Porto

Openbaar vervoer Porto

Jouw lokale TIX-gids: Daniela Fogageira Rocha

Hoewel het stadscentrum van Porto heel compact is, en je eigenlijk overal naartoe kunt wandelen, zul je waarschijnlijk het openbaar vervoer gebruiken als je de buitenwijken van de stad wilt ontdekken. Gelukkig heeft Porto een betrouwbaar metrosysteem, dat ook steeds verder wordt uitgebreid en waarmee je bijna overal kunt komen, evenals een groot openbaar en privé-busnetwerk waarmee je zelfs de meest afgelegen plekjes kunt bereiken. Je kunt wel stellen dat een taxi nemen in Porto eerder een luxe is dan een noodzaak.

Openbaar vervoer in Porto

  • Metro do Porto: De ondergrondse metro is bij uitstek de beste en snelste manier om door Porto te reizen. De metro werd in 2002 in werking gesteld, dus de wagons en stations zijn nog vrij modern, en elke paar jaar worden er nieuwe lijnen toegevoegd aan het netwerk. Met 6 lijnen (de 7e is binnenkort klaar) en meer dan 80 haltes in heel het centrum en de buitenwijken zijn er nog maar weinig plekken in Porto waar je niet met de metro naartoe kunt reizen.
  • Bus: Als je liever niet ondergronds reist, dan kun je ook de bus nemen. Als je hier een bus pakt, dan is dat zeer waarschijnlijk een bus van STCP, een lokaal openbaar busbedrijf. In wat meer afgelegen gebieden zie je misschien enkele privébedrijven zoals Resende of Valpi. Maar, tenzij je ergens specifiek naartoe gaat of echt buiten de gebaande paden gaat, is STCP de enige dienst die je zult gebruiken.
  • CP (Comboios de Portugal): Tenzij je een daguitje wilt maken (wat je sowieso zou moeten doen), hoef je de intercity en stadstreinen niet te gebruiken (beiden worden gerund door CP). Maar als je toch naburige steden wilt bezoeken, dan is het handig om te weten dat Porto twee treinstations heeft – São Bento en Campanhã. Beiden hebben ook een metrostation, dus je kunt er makkelijk komen.
  • Eléctrico do Porto: Er zijn nog maar 3 werkende tramlijnen in Porto, en deze schattige vintagetrams zijn eigenlijk vooral een leuke bezienswaardigheid voor toeristen. Je zou op z’n minst één ritje moeten maken in Baixa om zelf te ervaren hoe locals vele eeuwen geleden door de stad reisden.

Praktische informatie en betalen

  • Wanneer je aankomt op het vliegveld ontvang je een gratis kaart met een overzicht van het metrosysteem. Maar als je liever vooruit plant, kun je ook de officiële website van Metro do Porto gebruiken.
  • Om met de metro te reizen heb je een Andante-kaart nodig, een contactloos papieren kaartje waar je zoveel ritjes op kunt laden als je wilt. Deze kaart kan ook gebruikt worden voor bussen, trams en stadstreinen, en je betaalt een kleine toeslag van €0,60 voor de kaart wanneer je voor het eerst incheckt.
  • Ticketprijzen verschillen afhankelijk van het aantal zones dat je doorkruist tijdens je rit, en het metrosysteem van Porto bestaat uit 11 verschillende zones. Als je enkel door 2 zones reist, dan heb je (minimaal) een Z2-ticket nodig. Als je door 3 zones reist, moet je een Z3-ticket kopen, enzovoort.
  • Een standaard Z2-kaartje kost €1,20, en een standaard Z3-kaartje kost €1,55. Vanaf dat punt betaal je €0,40 extra voor elke zone die je wilt toevoegen aan je kaart.
  • Zorg ervoor dat je altijd je ticket valideert bij de scanmachines in bussen en op metrostations. Vanaf het moment dat het kaartje gevalideerd is, kun je zo veel ritjes maken als je wilt binnen 60 minuten, zolang je je zonelimiet maar niet overschrijdt.
  • Metro’s en bussen rijden over het algemeen elke dag tussen 5.00 en 1.00 uur ’s nachts. Hoe lang je moet wachten hangt af van het moment van de dag, en hoe centraal het station of de halte ligt. In de zomermaanden rijdt de metro 24 uur per dag non-stop op vrijdag- en zaterdagavonden. Op alle andere avonden kun je gebruikmaken van de nachtbussen (hoewel deze niet altijd betrouwbaar zijn, zie hieronder).
  • Als je een ticket koopt bij een ticketmachine in het metrostation, dan kun je met een pinpas of creditcard betalen. Maar als je een ticket wilt kopen bij de buschauffeur wanneer je instapt, dan kun je alleen met contant geld betalen.
  • Als je onbeperkt wilt reizen met het openbaar vervoer kun je een Andante Tour Card kopen. Je kunt voor €7,- een kaart kopen die 24 uur geldig is, en voor €15,- krijg je een kaart die 72 uur geldig is.
  • In tegenstelling tot de meeste andere metrostations hebben de stations in Porto geen poortjes. Je zou dus makkelijk zonder kaartje de metro in kunnen duiken, maar houd er wel rekening mee dat er vaak wordt gecontroleerd, en dat een eventuele boete 100 keer meer kost dan een kaartje.
  • Metro’s en bussen hebben speciale plekken voor zwangere vrouwen, mensen met beperkte mobiliteit en kinderwagens.
  • Als je staat te wachten op de bus, en je ziet hem van veraf aankomen, steek dan je hand in de lucht als een teken dat de chauffeur moet stoppen. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat de bus voorbijrijdt.
  • Als je op een avond in het weekend ergens naartoe moet, vertrouw dan niet op de bussen, vooral niet op zondagavond. Sommige nachtbussen staan er om bekend dat ze een dienstregeling overslaan.
Suggestie of feedback?

Meer in Porto

Bekijk alle tips

Do's and don'ts

Do:

Praktische tips

Hoe leuk en relaxt de stad ook is, er zijn altijd een paar handige insider tips die je verblijf in Porto nog beter maken:

Veiligheid

Porto is over het algemeen een heel veilige stad, met name het centrum waar veel toeristische plekken en uitgaansgelegenheden liggen. Hoewel sommige oplichters juist in de toeristische gebieden trucjes proberen uit te halen, liggen de misdaadcijfers bijzonder laag in vergelijking met het gemiddelde in Zuid- en West-Europese steden. Je zult geen problemen ondervinden tijdens je verblijf.