“Ga ondergronds om de unieke architectuur te zien van het waterdrainage systeem van de zesde eeuw!”
Basilica Cistern (Yerebatan Sarnıcı of Yerebatan Sarayı in het Turks) is een bezienswaardigheid waarvan alleen de naam al intrigeert: "yerebatan" betekent zinkt-in-de-grond. Het ziet er van de buitenzijde uit als een normaal huis, maar de informatie die aan de buitenzijde geschreven staat, licht al een klein tipje van de sluier op: een ondergronds wateropslag systeem met 336 kolommen die al in de zesde eeuw gebouwd werd.
De muziek en de gedimde lichten geven je een romantische en nostalgisch gevoel. Terwijl je ogen wennen zullen je gedachten afdwalen naar de immense hoeveelheid werk en de planning die er in de bouw van deze constructie gestoken moet zijn. Als je naar beneden kijkt, wordt je verwelkomd door schattige pruillip vissen in verschillende maten, en als je de tekens van Medusa volgt dan zul je op haar omgekeerd standbeeld stuiten.
Basilica Cistern ligt in central Sultanahmet, dichtbij de tramhalte. Toegang tot de Basilica kost 20TL, en de Museumkaart kan hier niet gebruikt worden. Je kunt het elke dag bezoeken van 9.00 tot 17.30 uur in de winter, en 9.00 tot 18.30 uur in de zomer. Gedurende de eerste dagen van Turkse religieuze feestdagen gaat het complex om 13.00 uur open.
TIP: Bij de ingang ben je in de unieke gelegenheid om een foto te nemen met mensen in Ottomaanse klederdracht, uiteraard tegen een kleine vergoeding.
Suggestie of feedback?