Madrid

Do's and Don'ts

Jouw lokale TIX-gids: Cepee Tabibian

Do's in Madrid

 1. Eet laat. Ontbijt om 9.00 uur. Plan een lunch tussen 14.00 en 16.00 uur. Avondeten is over het algemeen van 21.00 tot 23.30 uur. Het is moeilijk om buiten die tijden een keuken te vinden die open is.

 2. Blijf tot laat. Alles in Madrid begint later waardoor het lijkt alsof de dagen en nachten eeuwig duren. Start met een laat diner, ga bar-hoppen tot een uurtje of 2.00 ’s nachts, ga daarna naar een bar de copas tot 3.30 uur om wat te dansen en eindig de nacht in een discotheca tot 6.00-7.00 uur ’s ochtends.

 3. Denk aan de siësta. Hoewel mensen in Madrid ’s middags niet echt zullen slapen zijn veel winkeltjes en restaurants tussen 14.00 en 17.00 uur of zelfs 17.30 uur gesloten zijn.

 4. Neem papieren zakdoekjes mee. Ik weet niet precies waarom maar het komt vaak voor dat openbare toiletten geen toiletpapier hebben. Wees hierop voorbereid en neem zelf zakdoekjes mee.

 5. Bestel het Menu del día. Verwen jezelf van maandag tot vrijdag met een driegangenmaaltijd in elk restaurant in Madrid. Inclusief bier of wijn! Echt de beste deal die je kunt krijgen.

 6. Zeg hallo en tot ziens. Het is dan wel een grote stad maar het is nog steeds gebruikelijk om elkaar te begroeten alsof het een klein dorp is. Zeg hallo en tot ziens tegen het personeel, en de uitbaters, van elke winkel of restaurant die je bezoekt. Hetzelfde geldt voor iedereen die je in de lift tegenkomt.

 7. Maak een dagtrip. Als je tijd hebt, plan dan een halve of vol dagtripje naar Toledo, Avila, Segovia, Aranjuez of El Escorial.  

 8. Bezoek Madrid tijdens las Rebajas. In januari tot maart, en juli en augustus, vind je de grootste uitverkopen van kleding, accessoires, interieurdecoratie en nog zo veel meer. Shop voor weinig geld een heel nieuwe garderobe bij elkaar.

 9. Draag comfortabele maar modieuze schoenen. Je gaat ontzettend veel lopen dus zorg ervoor dat je schoenen geen pijn doen. Maar je bent in Madrid waar iedereen zich netjes kleedt, dus zorg er voor dat je schoenen bij je outfit passen.

 10. Heb wat kleingeld op zak. Hoewel de meeste plekken nu creditcards accepteren kan het zijn dat je net op die ene plek komt waar je alleen met cash kunt betalen. Je hoeft geen grote bedragen mee te nemen, wat kleingeld is voldoende.

Don'ts in Madrid

 1. Spullen onbeheerd achterlaten. Madrid is een magneet voor zakkenrollers. Verlies je spullen nooit uit het zicht. Stop geen waardevolle dingen in je achterzak, leg niets op tafel of op de grond in een restaurant, en hang geen (hand)tassen over je stoel. Ze lopen er zo mee weg.

 2. Rozemarijn aannemen van vrouwen. Laat je niet in de maling nemen. Er zijn vaak 2-3 vrouwen die je rozemarijn aanbieden als een cadeautje maar neem dit niet aan. Als je dat wel doet zullen ze je handpalm willen lezen, wellicht ook je zakken rollen en/of eisen dat je hen betaalt voor het voorspellen van je toekomst.

 3. Ervan uitgaan dat mensen Engels spreken. Vergeleken met andere Europese landen is het percentage Spanjaarden dat Engels spreekt heel erg laag. Probeer een beetje Spaans te leren, het zal je echt helpen.

 4. Snel een maaltijd eten. Er bestaat niet zoiets als een snelle hap in Madrid. Men serveert op hun gemak dus neem de tijd, geniet van het eten en je gezelschap.

 5. In een restaurant eten met foto’s op het menu. Probeer alle Spaanse restaurants met foto’s van hun maaltijden op het menu te vermijden. Deze eetgelegenheden zijn specifiek gericht op toeristen en je krijgt hier niet de beste kwaliteit, of authentieke gerechten, voor je geld.

 6. Een grote fooi achterlaten. Fooi geven is optioneel, maar als je toch graag een fooi wilt geven kun je het totaalbedrag afronden of een paar euro’s op tafel achterlaten.

 7. Aan de linkerkant staan. In Madrid is er een strikte roltrapetiquette. Sta stil aan de rechterkant en loop de trap op of af aan de linkerkant.

 8. Stilte verwachten. Spanjaarden zijn levendig en onstuimig, en ze zijn behoorlijk luid. Wen dus maar snel aan het lawaai en waardeer hun liefde voor het leven.  

 9. Alleen sangria bestellen. Ja, je bent in Spanje, maar Spanjaarden drinken niet de hele dag sangria. Vermout van de tap is wel echt favoriet, en als je een typisch zomerdrankje wil bestel dan een tinto de verano (rode wijn met citroen-limoen frisdrank).

 10. Onderweg eten. Eet niet terwijl je loopt of in de metro zit. Je wordt dan raar aangekeken.  

Suggestie of feedback?

Meer in Madrid

Bekijk alle tips

Luchthaventransfer

Madrid Barajas Airport ligt op ongeveer 12 kilometer van het centrum van de stad. Afhankelijk van het vervoersmiddel dat je kiest duurt de transfer tussen de 25 en 40 minuten. De goedkoopste opties om naar de stad te komen zijn de MetroExprés Bus, en Cercanías. Taxi’s zijn over het algemeen de snelste manier om naar het centrum te gaan maar wat voor jou de beste optie is, is afhankelijk van waar je naartoe moet.

Openingstijden en Betalen

Munteenheid

Veiligheid

Madrid is een veilige stad om in rond te reizen, maar, net als met elke stad, is het verstandig om alert te zijn op je persoonlijke spullen in openbare ruimtes. Zakkenrollen is een probleem in alle grote steden in Spanje, en het kan ook jou overkomen als je even niet op je hoede bent. De beste manier om te voorkomen dat je wordt gerold is door goed op te letten, en de onderstaande tips op te volgen: