Wijken in Vancouver

West-Vancouver

“Dit is een uniek stukje Vancouver waar de stad overloopt in de natuur en de zee! ”

- Kassia woont al sinds 2024 in Vancouver

Locatie
Dit gebied ligt ten noordwesten van Downtown Vancouver, net aan de noordelijke kant van de populaire English Bay. Hier vind je het wereldberoemde stadspark Stanley Park.

Geschiedenis
Door de toenemende grootte van Vancouver in de 20e eeuw staken steeds meer inwoners Burrard Inlet over om een dagje in de natuur door te brengen. Het duurde niet lang voordat men zich daar ook ging vestigen.

Vroeger werd West-Vancouver beschouwd als onderdeel van Noord-Vancouver, maar dit gebied splitste zich in 1912 af met ongeveer 1500 inwoners. In West-Vancouver werd wel hout gekapt, maar er was verder weinig industrie waarmee handel kon worden gedreven. Dit bleef zo tot aan de jaren 1930, toen de stadsplanning Britse investeerders aantrok die de nu iconische Lions Gate Bridge, de Capilano Golf Course en, in de jaren ’50, een van de eerste winkelcentra in Canada bouwden, Park Royal.

In tegenstelling tot Noord-Vancouver heeft West-Vancouver nu een wet waardoor er zich hier geen enkele productie-industrie mag vestigen.

Sfeer en kenmerken
In West-Vancouver hangen twee compleet verschillende, tegenovergestelde sferen. Aan de kant, waar West-Vancouver grenst aan Downtown, precies aan de English Bay, is de sfeer bruisend. Toeristen drommen samen op de stranden aan de linker- en rechterkant van English Bay, en in het altijd populaire Stanley Park. Dit gedeelte staat bekend vanwege het feit dat hier het grootste aantal homoseksuelen wonen van de stad, en het is daarom ook het centrum van de jaarlijkse Pride Parade van Vancouver.

Maar hoe verder je Stanley Park voorbijgaat en achter je laat, hoe meer je het stadsgevoel lijkt te verliezen. Het westelijk gedeelte van de wijk is meer welgesteld, met een groter aantal oudere inwoners in plaats van jonge kinderen en jongvolwassenen. Hier zijn ook een groot aantal kunstgaleries gevestigd, en je vindt hier ook veel openbare kunst. In dit westelijk deel liggen ook een aantal schitterende natuurparken, waaronder Lighthouse Park en Horseshoe Bay.  

Populaire plekken
Stanley Park is een van de meest iconische plekken in Vancouver, zelfs in heel Canada, en het ligt precies in het midden van deze wijk. De ontzettend populaire English Bay ligt aan de rand van de wijk, maar vele andere stranden, zoals Horseshoe Bay, Ambleside Park en Dundarave Park, trekken bezoekers en locals verder de wijk in.

Voor hikers en wandelaars liggen hier vele, lange wandelpaden. Whyte Lake Park is het grootste park van West-Vancouver, en in Lighthouse Park staat een van de oudste vuurtorens van de stad.

Aanbevelingen
West-Vancouver is makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer, maar bussen stoppen hier minder vaak dan op plekken die dichter bij Downtown liggen. Als je van plan bent om hier een hele dag door te brengen, dan is het misschien een idee om voor een dag een auto te huren.

TIP: Davie Street is dé plek waar je moet zijn voor LGBT-bars, clubs en winkels.

Suggestie of feedback?

Locatie