Istanbul

Do's en Don'ts

Jouw lokale TIX-gids: Pinar Tarhan

​Do's als je in Istanbul bent:

  1. Proef bijzondere Turkse dranken: Turkse koffie, Ayran (een heerlijke zoute yoghurt drank) en Rakı (lijkt op Griekse Ouzo).
  2. Bezoek zowel de Europese als de Aziatische zijde. Toeristen bezoeken meestal de Europese zijde terwijl de Aziatische zijde dan een onontdekt gebied blijft. De Aziatische kant is net zo mooi, maar minder druk en soms ook voordeliger.
  3. Als je continenten oversteekt, reis dan zowel over land als over zee. Als je reist per veerboot geeft dat een bijzonder gevoel, alsof je zelf in het water zwemt. Maar als je over de brug gaat heb je weer een meer panoramisch beeld waardoor je betere foto's kunt maken.
  4. Bereid je voor op ander weer, Istanbul is berucht vanwege het vier-seizoenen-in-één-dag weer. Verschillende districten kunnen kouder, winderiger, regenachtiger, warmer of zelfs met meer sneeuwval zijn dan andere. Het is ook niet ongebruikelijk dat de temperatuur onder het vriespunt duikt gedurende wintermaanden terwijl je de volgende dag in een shirt op het strand kunt wandelen. Dus ongeacht welke maand je reist, neem koele en warme kleding mee. En vergeet ook niet waterdichte schoenen mee te nemen.

Don'ts als je in Istanbul bent:

  1. Na middernacht alleen door Taksim of door smalle steegjes lopen. Dat geldt 's nachts voor steegjes in de meeste wijken. Veel districten zijn doorgaans veilig op alle uren maar je wilt niet tot de uitzonderingen behoren.
  2. Jouw waardevolle spullen in je achterzak of rugzak opbergen.
  3. Een verhitte discussie voeren over de lokale politiek. Of je nu neutraal bent of juist een sterke mening hebt, je zult altijd gemakkelijk iemand boos maken.
  4. Jezelf verbazen wanneer je Turkse mensen ziet rijden. Ze zijn berucht vanwege het breken van de regels dus wees extra voorzichtig in het verkeer.
  5. Verrast zijn als je hoort dat mensen de Aziatische zijde de Anatoliaanse zijde noemen.
Suggestie of feedback?

Meer in Istanbul

Bekijk alle tips

Openbaar Vervoer Istanbul

Istanbul is een enorme stad, gelegen op twee continenten met een geschat inwonersaantal van 18 miljoen mensen. Er is dan ook een grote kans dat je vast zal komen te zitten in het verkeer tijdens je bezoek. Maar gelukkig zijn er een aantal mogelijkheden om het allemaal wat soepeler te laten verlopen.

Wandelroute in Istanbul

“Misschien wil je eens een bezoek brengen aan het Barbaros café, nabij de veerboot haven. Het uitzicht vanaf de tweede verdieping is wonderbaarlijk, en het café is zeer betaalbaar.”

Winkelopeningstijden en betaalopties Istanbul

De meeste winkels in Istanbul zijn elke dag geopend, inclusief het weekend. Er is geen lunchpauze in de meeste winkels, en ze zijn meestal geopend vanaf 9.30 uur en sluiten meestal niet voor 19.30 uur, maar openingstijden kunnen per district verschillen. Zo blijven veel winkels in Taksim bijvoorbeeld open tot 22.00 uur en sluiten sommige winkels daar zelfs niet voor middernacht.