Wijken in Porto

Baixa

“Het hart van Porto en de plek waar ik naartoe ga om de schoonheid van de stad in me op te nemen!”

- Daniela woont al sinds 1993 in Porto

Het Baixa-district (‘centrum’ in het Portugees), ligt in het stadscentrum van Porto, en deze wijk is de historische en spirituele kern van de stad. Als je Porto bezoekt, is de kans groot dat je hier veel tijd zult doorbrengen. Enerzijds om de vele verschillende attracties te bezoeken die in deze wijk liggen, en anderzijds om door de steegjes te wandelen of om aan het water te relaxen bij Cais da Ribeira.

Baixa was eeuwenlang de plek waar iedere local wilde wonen. Dit was een bloeiende buurt met een groot aanbod aan werkgelegenheid, commerciële ruimtes sprongen als paddenstoelen uit de grond, en om iedere hoek van de straat vond je uitgaansgelegenheden. Dit veranderde jammer genoeg in de tweede helft van de 20e eeuw. Veel bedrijven en diensten vertrokken uit het centrum en verhuisden naar de buitenwijken, en namen dus de werknemers en klanten mee. Hierdoor transformeerde Baixa compleet. Wat ooit een levendige en dynamische wijk was, veranderde in een vervallen en gevaarlijk gebied – een no-gozone. Baixa zat vol verwaarloosde huizen waar arme gezinnen naast prostitués, drugsverslaafden en allerlei verschillende criminelen woonden. Men zag de toekomst niet bepaald zonnig in, totdat de gemeenteraad in 2004 besloot een einde te maken aan de situatie, en het historische stadscentrum, dat tot Werelderfgoed door UNESCO werd benoemd, te restaureren. Dankzij een doordachte planning en een reeks effectieve maatregelen vestigden bedrijven zich weer in het stadscentrum en nam het aantal uitgaansgelegenheden toe. De maatregelen bleken succesvol, en ook het toerisme bloeide weer op. Baixa was weer het bruisende stadscentrum dat Porto verdient! 

Je hoeft nu maar even rond te wandelen, en je begrijpt meteen waarom dit de meest populaire wijk van de stad is. Baixa is beroemd vanwege het doolhof aan kleine straatjes en de verbijsterende hoeveelheid dicht tegen elkaar gebouwde huizen en gebouwen. Dit bijna onwerkelijke tafereel zul je bijna nergens anders ter wereld zien. In Baixa liggen ook de meest trendy bars en beste clubs van de stad, de wijk is dus ook de perfecte plek voor een stapavond. Overdag zie en ervaar je alles wat Porto te bieden heeft, zo kun je de Torre dos Clérigos beklimmen, tussen boeken snuffelen in Livraria Lello, van het uitzicht genieten op Miradouro da Vitória en Terreiro da Sé, of door de straten rijden in een vintage tram.

Je vindt hier overigens nog steeds veel vervallen gebouwen en arme families, maar zij vormen de essentie van Baixa en stoppen in zekere zin de gentrificatie van deze buurt. Zo beleef je het authentieke Porto, zelfs in de meest toeristische buurten.

TIP: In Baixa kun je fantastische souvenirs kopen!

Suggestie of feedback?

Locatie