Wijken in Porto

Vila Nova de Gaia

“De wijk waar ik geniet van het mooiste uitzicht in de stad! ”

- Daniela woont al sinds 1993 in Porto

Het valt de meeste bezoekers niet eens echt op, maar iedereen die een paar dagen in Porto doorbrengt, komt uiteindelijk eens terecht in Vila Nova de Gaia, een van de 18 verschillende gemeenten die samen het grootstedelijk gebied van Porto vormen. Sterker nog, vanaf het moment dat je een van zes bruggen over de Douro bent overgestoken, kun je met zekerheid zeggen dat je je in Vila Nova de Gaia bevindt.

Al sinds vroege jaren bestaat er een sterke band tussen de twee gebieden aan weerszijden van de rivier. De adellijke families van Porto hadden vakantiehuizen in Vila Nova de Gaia, en de meeste portwijnproducenten hadden hier kelders. De sterke, wederzijdse afhankelijkheid tussen dit stadje en Porto bestaat vandaag de dag nog steeds, aangezien de huurprijzen in Vila Nova de Gaia lager liggen ten opzichte van de prijzen in andere omliggende gebieden. Daarom hebben veel mensen zich hier gevestigd, en pendelen ze naar de stad Porto voor hun werk. Vila Nova de Gaia is dus in zekere zin een slaapstad gedurende de week, maar dat betekent niet dat je dit stadje niet moet bezoeken!

Zelfs als je niet verder komt dan Cais de Gaia, dan nog bezoek je eigenlijk het mooiste stukje van dit district. Bewonder het fantastische uitzicht op de Douro en Cais da Ribeira, zie de kinderen van de D. Luís I Brug in het water springen, bezoek de Serra do Pilar-klooster en relax in de tuinen van Jardim do Morro. Maar het echte hoogtepunt van Vila Nova de Gaia is het ongelooflijke aantal portwijnkelders, en ze liggen allemaal in een heel klein gebied. Aangezien de meest populaire merken hier zijn gevestigd, zoals Sandeman, Croft en Casa Ferreira (om maar een paar op te noemen), is het bijzonder lastig kiezen welke kelders je gaat bezoeken voor een rondleiding.

Als je toch graag meer van dit district wilt zien, wandel dan door de verschillende buurten in Vila Nova de Gaia. Met een kustlijn van meer dan 17 kilometer lang is dit een van de gemeenten met de meest Blauwe Vlag-stranden in Portugal. Op één van deze stranden (Praia de Miramar) staat het schilderachtige – en ietwat sinistere – Senhor da Pedra Kapel. Deze kapel is bovenop een rots gebouwd en volgens de legendes stond hier voorheen een heidens kerkje. Veel locals zweren dat ze hier ’s nachts getuige zijn geweest van afschuwelijke rituelen. Als je fan bent van ‘duister toerisme’, dan is dit een plek die je zeker niet wilt missen! 

TIP: Wees voorzichtig wanneer je de kapel bezoekt en het water onstuimig is, de golven slaan dan om de kapel heen.

Suggestie of feedback?

Locatie