een hele week uitbundig wordt gevierd. In het GLBT History Museum op 18th Street ontdek je hier meer over.  

Er zijn twee dingen waar Castro geen doekjes om windt: openlijke seksualiteit en woordgrapjes. Je zult even grinniken wanneer je langs plekken met grappige bedrijfsnamen loopt, zoals een restaurant met de naam ‘Sausage Factory’, en een nagelsalon die ‘Hand Job’ heet. Een grappige plek die je zou moeten bezoeken is de kleine bakkerij met de naam ‘Hot Cookie’, waar je koekjes kunt kopen in de vorm van bepaalde delen van de mannelijke anatomie. Je mag ook het historische Castro Theatre en de gedetailleerde façade met Spaanse invloeden niet missen.

The Castro heeft heerlijk eten en een bruisend nachtleven. Populaire restaurants zijn bijvoorbeeld Frances, met een luxe Amerikaanse keuken; Kitchen Story, met creatieve Aziatische fusiongerechten; of het grappige en eenvoudige Mexicaanse restaurantje Tacogasmico. Thorough Bread and Pastry is een uitstekend café voor een ontbijt of brunch. Wees niet verbaasd als je schaars geklede mensen, of mensen met extravagante kostuums, ’s avonds op straat ziet lopen. In San Francisco zijn er altijd feestjes en evenementen waarvoor je je over-de-top kunt kleden. Als je je een avond wilt onderdompelen in de LGBT-cultuur, ga dan eens naar een van de vele dragshows.

TIP: In The Castro vind je een aantal van de beste clubs in San Francisco waar je een hele nacht kunt dansen.

Suggestie of feedback?

Locatie

Meer wijken in San Francisco

Bekijk alle wijken

The Mission

“Hoewel Market Street de belangrijkste winkelstraat van de stad is, is de wijk Mission eigenlijk het echte culturele hart van San Francisco.”

The Presidio

“The Presidio is meer dan een wijk, het is een gigantisch park, een onoverdekt recreatiegebied en een fantastische plek voor evenementen. ”

North Beach

“North Beach zit vol verrassingen: fantastisch Italiaans eten, de geschiedenis van de Gold Rush en het literaire verleden zorgen ervoor dat ik hier steeds weer terugkom. ”