Wijken in Sevilla

Barrio Santa Cruz

“Santa Cruz is anders dan de rest van Sevilla. Ik ontdek nog steeds nieuwe straten in dit historische deel van de stad. ”

- Heidi woont al sinds 2017 in Sevilla

De wijk Santa Cruz (barrio betekent ‘wijk’) ligt achter de Kathedraal en loopt langs de muren van het Koninklijk Paleis op Calle Agua. Dankzij de schaduw die de gebouwen op de smalle geplaveide straten werpen, is het aangenaam om dit labyrint te voet te ontdekken. De ontelbare zijstraatjes leiden je naar grotere, met sinaasappelbomen omzoomde straten en kleine pleinen met fonteinen en betegelde bankjes, zoals Plaza Doña Elvira. Dit is het oude Joodse kwartier, en niets is heerlijker dan onder de bogen van gebouwen en over de smalle paden te lopen aan Calle Judería. In de 13e en 14e eeuw was Santa Cruz een Joodse getto, maar tegenwoordig zie je de Joodse invloeden niet echt meer terug in de wijk. Maar als je hier rondloopt kun je nog steeds verhalen uit de geschiedenis voelen, en je voorstellen hoe Sevilliaanse kunstenaars zoals Murillo honderden jaren geleden over deze kronkelende straten hebben gewandeld. Het Hospital de los Venerables, een 17e-eeuwse barokke residentie van priesters, herbergt nu een collectie schilderijen van Diego Velázquez die in Sevilla is geboren. In het Velázquez Centre, omgeven door indrukwekkende gebouwen en patio’s, kun je spectaculaire schilderijen van deze kunstenaar bewonderen.

Wanneer je de wat meer populaire straten waar men souvenirs verkoopt achter je laat, zul je merken dat je een heel ander deel van de stad hebt ontdekt. Dit deel zit vol traditionele architectuur en vele straatjes waar je in kunt verdwalen. Aan de ongelooflijk schattige huisjes hangen plantenbakken met kleurrijke bloemen, en op iedere hoek van de straat kun je een glimp van de Giralda-toren opvangen. Het Parque Infantil is een van de grote groene parken van Sevilla. Dit park is perfect voor een ontspannen wandeling, en er ligt ook een kleine kinderspeeltuin.

Dankzij de pittoreske gebouwen en straten is deze wijk bijzonder populair onder toeristen, maar ’s avonds kom je hier ook veel locals tegen. Dit is een leuk gebied als je een ontspannen avondje uit wilt beleven. Er zijn een aantal goede bars waar je kunt eten, en je bent ook dicht in de buurt van toeristische attracties. Bodeguita Fabiola is een populair plekje om te dineren. Om 23.00 uur gaat Mariscal Café España (Calle Mariscal 3) open en wordt er tot laat livemuziek ten gehore gebracht. Denk dan aan een beetje flamenco, Sevillanas en rumba – typische muziekgenres voor Andalusië.

Dwalen en verdwaald raken is precies wat Santa Cruz zo leuk maakt. Dankzij de smalle straatjes is de wijk zo goed als autovrij, en in Santa Cruz zijn er genoeg terrassen, cafés, bars en prachtige gebouwen te ontdekken.

TIP: Drink een kop koffie op Plaza Doña Elvira voordat je naar het plein Patio de Banderas wandelt om de omgeving te zien die zo veel lokale kunstenaars heeft geïnspireerd.

Suggestie of feedback?

Locatie

Meer wijken in Sevilla

Bekijk alle wijken

Centro

“Ik loop door het centrum op weg naar mijn werk, dus ik geniet iedere dag weer van de geschiedenis en de cultuur van Sevilla. ”

La Alameda

“La Alameda is mijn favoriete wijk in Sevilla. Het bruist hier altijd van de activiteiten, en de inwoners zijn erg vriendelijk en ruimdenkend. ”

La Macarena

“Ik woon hier en ben echt dol op deze wijk! La Macarena ligt dicht bij het centrum, maar het is een rustige woonwijk met een authentiek karakter. ”