Rio de Janeiro

Openingstijden en betalen

Jouw lokale TIX-gids: Lilian Müller

Winkeltijden
Openingstijden verschillen afhankelijk van de wijk, het type bedrijf, en of de winkel in een straat ligt of in een winkelcentrum gevestigd is. Winkels die je in een straat vindt, openen over het algemeen om 9.00 uur, en sluiten om 18.00 uur op doordeweekse dagen. De meeste zijn wel op zaterdag geopend, maar sluiten dan eerder, zo rond 13.00 uur. In toeristische gebieden, zoals Ipanema en Copacabana, sluiten veel winkels pas later, en ze zijn ook vaak op zondag van 10.00 tot 16.00 uur geopend.
Winkelcentra zijn iedere dag van 10.00 tot 22.00 uur geopend, behalve op zon- en feestdagen. Dan zijn de openingstijden van 14.00 tot 20.00 uur.

Drogisterijen en bakkerijen zijn vaak ook op zondag geopend. Supermarkten gaan elke dag rond 7.00 uur open. Op maandag tot en met zaterdag sluiten ze om 22.00 uur, en op zon- en feestdagen sluiten ze om 18.00 uur. Het is niet makkelijk om 24/7 supermarkten in Rio te vinden, maar er zijn er wel een paar.

Munteenheid en betalen
De munteenheid van Brazilië is de Real (R$). De wisselkoers is ongeveer €1,- = R$ 3,86 (in november 2017). Dat is dus een zeer gunstige wisselkoers voor Europeanen. Je kunt op maar weinig plekken in de stad met euro’s kunt betalen, maar wel bij sommige hotels en reisbureaus. De meeste bedrijven accepteren wel internationale betaalpassen.

Pinautomaten
Pinautomaten bevinden zich veelal in banken, in de metro en bij tankstations, en bij de meeste kun je met een Europese bankkaart geld opnemen. Banken sluiten om 16.00 uur, maar de pinautomaten zijn meestal tot 18.00 uur nog beschikbaar. Uit veiligheidsoverwegingen werken pinautomaten niet tussen 22.00 en 6.00 uur. Houd hier dus rekening mee al je ’s avonds wilt gaan stappen.

Suggestie of feedback?