Valencia

Openbaar Vervoer

Jouw lokale TIX-gids: Inés Benlloch

De belangrijkste bezienswaardigheden in Valencia zijn makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer, en het centrum is zo compact dat naar een plek wandelen bijna net zo veel tijd kost als wanneer je het openbaar vervoer zou gebruiken. Het busnetwerk reikt alle delen van de stad, en er is ook een uitgebreid metronetwerk met drie tramlijnen. De stad heeft ook een heel gaaf fietsverhuursysteem (Valenbisi), en er zijn fietspaden in het centrum en in de meeste wijken. Taxi’s zijn niet heel erg duur en ze zijn bovendien makkelijk te vinden. De metro rijdt niet meer vanaf ongeveer middernacht, maar er rijden ’s nachts wel een aantal nachtbussen. 

Metro
De metro is de beste manier om te reizen als je lange afstanden moet afleggen. De metro rijdt op regelmatige tijden en is makkelijk te gebruiken. Er zijn 9 lijnen, 3 daarvan zijn trams. Trams zijn iets langzamer, maar nog steeds heel efficiënt én ze rijden bovengronds. Lijn 4 en Lijn 6 zijn de beste lijnen om snel het strand te bereiken. Een enkel kaartje voor één zone kost €1,50 (je zult meestal maar in een zone reizen, tenzij je naar het vliegveld gaat). Als je denkt dat je de metro vaak gaat gebruiken, is het verstandig om een 10-rittenkaart, ofwel bonometro, te kopen voor €7,20. Je kunt zo’n rittenkaart kopen in het metrostation (bij een ticketautomaat of bij de balie), of in een erkende winkel met een bonometro-sticker op de deur.

Er rijden vijf lijnen door het stadscentrum; Lijn 1, 3, 5 en 9. Lijnen 3, 5 en 9 komen langs belangrijke haltes zoals het centraal station Estación del Norte, ook wel Estació del Nord genoemd in het Valenciaans (halte Xàtiva), en Colón, een populaire winkelstraat in het centrum. Om het Joaquín Sorolla-treinstation te bereiken, kun je een shuttlebus nemen vanaf Xàtiva, vanwaar je binnen 10 minuten naar het station loopt, of neem Lijn 1 of 7 (en stap uit bij Bailén of Joaquín Sorolla/Jesús). Om naar het strand te gaan neem je tramlijnen 4 of 6. Om naar de Stad van de Kunst en Wetenschap te gaan, kun je Lijn 3 of 5 nemen, stap dan uit bij Alameda, en wandel nog zo’n 15 minuutjes.

Kinderen jonger dan 10 jaar reizen gratis met een volwassene mee (maximaal 2 kinderen per volwassene).  

Bus
Bussen zijn een goede manier om te reizen als je goed de weg kunt vinden in de stad, of als je handig bent met online kaarten en de GPS van je telefoon. Het busnetwerk van Valencia is uitgebreid, waardoor je dus snel en ver kunt reizen. Een enkeltje kost €1,50, of je kunt een 10-rittenkaart kopen (bonobús) voor €8,50, waarmee je onbeperkt kunt overstappen binnen één uur. De Bonobús-kaart kun je kopen bij erkende winkels, deze hebben een sticker op de deur die aangeeft dat zij deze kaarten verkopen. Je kunt de kaart in die winkels ook opladen.

Kinderen jonger dan 5 jaar reizen gratis met een volwassene mee (maximaal 2 kinderen per volwassene).  

Fietsen
Het fietsverhuurprogramma van Valencia is heel succesvol en erg handig als je in de stad durft te fietsen. De stad is bijna overal vlak en het weer is het hele jaar door goed, dus je kunt makkelijk met de fiets de stad doorkruisen! Je ziet overal in de stad de blauwwitte Valenbisi-fietsen, en er zijn ook veel fietsstations waar je ze kunt huren en terugbrengen. Het werkt als volgt: je koopt een kaart bij een van de machines bij het fietsstation, druk op het scherm, volg de instructies, en pak een fiets. Het is eigenlijk heel gemakkelijk! Toeristen kunnen er ook voor kiezen om een weekpas te kopen voor €13,-. Hiermee kun je een week lang onbeperkt een fiets huren, en je kunt de fiets terugbrengen naar een van de vele stations in de stad. De eerste 30 minuten zijn gratis, en naar een plek in de stad fietsen duurt niet eens zo lang. Maar als je de fiets langer nodig hebt, kost de volgende 30 minuten €1,-, of zo’n €3,- per elke extra 60 minuten. Op de Valenbisi-website vind je een kaart met fietspaden in de stad. Onthoud dat je níet op de stoep, maar wél in voetgangersgebieden mag fietsen, als je maar op de voetgangers let en voorzichtig bent.

Taxi
Er zijn taxi’s in overvloed, en een taxi is de beste manier om ’s nachts door de stad te reizen, maar het is ook het meest dure vervoersmiddel. Helaas is er geen Uber-dienst of een vergelijkbaar alternatief in de stad (taxichauffeurs in Spanje zijn sterk gekant tegen deze bedrijven, en hebben dat ook goed laten horen!).

Je kunt de officiële openbaar vervoer-websites van de stad bezoeken voor meer informatie, en om je reis te plannen, via deze links:
Bus: www.emtvalencia.es
Metro: www.metrovalencia.es

Bekijk ook zeker de Valencia Tourist Card waarmee je 24, 48 of 72 uur lang onbeperkt in de stad kunt reizen.

Suggestie of feedback?

Meer in Valencia

Bekijk alle tips

Praktische Tips

  • Valencia is een tweetalige regio; wij spreken Spaans en Valenciaans. Dit is de reden waarom straatnamen, plekken, wijken en officiële berichten in het Valenciaans worden geschreven. Al...

Do's and Don'ts

Do

Veiligheid

  • Let goed op wanneer je de straat oversteekt. Autobestuurders rijden vaak nog snel door wanneer het licht al op rood is gesprongen, en ze rijden ook vrij agressief.
  • Valencia is &r...