Wijken in Porto

Matosinhos

“Meng je onder de locals in een van de meest authentieke wijken van Porto!”

- Daniela woont al sinds 1993 in Porto

Matosinhos is een van de grootste gemeenten van Portugal, met bijna 200.000 inwoners (ter illustratie: dat is bijna net zo veel inwoners als in de hoofdstad van Slovenië). Maar dit artikel gaat eigenlijk over de wijk Matosinhos-Sul, de levendigste en mooiste wijk van Matosinhos.

Matosinhos ligt ook aan zee, en heeft ook een populaire promenade waardoor het wellicht wat lijkt op Foz do Douro. Maar op het zachte zeebriesje dat door beide wijken blaast na, zijn de twee wijken eigenlijk compleet verschillend. Foz do Douro is namelijk een luxe woonwijk, en in Matosinhos zie je mensen uit alle lagen van de bevolking; vermogende zakenmensen wonen aan het strand en de armere vissers en vishandelaren wonen in de kleine huizen met gemeenschappelijke terrassen in de achterliggende straatjes, die we hier in Porto “Ilhas” noemen.

Matosinhos Beach is een geliefde plek onder de meeste inwoners van Porto, maar er is nog iets anders waarmee Matosinhos met kop en schouders boven de rest van de stad uitsteekt: de vis- en zeevruchtenrestaurants. Vooral in de eerdergenoemde buurt Matosinhos-Sul ligt na ongeveer iedere 10 stappen een ander visrestaurant waar je de ‘vangst van de dag’ tegen een zeer aantrekkelijke prijs kunt eten. In deze buurt staan straten vol met traditionele, op houtskool gestookte, fornuisjes, en is de lucht gevuld met de geur van gegrilde vis. Dit kan een aantal toeristen natuurlijk afschrikken, maar het geeft wel een beeld van het authentieke Matosinhos – een buurt met een ingetogen volk dat leeft van de zee. Anderzijds, en wat minder traditioneel, vind je in Matosinhos ook Pizzeria Pulcinella. Deze pizzeria kreeg in 2013 de allereerste Michelinster voor een pizza, een unicum in de wereld.

Matosinhos is niet alleen een fantastische plek om uit eten te gaan, hier ligt ook het meest populaire winkelcentrum van Porto, Norteshopping, waar lokale en internationale modeketens gevestigd zijn. Als je kleine, traditionele winkeltjes wilt bezoeken, neem dan eens een kijkje op Rua Brito Capelo, de oudste winkelstraat van deze wijk.

Tot slot, wanneer je toch in Matosinhos bent, breng dan ook een bezoek aan het Castelo do Queijo, het kunstzinnige beeldhouwwerk “She Changes” op Rotunda da Anémona, de Bom Jesus-kerk, de splinternieuwe passagiersterminal bij de Leixões-haven, en het schitterende City Park op de grens van de wijk.

TIP: Als je Porto in mei of juni bezoekt, dan mag je Senhor de Matosinhos niet missen, een gigantisch feest dat een maand lang duurt en waar mensen uit heel Portugal op afkomen.

Suggestie of feedback?

Locatie