Madrid

Openbaar Vervoer

Jouw lokale TIX-gids: Cepee Tabibian

Het centrum van Madrid is vrij compact en de stadsdelen zijn door een netwerk van comfortabel, snel en betrouwbaar openbaar vervoer ook ontzettend goed op elkaar aangesloten. Het ondergrondse vervoer, beter bekend als de metro, is het meest populaire vervoersmiddel voor locals en toeristen. Maar als je geen haast hebt is wandelen de beste manier om de meeste en beste bezienswaardigheden en bekende wijken te bereiken.

Openbaar vervoer in Madrid

MetroMadrid: het ondergrondse netwerk. Met 12 lijnen en 238 metrostation is het de makkelijkste en snelste manier om in Madrid te reizen. Je hebt het verrassend snel door, en het is ook goedkoop en aangesloten op alle plekken waar je naartoe wilt gaan.

EMT Madrid: het busnetwerk. Een alternatief voor ondergronds reizen is met het intercity busnetwerk door de stad te reizen. De bus is het enige openbaar vervoer voor lange afstanden dat 24 uur per dag beschikbaar is. Hoewel er speciale busbanen zijn, kan de spits het vervoer per bus wel wat afremmen, let dus op de hoeveelheid verkeer. Het busnetwerk is niet zo gemakkelijk te begrijpen als de metro, maar er zijn veel apps die je helpen erachter te komen waar je de juiste bus moet nemen om naar je bestemming te komen. Moovit is een fantastische app voor informatie over het openbaar vervoer.

Cercanías Madrid: het treinsysteem. Een hele goede optie als je een dagtripje naar de buitenwijken van Madrid wilt maken, of wanneer je van het centrum van de stad naar Terminal 4 van het vliegveld wilt gaan. Als je in het stadscentrum blijft, hoef je naar alle waarschijnlijkheid de cercanías niet veel te gebruiken.

Taxi: met meer dan 15.000 taxi’s in Madrid kun je heel gemakkelijk, op ieder uur van de dag, een taxi aanhouden op straat. Er zijn ook taxistandplaatsen in sommige delen van de stad, deze zijn gemarkeerd met een witte “T” op een blauw bord. Alle ritten worden berekend met een meter, op basis van kilometers of een prijs per uur, afhankelijk van de snelheid van het verkeer. Alle taxi’s van en naar het vliegveld hebben een vast tarief van €30,-. Er zijn ook taxi apps, en veel apps geven je korting op je eerste rit. Gebruik bijvoorbeeld de Mytaxi app. 

BiciMadrid: fietsverhuur. Dit is de nieuwste vorm van openbaar vervoer in Madrid. De elektrische fietsen zijn 24 uur per dag beschikbaar bij verschillende fietsenstallingen in de stad, en de fietsen zijn een leuke, comfortabele en makkelijke manier om Madrid te verkennen. Meld je online aan op de BiciMadrid website en haal je kaart op bij een van de fietsenstallingen.

Praktische informatie openbaar vervoer

  • Gebruik de MetroMadrid website om je reis te plannen, en neem een metrokaart mee van het vliegveld.  

  • De Metro rijdt iedere dag van 6.00 tot 1.30 uur 's nachts. Kinderen tot 4 jaar mogen gratis reizen.  

  • Zorg ervoor dat je rechts op de roltrap blijft staan, en aan de linkerkant de roltrap op- of afloopt.

  • Bussen rijden tussen 6.00 en 23.30 uur op maandag tot en met vrijdag, en tussen 7.00 en 23.00 uur in het weekend. De nachtbussen, genaamd Buhos (uilen), rijden van zondag tot en met vrijdag tussen 23.55 en 4.00 uur, en op zaterdag tussen 23.00 en 7.00 uur.

  • Veel bussen hebben ook kinderzitjes. Afhankelijk van de bus kunnen er maximaal twee wandelwagens tegelijkertijd in de bus meereizen.

  • Er zijn 4 verschillende zones voor het metro- en busnetwerk: A, B1, B2, en B3. Het vliegveld en bijna alle bezienswaardigheden liggen in zone A.

  • Met een Metrobus-kaart kun je zowel de metro als de bus in Madrid gebruiken.  

  • De Madrid Tourist Card is een goedkope manier om onbeperkt met de metro, bus en trein te reizen. Je kunt een kaart voor 1, 2, 3, 5 of 7 dagen kopen. Voor kinderen tot 11 jaar kost een kaartje maar de helft van de reguliere prijs, en kinderen tot 4 jaar reizen helemaal gratis. Je kunt dit kaartje bij de Metro Madrid Customer Service Desk in Terminal 2 op het vliegveld kopen, of bij elk Metro Madrid station.

  • Als je bij een bushalte staat te wachten, zwaai dan naar de buschauffeur om hem er op te attenderen dat hij moet stoppen.  

  • Hoewel Metro Madrid de stations rolstoeltoegankelijk aan het maken is, heeft ongeveer de helft van de stations op dit moment liften. Kijk op de MetroMadrid website om te zien welke stations liften en oprijplaten hebben.

Betaalmethoden

  • Een metroticket voor een enkele reis in Zone A kost tussen de €1,50 en €2,-.

  • Een Metrobus 10-rittenkaart voor Zone A kost €12,20.

  • Een metroticket + vliegveldsupplement kost ongeveer €5,-.

  • Je kunt kaartjes bij de ticketbalie of de verkoopautomaten kopen.  

  • Een enkel kaartje voor Cercanías Madrid kost vanaf €1,70.

  • Voor de meeste toeristen is een Madrid Tourist Card de goedkoopste manier om door de stad te reizen, vooral als je van plan bent om vaak het openbaar vervoer te gebruiken tijdens je verblijf. De prijzen zijn €8,40 voor een kaartje voor 1 dag onbeperkt reizen, en €35,40 voor een kaartje om 7 dagen onbeperkt te reizen.

Suggestie of feedback?

Meer in Madrid

Bekijk alle tips

Luchthaventransfer

Madrid Barajas Airport ligt op ongeveer 12 kilometer van het centrum van de stad. Afhankelijk van het vervoersmiddel dat je kiest duurt de transfer tussen de 25 en 40 minuten. De goedkoopste opties om naar de stad te komen zijn de MetroExprés Bus, en Cercanías. Taxi’s zijn over het algemeen de snelste manier om naar het centrum te gaan maar wat voor jou de beste optie is, is afhankelijk van waar je naartoe moet.

Openingstijden en Betalen

Munteenheid

Veiligheid

Madrid is een veilige stad om in rond te reizen, maar, net als met elke stad, is het verstandig om alert te zijn op je persoonlijke spullen in openbare ruimtes. Zakkenrollen is een probleem in alle grote steden in Spanje, en het kan ook jou overkomen als je even niet op je hoede bent. De beste manier om te voorkomen dat je wordt gerold is door goed op te letten, en de onderstaande tips op te volgen: