Wijken in Wenen

Margareten

“Een wijk in opkomst, en een must-see als je van vreemde designwinkels en grootmoeders taartjes houdt. ”

- Marta woont al sinds 2024 in Wenen

Margareten is het 5e district van Wenen. Deze wijk ligt niet ver van het stadscentrum, en heeft zijn charme te danken aan de bijzondere uitstraling en sfeer. Je begrijpt meteen wat hiermee bedoeld wordt wanneer je Margareten binnenloopt. Wanneer je door het district wandelt voelt het alsof je door een klein stadje loopt, en dat klopt ook wanneer je naar de geschiedenis van deze buurt kijkt. District 5 was vroeger namelijk een arme wijk – eerst woonden hier vele ambachtslieden en later werden hier, in de periode dat de Sociaaldemocraten aan de macht waren, grote appartementsgebouwen gebouwd. De situatie in Margareten verbeterde niet tijdens de Tweede Wereldoorlog, het gebied werd toen namelijk platgebombardeerd. Pas enkele jaren later, tot aan de jaren ’90, werd er weer aandacht besteed aan de straten en gebouwen van Margareten.

Het gevolg hiervan is dat dit district een ontzettend groot potentieel bezit dat nog ontdekt moet worden. Schattige kleine eettentjes, bars en hangplekken voor studenten ontpoppen zich regelmatig, en zijn een succes, waardoor Margaretenplatz het centrum van het bruisende geheel is. Maar in dit district draait het niet alleen om eten en drinken. Meng je onder de locals tijdens een filmavondje in het Filmcasino, een bioscoop die zijn jaren ’50 charme bijna compleet heeft behouden. Geniet van een onafhankelijke film, en neem een duik in het glansrijke verleden. Kleine designwinkels zijn ook in opkomst. Bezoek zeker ook het winkeltje met vintage meubels, Bananas, wiens naam perfect past bij de bijzondere collectie items die hier verkocht worden.

In Margareten vind je ook tal van exotische supermarktjes die je niet snel in de meer centraal gelegen districten zult vinden. Dit is dé plek als je ineens zin hebt in Aziatische delicatessen, en deze graag in een (bijna) authentieke toko wilt kopen. En als je trek hebt in een echt taartje zoals oma ze altijd maakte, ga dan absoluut naar Vollpension. Serieus, dit restaurantje wordt gerund door oma’s, echte Weense oma’s, en het interieur laat je denken dat je oma’s woonkamer bent binnengestapt. Alle taartjes worden met veel liefde bereid, dat beloven ze.

TIP: Margareten ligt dichtbij het Maschmarkt, een must-see. Combineer je bezoek aan Margareten met een wandeling over deze beroemde markt.

Suggestie of feedback?

Locatie