Wijken in Porto

Boavista

“Trek comfortabele schoenen aan en maak je klaar om over de langste promenade in Portugal te wandelen!”

- Daniela woont al sinds 1993 in Porto

Boavista ligt ten noordwesten van Baixa en is een van de drukste districten van Porto, vooral overdag. De vele bushaltes en metrostations zorgen voor een goede verbinding met de rest van de stad. Hoewel er geen officieel gemeentebestuur of gemeente naar Boavista is vernoemd, is het gebied ontzettend populair onder de inwoners, en ook de lokale overheidsinstanties erkennen het bestaan van dit district.

Het district is rondom Praça de Mouzinho de Albuquerque gebouwd, dat ook wel Rotunda da Boavista wordt genoemd. Dit is een enorme rotonde met een park en het Monument ter ere van de Helden van de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog. Deze toren is een gedenkteken en eerbetoon aan diegenen die meevochten met de Anglo-Portugese alliantie tegen het Franse keizerrijk (ondersteund door Spanje) tijdens de Napoleontische oorlogen om controle te bemachtigen over het Iberische schiereiland. Bovenop de toren zie je het standbeeld van een leeuw – een van de nationale symbolen van Engeland – die een adelaar verplettert, een van de nationale symbolen van Frankrijk ten tijde van Napoleon Bonaparte.

Als je op de rotonde staat, kun je het Casa da Música niet over het hoofd zien. Dit is een enorm en vreemd gevormd concertgebouw en een van de meest populaire bezienswaardigheden in Porto. Omdat het omliggende trottoir vreemde vormen heeft, die lijken op half-pipes, is dit een plek waar skaters graag rondhangen. De sfeer die in deze voornamelijke zakenwijk hangt wordt daardoor op bijzondere wijze onderbroken.

Maar Boavista staat eigenlijk bekend om één specifiek ding: hier ligt namelijk het startpunt van de langste boulevard in Portugal. De Avenida da Boavista is een enorme boulevard van bijna 6 kilometer lang, en die het strand en de Castelo do Queijo in Matosinhos verbindt met de eerdergenoemde rotonde. Aan de boulevard ligt het City Park, een aantal van de meest populaire restaurants in de stad (zoals PortoBeer, Cufra en Casinha Café), het Bessa Stadion, de D. Pedro V Military Hospital, en de buurt genaamd Avis – het meest luxe winkelgebied van Porto. Als je over de boulevard wandelt, loop je eigenlijk door verschillende wijken met elk een compleet eigen karakter, waardoor je dus een nog beter beeld van de stad krijgt.

TIP: Elk jaar in juni kun je op Rotunda da Boavista in het grote reuzenrad stappen en van een panoramisch over het gebied genieten.

Suggestie of feedback?

Locatie