Hoewel San Francisco een grote stad is, is het ook vrij compact met een grootte van slechts 11 bij 11 kilometer (of 7 bij 7 mijl). Toch liggen de attracties wijdverspreid over de stad. Door de beruchte heuvels is lange afstanden wandelen nogal een uitdaging, dus het is goed om te weten hoe je het openbaar vervoer kunt gebruiken. In de afgelopen jaren heeft de opkomst van ride-sharing apps, zoals Lyft en Uber, de manier waarop men door de stad reist compleet veranderd.
Welke manier van reizen je voorkeur ook heeft, hieronder staat wat handige informatie over het openbaar vervoer in San Francisco.
BART: Het Bay Area Rapid Transit-systeem, ook wel bekend als BART, is een snelle en gemakkelijke manier om door de regio te reizen. Dit treinsysteem verbindt het centrum van San Francisco met plekken in het zuiden, San Francisco Airport (SFO) bijvoorbeeld, en andere plekken in de East Bay, waaronder Oakland en Berkeley. Het grootste nadeel van BART is dat er op dit moment slechts één lijn door San Francisco rijdt. Deze lijn rijdt over Market Street en slaat af bij Mission Street – maar als je ergens anders in de stad moet zijn kun je overstappen op een ander soort openbaar vervoer, zoals Muni.
Muni Metro (lightrail): Het openbaar vervoerssysteem van San Francisco dat bestaat uit bussen en lightrailtreinen heet Muni. Dit lightrailsysteem, ook wel bekend als Muni Metro, is een sneller en schoner vervoer dan bussen, en is een makkelijke manier om te reizen. Er zijn 6 Metrolijnen met letters (J, K, L, M, N en T) en ze zijn allemaal verbonden met BART.
Muni (bus): Het bussysteem heeft tientallen lijnen die de stad doorkruisen. De bussen zijn traag, en ze rijden niet altijd op tijd.
Kabeltram: Als je in San Francisco bent, moet je een keer met de historische kabeltram (cable car) rondreizen! De onoverdekte kabeltrams stammen uit 1873. Er zijn 3 lijnen: de Powell-Hyde-Lijn, de Powell-Mason-Lijn en de California-Lijn. Powell Station is ontzettend populair, dus er staat vaak een lange rij. Een enkel ritje kost $7,-.
Tram: De trams zijn wat minder bekend dan de kabeltrams, maar het is net zo’n leuke manier om te reizen. De historische trams rijden nog maar één route door de stad. Dit soort trams reden rond in de jaren ’50 en hebben een leuke vintage retrolook. Ze rijden over de F Muni-lijn, vanaf het Fisherman’s Wharf over Embarcadero naar Market Street, en dan via Market naar boven naar de wijk Castro.
Ride-sharing app: Ritjes die worden aangevraagd met een ride-sharing app zijn tegenwoordig een ontzettend populaire manier van reizen in San Francisco, en je kunt er makkelijk bestemmingen mee bereiken die je niet zou bereiken met het openbaar vervoer. Lyft en Uber zijn het meest populair, en beide bedrijven zijn ook gevestigd in San Francisco. Zorg ervoor dat je, voordat je boekt, checkt of er geen prijsstijging (surge pricing) van kracht is, de prijzen stijgen namelijk wanneer het druk is en veel mensen een ritje bestellen. Lyft Line en Uber Pool zijn nog twee opties waarmee je een ritje deelt met andere mensen die dezelfde kant op gaan, en waarmee je dus korting krijgt. Dat is ook een leuke manier om een praatje te maken met mensen die in de stad wonen!
Taxi: Er staan ook traditionele taxi’s in de drukkere gebieden in de stad, bijvoorbeeld op Union Square, Market Street en in het Financial District. In andere, wat meer afgelegen wijken, is het moeilijker om taxi’s te vinden.
Fiets: Je vindt bijna overal fietswinkels waar je fietsen kunt huren, en San Francisco heeft tal van speciale fietspaden. Maar je wilt wel, voordat je vertrekt, je route en de heuvels checken en rekening houden met de hellingen.
Huurauto: Je kunt natuurlijk ook een auto huren en zelf rondrijden in de stad, maar houd er dan wel rekening mee dat het lastig is om je auto te parkeren in drukkere gebieden, en dat parkeertarieven in garages en bij hotels vrij hoog liggen. Het is wel een goed idee om een dag een auto te huren en een tripje te maken naar plekken aan de kust van Californië, of om naar Napa Valley te rijden.
Betaalmethoden:
- Reis je met BART, dan hangen de kosten af van hoe ver je reist. Wanneer je een kaartje koopt bij een machine op een station, kun je er een bepaald tegoed op zetten. Als je uiteindelijk toch tekortkomt, dan kun je er aan het einde van de rit weer extra geld op zetten.
- Voor een ritje met Muni (de bus, metro, tram en kabeltram) betaal je een vast tarief. Wanneer je opstapt kun je alleen met contant en gepast geld een kaartje kopen. Zorg ervoor dat je voorin instapt en je kaartje bij je houdt. Je kunt ook op sommige stations een Muni Card kopen met een tegoed.
- Visitor Passport: Je kunt een Visitor Passport-kaart kopen die voor 1, 3 of 7 dagen geldig is. Hiermee kun je onbeperkt reizen met Muni-bussen, de Muni Metro, en de historische trams en kabeltrams. BART valt hier NIET onder.
- Als je een ride-sharing app downloadt moet je je creditcardgegevens opgeven. De kosten worden dan automatisch afgeschreven, dus je hoeft de chauffeur niets te betalen.