Wijken in San Francisco

Haight-Ashbury

“De sfeer van de Summer of Love hangt nog steeds rond in sommige hoeken van Haight-Ashbury, als je weet waar je moet zoeken. ”

- Michelle Wu woont al sinds 2024 in San Francisco

Het was het jaar 1967 en, zoals het verhaal vertelt, er kwamen ruim 100.000 jonge kunstenaars, muzikanten, dichters en dromers samen in de wijk Haight-Ashbury in San Francisco, precies op de grens met het Golden Gate Park, en creëerden daarmee wat bekend staat als de hippiebeweging. Tijdens de ‘Summer of Love’ kwamen jongeren met bloemen in hun haren bijeen om vreedzaam te protesteren tegen de overheid en het kapitalisme, om te experimenteren met psychedelische drugs en om kunst en muziek te maken.

Nu is de wijk Haight-Ashbury, vernoemd naar de kruising van Haight Street en Ashbury Street, op veel vlakken gemoderniseerd, maar diegenen die de nostalgie van de jaren ’60 zoeken kunnen dat hier nog steeds vinden. Hoewel de verf op vele gebouwen al is vervaagd en de wijk nog wel haar ruige kanten heeft, kun je nog steeds live gitaarmuziek door de straten horen schalmen en worden er regelmatig ‘drum circles’ gehouden bij Hippie Hill in het park. Degenen die zijn geïnteresseerd in de lokale geschiedenis kunnen een rondleiding volgen waarbij je in de voetsporen treedt van iconische figuren van de jaren ’60, zoals Jimi Hendrix, Janis Joplin en de Grateful Dead.

Deze wijk wordt ook wel ‘Upper Haight’ genoemd, om het te onderscheiden van de zusterwijk ‘Lower Haight’ dat onderaan de heuvel aan de oostkant van Divisadero Street ligt. ‘Haight’ spreek je uit zoals het Engelse woord ‘hate’ (haten), en dat is nogal ironisch gezien het feit dat deze plek is gebouwd op het idee van vrije liefde. Nu is het een fantastische wijk waar je eclectische winkels vindt, en lekker kunt eten en drinken. Dit zijn een aantal plekken die je zou moeten bezoeken:

  • Amoeba Music: Deze kleine Californische winkelketen zegt “’s Werelds Grootste Onafhankelijke Platenzaak” te zijn en de winkel in Haight Street is gigantisch, er is zelfs een klein podium waar bands soms optreden.
  • Club Deluxe: Dit intieme poppodium is een van de beste plekken om live jazzmuziek te zien in de stad. Men serveert ook prima pizza’s achter in de zaak.
  • Magnolia Gastropub & Brewery: Ga op een terrasstoel zitten op de stoep van dit rustieke, country-achtige restaurant, en kijk naar de kleurrijke mengelmoes van inwoners die voorbijlopen.
  • Booksmith Bookstore: Deze grote onafhankelijke boekenwinkel organiseert regelmatig lezingen en andere literaire evenementen.
  • Loved to Death: Dit vreemd en donker curiosawinkeltje heeft zich gespecialiseerd in opgezette dieren en andere bijzondere items.
Suggestie of feedback?

Locatie

Meer wijken in San Francisco

Bekijk alle wijken

The Castro

“De bruisende wijk Castro is het centrum van de homocultuur en een integraal onderdeel van de LGBT-geschiedenis, maar wat ik er zo leuk aan vind is dat het niets al te serieus neemt. ”

North Beach

“North Beach zit vol verrassingen: fantastisch Italiaans eten, de geschiedenis van de Gold Rush en het literaire verleden zorgen ervoor dat ik hier steeds weer terugkom. ”

The Mission

“Hoewel Market Street de belangrijkste winkelstraat van de stad is, is de wijk Mission eigenlijk het echte culturele hart van San Francisco.”