Rio de Janeiro

Openbaar Vervoer

Jouw lokale TIX-gids: Lilian Müller

Het openbaar vervoerssysteem van Rio is erg goed als je door de centrale en zuidelijke zones van de stad wilt reizen. Bussen, metro’s, trams en ook veerboten staan in verbinding met verschillende buurten. Deze vervoersmethoden worden door verschillende bedrijven verzorgd, dus de types kaartjes en de prijzen verschillen.

Met de Riocard-prepaidkaart kun je met alle soorten openbaar vervoer reizen (bussen, metro, veerboten en de VLT). Je kunt deze voor R$ 3,- kopen bij de kaartverkoopmachines in metrostations, de ferryterminals en op alle VLT-stations. De machines accepteren betaalkaarten en contant geld (biljetten en munten), maar ze geven geen wisselgeld.

De gemakkelijkste manier om van en naar de grote buurten in de stad te reizen, is met de metro. Deze is veelal sneller en betrouwbaarder dan de bus. De metro is ook erg handig aangezien je dan niet in de veelvoorkomende files vast komt te staan, vooral tijdens het spitsuur. De meeste wijken zijn vlak, dus als je niet ver hoeft te reizen (en het is niet al te warm), dan kun je ook lopen of een fiets huren bij een van de vele openbare fietsverhuurstations.

Hieronder staat meer informatie over de verschillende soorten openbaar vervoer in Rio:

Metro
De ‘Metrô Rio’ heeft drie ondergrondse lijnen en twee buslijnen, ‘Metrô na Superfície’, die van sommige stations naar gebieden rijden waar geen metrohalte is. Met 41 ondergrondse stations en 15 bushaltes verbindt het metrosysteem alle grote en belangrijke gebieden met elkaar. De drie metrolijnen rijden langs een aantal dezelfde stations, en er zijn geen aparte platformen voor elke lijn. Je moet dus naar de kleur van het bordje aan de zijkant van de metro kijken: rood voor lijn 1 en 4, groen voor lijn 2 (er is geen lijn 3).

  • Een enkel kaartje kost R$ 4,30 en is inclusief gebruik van Metrô-bussen (Metrô na Superfície).
  • Je kunt een kaartje kopen bij het loket binnen in stations of bij kaartjesmachines. De machines in de meeste stations accepteren contant geld en betaalkaarten. Als je niet in de rij wilt staan, koop dan een prepaid Metrô-reiskaart waar je geld op kunt zetten (een minimum van R$ 5,- per keer). Het geld dat je er opzet, vervalt nooit. Als je een enkel kaartje koopt bij het loket moet je deze binnen 24 uur gebruiken.
  • De metro rijdt van 6.00 uur tot middernacht op maandag tot en met zaterdag, en stopt op 23.00 uur op zon- en feestdagen.

Bus
Het bussysteem is veel gecompliceerder, en dus minder makkelijk te begrijpen. Bussen rijden over het algemeen van 5.30 uur tot middernacht, maar bussen op sommige lijnen rijden 24 uur per dag, hoewel er na middernacht minder bussen rijden. De buslijnen doorkruisen heel de stad, maar door files tijdens het spitsuur kan een kort ritje eindeloos lang duren! Het is soms ook lastig om de bushalte te vinden, dus houd Google Maps bij de hand, of gebruik een app voor het openbaar vervoer in Rio, zoals Moovit.

  • Een busritje kost R$ 3,40 en je kunt in de bus zelf, bij de chauffeur, een kaartje kopen met contant geld, of je kunt de Riocard gebruiken.

VLT-tram
Het elektrische tramnetwerk heeft twee lijnen, en trams rijden alleen in de centrale zone. De tramlijnen verbinden een aantal belangrijke plekken met elkaar, zoals het Santos Dumont Airport (voor binnenlandse vluchten), de ferryterminal bij Praça XV en het Rodoviária intercity-busstation. De tram rijdt ook van het stadscentrum naar de haven. Dit is een leuke manier om te reizen. Je vermijdt namelijk het drukke verkeer, en onderweg geniet je van mooie uitzichten.

  • Een enkel kaartje kost R$ 3,80 en je kunt alleen met een Riocard reizen. Je kunt een Riocard kopen bij de ticketmachines in de stations.
  • Trams rijden dagelijks van 6.00 uur ’s ochtends tot middernacht.

Barcas (ferry)
De ferries, veerboten, worden over het algemeen gebruikt tussen Rio en de stad Niterói. De grote ferryterminal ligt bij Praça XV, in de Oude Stad. Er zijn ook ferries die naar de wijk Ilha do Governador varen, evenals naar Paquetá-eiland. De boottocht is meestal erg mooi. Door de ramen heb je mooie uitzichten over de Baai van Guanabara.

  • Een kaartje kost R$ 5,80 en je kunt er eentje bij het loket in de terminal kopen. Je kunt ook een prepaid Riocard gebruiken.
  • Boten vertrekken van Praça XV vanaf 5.40 tot 23.30 uur op maandag tot en met vrijdag. In het weekend en op feestdagen gelden er andere vertrektijden.

Bike Rio
Met het selfservice-fietsverhuursysteem van Rio kun je bij een station een fiets huren, en hem bij een ander station weer inleveren. Je moet, voordat je het systeem kunt gebruiken, je online aanmelden en een pas kopen. De pas is 30 dagen geldig. Je kunt ongeveer een uur lang fietsen voordat je de fiets weer moet inleveren. Dan moet je eerst 15 minuten wachten voordat je weer een fiets kunt huren, anders betaal je R$ 5,- voor elk extra uur dat je een fiets huurt. Als je een fiets wilt ophalen, moet je eerst de Bike Rio-app downloaden. Met deze app kun je een fiets bij het station ontgrendelen (je hebt hiervoor een internetverbinding op je telefoon nodig). Je kunt ook een fiets ontkoppelen door het telefoonnummer te bellen dat op het fietsstation staat aangegeven (opnames zijn ook in het Engels beschikbaar). Er zijn honderden Bike Rio-fietsstations in de stad te vinden, maar het kan lastig zijn om een fiets te huren als het een zonnige weekenddag is.  

  • Fietspassen kosten R$ 10,- en fietsen zijn 24 uur per dag te huur.

Taxi
Er rijden te allen tijde honderden taxi’s door de straten van Rio, en het is heel makkelijk om een taxi aan te houden, waar je ook bent. De taxirit wordt met een meter gemeten, en de prijzen zijn afhankelijk van de dag en het tijdstip (tussen 21.00 en 6.00 uur, op zon- en feestdagen én in december zijn taxiritten 40% duurder). Apps worden ook veel gebruikt in Rio, en zo’n privé-taxiservice is vaak goedkoper en veiliger dan een taxi. De beste apps voor taxidiensten in Rio zijn Uber en Cabify.

Suggestie of feedback?