Porto

Wandeling

Jouw lokale TIX-gids: Daniela Fogageira Rocha

Trek je wandelschoenen aan, en maak je klaar om Baixa do Porto te ontdekken!

Begin bij het Marquês-metrostation, volg Rua de Santa Catarina (1) en bewonder de meest mooie winkelstraat van Porto. Blijf rechtdoor lopen totdat je uitkomt bij Capela das Almas (2) – een kapel die bedekt is met 16.000 blauwe en witte Portugese tegeltjes – de traditionele markt Mercado do Bolhão (3), en Café Majestic (4), de meest populaire koffieshop van de stad. Sla rechtsaf op Rua de Passos Manuel, en loop verder door totdat je aankomt bij Avenida dos Aliados (5). Hier kun je het Stadhuis (6) even bewonderen, en kun je een foto nemen met het Estátua do Ardina (7) (Standbeeld van de Krantenverkoper). 

Nadat je alle bezienswaardigheden hebt gezien, loop je de Rua dos Clérigos in, aan het einde van de grote straat, en zie je meteen het iconische Torre dos Clérigos (8). Beklim de toren voor een mooi uitzicht over Porto, en bezoek dan Livraria Lello (9), een magische boekenwinkel die je binnen kunt lopen vanaf Passeio dos Clérigos (10), een van de mooiste winkelstraten in het stadscentrum die bovendien heel slim ontworpen is. Naast de boekenwinkel ligt het Praça dos Leões (11), een plein waar veel studenten graag even rondhangen.

Loop dezelfde weg terug naar Avenida dos Aliados, maar loop nu aan de overkant van Rua dos Clérigos totdat je het Estação de São Bento (12) bereikt. Dit station wordt een van de mooiste treinstations ter wereld genoemd. Vanaf deze plek zie je de Kathedraal van Porto (13), het lijkt op een kasteel bovenop een kleine heuvel. Bezoek de kathedraal, evenals de Paço Episcopal (14) (de voormalige residentie van de bisschoppen van Porto), en neem het uitzicht in je op vanaf Terreiro da Sé (15). Wanneer je klaar bent met je ontdekkingstocht in deze buurt, loop dan de treden vóór de Kathedraal naar beneden, naar de kronkelige straatjes van Baixa, waar je onder andere de beroemde straat Rua Escura (16) vindt. Wanneer je in dit doolhof van kleine straatjes staat, loop je verder naar beneden totdat je Rua Mouzinho da Silveira bereikt. Hier ligt het Palácio da Bolsa (17) met binnenin de schitterende Arabische Kamer. Naast het paleis ligt de Kerk van São Francisco (18) die je eveneens kunt bezoeken.

Nu kun je, achter een rij gebouwen, de rivieroever zien. Wandel naar de Doura en stop even bij Casa do Infante (19), een museum over de geschiedenis van de voormalige Koninklijke Munt en het Tijdperk van de Grote Ontdekkingen in Portugal. Loop hierna verder naar beneden totdat je Cais da Ribeira (20) bereikt, de kade van Porto die op vele ansichtkaarten staat afgebeeld. Nadat je even de tijd hebt genomen om van de sfeer en de prachtige uitzichten op Cais de Gaia (21) te genieten, steek je de D. Luís I Brug (22) over naar de overzijde van de Douro, en bezoek je de voormalige abdij Mosteiro da Serra do Pilar (23). Hierna ontspan je even in de schilderachtige Morro Tuinen (24). Na zo veel te hebben rondgelopen, sluit je de wandeling af met een lekker glas wijn in een van de vele Portwijnkelders (25) van Gaia.

Suggestie of feedback?

Meer in Porto

Bekijk alle tips

Openbaar vervoer Porto

Hoewel het stadscentrum van Porto heel compact is, en je eigenlijk overal naartoe kunt wandelen, zul je waarschijnlijk het openbaar vervoer gebruiken als je de buitenwijken van de stad wilt ontdekken. Gelukkig heeft Porto een betrouwbaar metrosysteem, dat ook steeds verder wordt uitgebreid en waarmee je bijna overal kunt komen, evenals een groot openbaar en privé-busnetwerk waarmee je zelfs de meest afgelegen plekjes kunt bereiken. Je kunt wel stellen dat een taxi nemen in Porto eerder een luxe is dan een noodzaak.

Veiligheid

Porto is over het algemeen een heel veilige stad, met name het centrum waar veel toeristische plekken en uitgaansgelegenheden liggen. Hoewel sommige oplichters juist in de toeristische gebieden trucjes proberen uit te halen, liggen de misdaadcijfers bijzonder laag in vergelijking met het gemiddelde in Zuid- en West-Europese steden. Je zult geen problemen ondervinden tijdens je verblijf.

Openingstijden en betalen

Openingstijden
De meeste winkels in Porto hebben normale openingstijden, van 9.00 tot 19.00 uur, maar veelal sluiten de winkels tussen ongeveer 12.30 en 15.00 uur voor een lunchpauze. De winkels in winkelcentra zijn open van 10.00 uur tot middernacht, en sluiten niet tijdens de lunch.