Bangkok

Do's en Don'ts in Bangkok

Jouw lokale TIX-gids: Peeraporn Weruwanaruk

Do's als je in Bangkok bent:

 1. Glimlachen. In het algemeen zijn Thaise mensen erg vriendelijk, gemoedelijk en ze glimlachen veel en graag. Dus wanneer je communiceert met de lokale bevolking, geef ze dan jouw hartelijke glimlach terug. Een glimlach toont respect aan de omringende mensen.
 2. Draag gepaste kleding als je de culturele bezienswaardigheden en tempels gaat bezoeken. De kledingvoorschriften op deze plekken zijn erg strikt. Bedek je schouders en knieën, een korte broek, rok en topjes zonder mouwen zijn niet toegestaan.
 3. Doe je schoenen uit wanneer je een tempel binnengaat, een huis en op plaatsen waar dat op een bordje verzocht wordt.
 4. Toon respect voor het Boeddhisme en afbeeldingen van Boeddha als je een tempel bezoekt. Thaise boeddhisten hebben veel respect voor de beeltenis van Boeddha en gedragen zich beleefd bij een bezoek aan de tempel.
 5. Leer enkele Thaise woorden of zinnen. Zeg "Sawadee" (Hallo), "Khop Khun" (Bedankt), "Mai Pen Rai" (de Thaise manier om 'Maakt niet uit' of 'Het is goed' te zeggen) als je met de lokale bevolking spreekt. En onthoudt de belangrijke woorden "Mai Pet" (Niet pittig) als je eten bestelt!
 6. Begroet de lokale bevolking met een "Wai" waarbij je twee handpalmen samenvoegt op je borst en je hoofd lichtjes buigt. De Wai kan gebruikt worden wanneer je iemand voor het eerst ontmoet of om jouw dank te tonen.
 7. Toon eerbied voor het volkslied en het lied van de koning. Elke dag om 8.00 uur of 18.00 uur zal het volkslied in elke openbare gelegenheid gespeeld worden, zoals de BTS Skytrain, winkelcentra en openbare parken. Daarnaast wordt het lied van de koning ook gespeeld voor elke film in de bioscoop. Je wordt dan geacht op te staan en respect te tonen terwijl de muziek speelt.
 8. Heb eerbied voor ouderen. Het is sociaal geaccepteerd voor de jongere mensen of mensen met een lagere sociale status om beleefd te zijn en respect te tonen voor oudere mensen.
 9. Eet gerechten met een lepel. In Thaise restaurants worden lepel en vork gebruikt. In tegenstelling tot de Westerse cultuur eten Thaise mensen met de lepel en wordt een vork gebruikt om het eten op de lepel te schuiven.
 10. Sta open voor nieuwe ervaringen in Bangkok. Er zijn honderden tempels, gerechten, uitgaansmogelijkheden en vele andere activiteiten om te ontdekken. Omarm de culturele verschillen en sta open voor culturele invloeden.

Don'ts als je in Bangkok bent:

 1. Laat je niet negatieve uit over de koninklijke familie. De Thaise mensen hebben een diep en traditioneel eerbied voor de koninklijke familie. De lèse-majesté wet wordt toegepast en de straffen zijn hoog. De Thaise monarchie dient met respect behandeld te worden en wordt doorgaans niet openbaar besproken.
 2. Spreek niet in het openbaar over controversiële zaken betreffende politiek en religie. Er zijn de afgelopen jaren veel politieke conflicten en bewegingen geweest. Probeer niemand van streek te brengen door deze onderwerpen niet ter sprake te brengen in het openbaar.
 3. Raak niet andermans hoofd aan. Het hoofd wordt als hoogste deel van het lichaam gezien. Alleen familieleden, superieuren, of monniken mogen andermans hoofd aanraken.
 4. Gebruik nooit je voeten om te wijzen naar dingen of personen. Thaise mensen beschouwen voeten als het laagste en meest vieze deel van het lichaam. Het wordt als zeer onbeleefd gezien om met je voeten te wijzen en het is een teken van slechte manieren als je je voeten gebruikt om voorwerpen te verplaatsen.
 5. Toon geen woede, roep niet en voer geen verhitte discussies in het openbaar. Probeer rustig te blijven in elke situatie en zorg dat andere mensen, in het bijzonder de lokale bevolking, niet beschaamd worden in het openbaar.
 6. Wees niet overdreven aanhankelijk in het openbaar. Handen vasthouden en in het openbaar omhelzen worden meer geaccepteerd in de Thaise samenleving door de sterke invloeden van de Westerse cultuur maar zeer intiem gedrag is nog steeds onacceptabel en dient alleen privé plaats te vinden.
 7. Voel je niet beledigd wanneer er gevraagd wordt naar je leeftijd, huwelijkse staat of wat voor werk je doet. Tijdens een praatje willen Thais graag meer te weten komen over de gesprekspartner, en dit zijn voor hen hele normale vragen. Ze willen je niet in verlegenheid brengen of graven in je persoonlijke leven en bedoelen het goed.
 8. Vrouwen horen niet naast een monnik te zitten. Monniken worden met veel respect behandeld. Het is tegen de regels van monniken om dicht bij een vrouw te zijn of alleen met een vrouw te zijn.
 9. Ga niet topless en laat je niet naakt zien in het openbaar. Naakt in het openbaar is strikt verboden en wordt gezien als beledigend. Lokale autoriteiten kunnen je er een waarschuwing of zelfs boete voor geven.
 10. Meng jezelf niet in illegale zaken betreffende de Thaise wetgeving. Straffen voor misdaden, drugsmisbruik, mishandelen van wilde dieren en mensenhandel worden zeer zwaar in Thailand.
Suggestie of feedback?

Meer in Bangkok

Bekijk alle tips

Winkelopeningstijden en betaalmogelijkheden Bangkok

“Mensen in Bangkok houden net als jij van winkelen! De stad is gevuld met winkelcentra en markten waar je uren kunt rondlopen.”

Luchthaven Transfer Bangkok

“Airport Rail Link is de snelste manier om te reizen van de stad naar het vliegveld, maar een openbare taxi biedt meer comfort, de reistijd is ongeveer één uur.”

Veiligheid Bangkok

“Veel delen van de stad slapen nooit, waardoor het erg veilig is om op elk moment van de dag rond te lopen. Maar het is altijd aan te raden alert te zijn en op de hoogte van ongewenste omstandigheden.”