Wijken in Wenen

Josefstadt

“In Josefstadt vind je het echte Wenen, met chique cocktailbars en wereldberoemde theaters. ”

- Marta woont al sinds 2024 in Wenen

Josefstadt is het 8e district van Wenen, en het heeft een interessante mix van trendy en middenklasse woningen. Hoewel Josefstadt precies naast het stadscentrum ligt, is dit de plek waar de Weense artistieke traditie zich echt heeft kunnen ontplooien, zonder hinder van de toeristische attracties. Het Rathaus (Stadhuis), Parlement, het Burgtheater en de Universiteit staan als witmarmeren wachters op de grens tussen Josefstadt en de Binnenstad. Maar laat je niet misleiden door de mooie façades; in het 8e district worden ook goede feestje gebouwd. Okay, het is dan een wat meer volwassen feestje, maar hoe dan ook een feestje.

Door de nabijheid van het 9e district met haar universiteitsgebouwen, is het 8e district een plek waar je veel hangouts voor studenten vindt, zoals gezellig ruime koffiezaken waar studenten elkaar ontmoeten om te studeren, en om het einde van het semester te vieren. Ga naar Florianigasse en Laudongasse om zo'n koffiezaak te vinden, en maak gebruik van de goede lunchaanbiedingen. Bars en pubs zijn hier wat chiquer dan in de rest van de stad, maar zonder het pompeuze karakter van het 1e district. Als je een chic drankje wilt doen, ga dan naar GRANDE Cocktail Bar met haar schitterende jaren ’20 decor, uitmuntende bediening en fantastische cocktails. Maar, aangezien traditie nog steeds hoogtij viert in Josefstadt, mag je de authentieke lokale Weense plekjes niet voorbijlopen. Café Eiles en Café Hummel zijn twee koffiezaken, en worden als instituten gezien in Wenen.

Het hart van Josefstadt is, wellicht niet verrassend, Josefstädterstrasse, een lange straat die vanuit het 1e district tot aan het einde van het 8e district loopt, en waaraan interessante winkeltjes en cafés liggen. De echte schatten liggen echter in de zijstraatjes. Wandel eens naar Paristenkirche, een prachtige Barokke kerk met een schitterende piazza. Als je hier trek krijgt, heb je twee opties om je maag te vullen: Café der Provinz is goed voor een snelle hap, en Il Sestante is een van de beste pizza-restaurants van Wenen. Voel je niet ongemakkelijk of ‘underdressed’ wanneer je locals ziet eten in hun mooiste kleding. Dit is omdat ze later naar het theater gaan. Wil je ook naar het theater? Theater an der Josefstadt is een van de oudste en bekendste theaters van de stad. Voorstellingen zijn over het algemeen in het Duits, maar als je graag een Engelse voorstelling wilt bezoeken, ga dan naar het nabijgelegen en zeer gerespecteerde English Theater.

TIP: Als je van plan bent om naar het theater te gaan (en dat zou je echt moeten doen!), koop dan geruime tijd van tevoren je kaartje.

Suggestie of feedback?

Locatie