Bangkok

Openbaar Vervoer Bangkok

Jouw lokale TIX-gids: Peeraporn Weruwanaruk

Bangkok is een zeer grote stad maar het vervoersysteem werkt erg efficiënt wat het rondreizen makkelijk maakt. Taxi's, Tuk-Tuks en brommers zijn de meest eenvoudige en praktische manieren om rond te reizen, en er is een groot aanbod.

Populair bij zowel toeristen als de lokale bevolking zijn de BTS Sky Train en metro (MRT) met 3 hoofdlijnen door het drukste deel van de binnenstad. Treinroutes worden verder uitgebreid in de stad en zullen in de komende jaren ook stadsdelen met elkaar verbinden. Lokale reizigers reizen ook de stad in en uit via de Airport Rail Link (SA) stadslijn en sneltrein diensten.

Vervoer via het water is ook erg populair bij zowel de lokale bevolking als toeristen. Je hebt de Chao Praya express boten, zogenaamde "longtail boats" (langstaart boten) en de veerboten die langs de Chao Praya Rivier van Bangkok naar de Nonthaburi provincie varen. Als laatste maar zeker niet de minste zijn er de lokale bussen. Hoewel deze bussen niet populair is onder toeristen, is het wel een goedkope en betrouwbare manier om rond te reizen die zeer populair is bij de lokale bevolking.

De BTS Skytrain
De BTS skytrain biedt een efficiënte dienst voor miljoenen reizigers in Bangkok om dagelijks naar het stadscentrum te reizen. De skytrain bestaat uit 2 lijnen: Sukhumvit lijn (lichtgroen) en Silom lijn (donkergroen). De Sukhumvit lijn is 22 kilometer lang en heeft 22 stations vanaf het noorden van Bangkok bij Mochit station tot de laatste halte aan de oostzijde van Bearing station.

Aan de andere zijde rijdt de Silom lijn een afstand van 14 kilometer en heeft 13 haltes vanaf het centrum van Bangkok bij het National Stadium station tot de eindhalte aan de westzijde van Bangwa station. Het koppelstation tussen de 2 lijnen is Siam station.

Je kunt kiezen uit enkeltjes, een dagpas en een 30 dagen smart pass. Je kunt bij de balie THB 5,- en THB 10,- munten wisselen om een enkeltje te kopen bij de ticketmachines buiten het station (deze accepteren alleen munten). Houd er rekening mee dat de skytrain rijdt van 6.00 uur tot middernacht.

De metro (MRT)
Metropolitan Rapid Transit (MRT) is een ondergrondse trein die loopt van Hualumpong hoofdstation tot de laatste halte bij Bansue station. De metro rijdt langs 18 haltes over een afstand van 20 kilometer. MRT kruist met de 2 BTS Skytrain lijnen bij Silom en Mo Chit.

Je kunt toegang krijgen tot de metro met een toegangstoken welke geldig is voor één reisrichting, een pas die geldig is voor een bepaalde periode of een kaart die wordt aangeschaft bij de ticketmachines en aan de balie in het station. Houd er rekening mee dat de MRT rijdt van 6.00 uur tot middernacht.

Airport Rail Link
Airport Rail Link (SA) vervoert reizigers van het centrum van Bangkok helemaal tot aan de luchthaven aan de oostzijde van de stad. Je hebt de SA stadslijn en de SA Express lijn. De SA stadslijn rijdt tussen Phayathai station naar het station van de luchthaven en stopt onderweg bij 7 haltes over een periode van 30 minuten.

Een normaal kaartje kost tussen de THB 15,- tot THB 45,-. De SA Express doet er 15 minuten over en stopt alleen bij Makkasan station en het station van de vluchthaven en kost THB 150 per rit. De Airport Rail Link is dagelijks operationeel van 6.00 uur tot middernacht.

Taxi's
Het is heel eenvoudig om van A naar B te reizen in Bangkok door gebruik te maken van één van de felgekleurde taxi's die de straten van Bangkok zo levendig maken. Een taxirit begint bij THB 35,- en de ritprijs wordt verder berekend op basis van afstand en gespendeerde tijd in het verkeer. Zorg dat de meter loopt als je gaat rijden. Het kan lastig zijn een taxi te vinden tijdens spitsuur en als het regent, je kunt dan een taxi boeken via de GrabTaxi App op je smartphone.

Zoals in vele grote wereldsteden is er ook in Bangkok een UBER dienst beschikbaar. Je kunt kiezen om in stijl te reizen met de normale UberBLACK limousine of UberX, waarvan de tarieven zelfs lager kunnen liggen dan bij reguliere taxi's.

Tuk-Tuk
De meest iconische wijze van vervoer in Bangkok is de Tuk-Tuk, vernoemd naar het unieke geluid dat ze produceren. Je kunt op vele toeristische plekken Tuk-Tuks vinden en het is zeer populair bij nieuwe bezoekers en lokale bewoners met specifieke wensen die niet door de lokale busdiensten geleverd worden. Ik adviseer je vooraf altijd de exacte bestemming en prijs te overleggen met de bestuurder voor je vertrekt om onverwachte wijzigingen van de bestuurder te voorkomen. Houd er rekening mee dat bestuurders van Tuk-Tuks gewend zijn aan toeristen en je bijna altijd willen verleiden tot een (gesponsorde) extra rit. Gebruik je gezonde verstand en beslis zelf of je meegaat in het voorstel dat een chauffeur je doet.

Brommertaxi's
Wil je eens een echte lokale ervaring en tegelijkertijd het verkeer overwinnen, dan is de brommertaxi de beste keuze. Houd er wel rekening mee dat brommertaxi's in Bangkok bekend staan om hun avontuurlijke rijstijl. Dit is waarschijnlijk de snelste maar zeker niet de meest veilige optie. Bestuurders van brommertaxi's kunnen eenvoudig herkend worden aan hun oranje en roze jassen. De prijs is bespreekbaar, maar de prijs van standaard bestemmingen staat meestal ook aangegeven bij de taxihalte. Het dragen van een helm is omwille van de veiligheid aan te bevelen.

Vervoer over water
Vervoer over water is al lange tijd een belangrijke wijze van vervoer in Bangkok en het is vandaag de dag nog steeds erg populair. Het is niet alleen goedkoop en efficiënt, het biedt een mooi uitzicht waarmee je meteen een aantal belangrijke bezienswaardigheden langs de rivieroever kunt bewonderen. Je kunt heen en weer oversteken tussen Bangkok en Thonburi via 6 vierdiensten. Het is een mooie manier om het dagelijks leven van de mensen die werken en leven aan elke zijde van de rivier te aanschouwen.

Je kunt langs de beroemde Chao Phraya Rivier en de zijkanalen (khlongs) varen met de Chao Praya Express boten, zogenaamde "longtail boats" (langstaart boten), en de veerboot diensten. Chao Praya Express Boten varen 4 verschillende diensten die je kunt herkennen aan een eigen kleur vlag op de boot. De dienstroute begint bij de Nonthaburi provincie en komt langs vele toeristische attracties met 34 haltes aan de rivier om te eindigen bij Wat Ratch Singkhorn bij de hoofdpier in Sathorn. De prijs voor de rit hangt af van de afstand. Tickets worden aan de pier of op de boot aangeschaft.

Een andere populaire veerdienst gaat langs het Khlong Saen Saep kanaal. De route verbindt het verre westen en het oosten van de Khlong Saen Saep. Dit is een zeer praktische manier om van het Banglamphu district naar Pratunam en andere gebieden langs het kanaal te reizen, zeker gedurende spitsuur.

Lokale Bussen
De bussen in Bangkok bieden uitgebreide diensten en bestrijken Bangkok Stad en de naburige wijken. Openbare bussen rijden onder de vlag van Bangkok Mass Transit Authority (BMTA), met in totaal 108 routes met een indrukwekkend aantal van 3.509 bussen, waarvan 1.659 "ouderwetse" bussen en 1.850 met air-conditioning.

Er rijden ook privé-bussen onder de vlag van BMTA: niet minder dan 4015 standaard busservices met air-conditioning en nog eens 827 mini-bussen. De normale reistijden van de bussen zijn van 5.00 tot 23.00 uur en nachtbussen rijden van 23.00 uur tot 5.00 uur.

De standaard bus is crème-rood met wit-blauw en heeft een blauw logo aan de voorzijde. De standaard express way bus heeft gelijksoortige kleuren maar met een geel logo aan de voorzijde en stopt niet bij alle haltes. De tarieven beginnen bij THB 6,50.

De bus met air-conditioning is crème-blauw en geel-oranje en de ritprijs wordt berekend op afstand beginnend bij THB 10,-. Passagiers kunnen betalen voor het kaartje na opstappen en moeten vooraf aangeven bij de bestuurder wanneer ze uit willen stappen.

Suggestie of feedback?

Meer in Bangkok

Bekijk alle tips

Veiligheid Bangkok

“Veel delen van de stad slapen nooit, waardoor het erg veilig is om op elk moment van de dag rond te lopen. Maar het is altijd aan te raden alert te zijn en op de hoogte van ongewenste omstandigheden.”

Do's en Don'ts in Bangkok

Do's als je in Bangkok bent:

Winkelopeningstijden en betaalmogelijkheden Bangkok

“Mensen in Bangkok houden net als jij van winkelen! De stad is gevuld met winkelcentra en markten waar je uren kunt rondlopen.”