Wijken in Wenen

Binnenstad

“Van keizerlijke gebouwen tot cocktailbars, de Binnenstad heeft het allemaal.”

- Marta woont al sinds 2024 in Wenen

De ‘Innere Stadt’ van Wenen, ofwel de Binnenstad, moet je sowieso als eerste bezoeken wanneer je in de stad bent. Dit is het echte hart van Wenen, en de Binnenstad was het originele centrum voordat Wenen in de 19e eeuw begon uit te breiden. De historische boulevard ‘Ringstrasse’ omcirkelt dit 1e district, en deze buurt zit vol bezienswaardigheden en attracties.

Je zou echt allereerst de Hofburg moeten bezoeken, het voormalig Keizerlijk Paleis. Hier in de buurt liggen ook de Nationale Bibliotheek (een absolute aanrader), het Heldenplatz, twee schitterende parken, en het indrukwekkende Michaelerplatz met rondom de oude en kronkelige straatjes van het oude centrum. Hier heb je twee opties: je kunt door de prachtige maar commerciële winkelstraten zoals Graben, Kohlmarkt en Kärtnerstrasse lopen, of je kunt de smallere straatjes die ernaast liggen ontdekken. Wat je ook doet, je mag sowieso het Stephansplatz en de prachtige St. Stephansdom niet missen.

De musea die je hier vindt zijn absoluut een bezoek waard, al was het alleen maar vanwege de architectuur. Je zou ook echt het Albertine en de zustermusea van Kunstgeschiedenis en Natuurgeschiedenis moeten bezoeken, het interieur van deze musea is in de afgelopen honderd jaar niet veranderd. Op de Ringstrasse liggen talloze bezienswaardigheden zoals de Universiteit, het Rathaus (Stadshuis), en het Parlement, om maar een paar plekken te noemen. En als je trek krijgt, vind je in de Oude Stad verschillende leuke eetgelegenheden.

Ga naar Demel’s, een voormalig keizerlijke bakkerij net naast Michaelerplatz, voor thee en een lekkernij. Om een oud Weens pension te zien, ga je naar het onwijs schattige Griechenbeisl, een van de eerste gastenverblijven waar je traditioneel Weens eten kunt proeven. Een wat meer toeristisch restaurant is Figmüller, hier staat altijd een lange rij maar dit is met een reden – hun schnitzels zijn echt bijzonder! Maar eigenlijk gaan locals liever naar Plachutta voor een schnitzel. Voor een lekker kopje koffie ga je naar Café Central, hier lieten beroemde figuren zoals Trotsky en Freud zich graag verwennen met een drankje en een gebakje.

Suggestie of feedback?

Locatie