San Francisco

Wandeling

Jouw lokale TIX-gids: Michelle Wu Cunningham

Maak je geen zorgen over de heuvels, San Francisco is eigenlijk vrij klein en in grote delen van de stad kun je makkelijk wandelen. Deze wandeling neemt je mee door Nopa, Castro en door de wijk Mission, en onderweg ontdek je de foodscene, prachtige parken, streetart en de lokale cultuur van San Francisco.

Begin in de ochtend bij Alamo Aquare Park (1) met schitterende uitzichten op de skyline van het centrum. Kom vroeg zodat je niet in een mensenmassa staat, en maak een paar foto’s van de beroemde Painted Ladies (2), een rij prachtig gerestaureerde victoriaanse huizen. Je kunt waarschijnlijk wel een koffietje gebruiken, dus maak een stop bij The Mills (3), een gezellig café waar men de beroemde $4,- San Francisco toast serveert. Voor een wat meer traditioneel en funky café ga je naar Bean Bag (4), aan de overkant van de straat.

Vervolgens ga je winkelen in de trendy boetiekjes op Divisadero Street (5), stap bijvoorbeeld eens binnen bij Rare Device (6), waar ze unieke cadeautjes en schrijfwaren verkopen. Voor een vroege lunch kun je naar 4505 Burgers & BBQ (7) gaan, hier vind je het beste barbecue-eten van de stad.

Als je zin hebt in een actieve wandeling, loop dan naar Buena Vista Park (8) en klim naar de top van de heuvel voor een panoramisch uitzicht over de stad. Vanaf de top van het park kun je Sutro Tower (9) zien, en op een heldere dag zie je in de verte zelfs de Golden Gate Bridge.

Loop terug naar beneden en wandel de heuvel af naar de kleurrijke wijk Castro (10). Hier kun je het historische Castro Theatre (11) bewonderen (je kunt de grote entree niet over het hoofd zien), en koop een paar deuren verder, bij Hot Cookie (12), een zoete lekkernij.   

Je bent nu vast wel toe aan een echte rustpauze, dus wandel naar het oosten naar Mission Dolores Park (13). Dit is een favoriete plek van veel locals die hier in het park wat relaxen en met elkaar rondhangen. Niemand zou het je kwalijk nemen als je hier de rest van de dag blijft zitten. Maar voordat je je neervlijt in het park heb je wat voorzieningen nodig, dus loop Bi-Rite Market (14) binnen om een paar snacks en bier of wijn te kopen. Heb je zin in een toetje? Aan de overkant van de straat ligt Bi-Rite Creamery (15), een beroemde ijssalon; trakteer jezelf op een bolletje.  

Wanneer je zin hebt om verder te wandelen, blijf dan in oostelijke richting lopen, naar het hippe en bruisende Mission District (16). Je eerste stop in deze wijk moet Craftsmen & Wolves (17) zijn, een bakkerij die van haar lekkernijen echte kunstwerkjes maakt. Ernaast ligt Dandelion Chocolate (18), hier kun je zien hoe men ambachtelijke chocolade maakt. Voor een beroemde Mission-stijl burrito ga je naar het nabijgelegen Taqueria Cancun (19).

Je kunt in talloze leuke en unieke winkeltjes snuffelen in Valencia Street, waaronder Therapy (20), een winkel met mode en leuke hebbedingetjes. Nadat je bent uitgewinkeld ga je naar Clarion Alley (21) om een aantal kleurrijke streetart-muurschilderingen te bewonderen. Als je nog een kopje koffie nodig hebt, pauzeer dan even bij Four Barrel Coffee (22), nabij 15th Street, voor ambachtelijk gebrouwen koffie.

Sla rechtsaf op 14th Street en loop een blok verder om de buitenkant van het Armory Building (23) te zien, een gigantisch en historisch bakstenen gebouw dat voorheen eigendom was van de National Guard, en waar nu evenementen en feesten worden gehouden. Er zijn zo veel interessante restaurants te vinden in Mission. Een leuke plek is bijvoorbeeld Burma Love (24) voor bijzonder lekker Burmees eten. Vier het einde van je wandeling met een groot glas bier in de tuin van Zeitgeist (25). Dat heb je wel verdiend na zo’n lange dag!

Suggestie of feedback?

Meer in San Francisco

Bekijk alle tips

Openbaar Vervoer

Hoewel San Francisco een grote stad is, is het ook vrij compact met een grootte van slechts 11 bij 11 kilometer (of 7 bij 7 mijl). Toch liggen de attracties wijdverspreid over de stad. Door de beruchte heuvels is lange afstanden wandelen nogal een uitdaging, dus het is goed om te weten hoe je het openbaar vervoer kunt gebruiken. In de afgelopen jaren heeft de opkomst van ride-sharing apps, zoals Lyft en Uber, de manier waarop men door de stad reist compleet veranderd.

Luchthaven Transfer

San Francisco Airport (SFO) ligt ongeveer 22,5 kilometer ten zuiden van San Francisco. Dankzij die relatief korte afstand kun je gemakkelijk van het vliegveld naar de stad reizen. Er zijn een paar verschillende reisopties: