Rio de Janeiro

Wandeling

Jouw lokale TIX-gids: Lilian Müller

Begin je dag bij het Cinelândia Metrostation. Bewonder de oude gebouwen die rondom het plein staan, en ga iets dichter bij het Theatro Minicipal (1) staan om de details van dit bouwwerk te bestuderen. Loop dan over Rio Branco Avenue en bekijk de andere belangrijke gebouwen, zoals de Nationale Bibliotheek (2) en het Museum voor Schone Kunsten (3). Ga hierna naar Largo da Carioca, een druk plein dat in de jaren 1600 is gebouwd en dat uitkijkt op het Santo Antonio Klooster (4). Loop nog een paar meter verder op Gonçalves Dias Street, en eet even iets lekkers bij het chique Confeitaria Colombo (5). Nu je iets in je maag hebt, ga je terug naar Rua da Assembleia. Wandel over deze straat en bekijk de eclectische mix van grote en moderne gebouwen, en de bouwwerken uit de koloniale periode. Je komt dan uit op Antonio Carlos Avenue waar het Palácio Tiradentes (6) een bijzonder opvallende verschijning is. Dit imposante gebouw huisvest tegenwoordig het staatsparlement.

Een paar stappen verder ligt het Praça XV (7), een belangrijk plein waar ook het Paço Imperial (8) staat. Bezoek dit mooie gebouw waar in 1822 de onafhankelijkheid van Brazilië werd verklaard. Steek het plein over naar Arco de Teles (9), loop onder deze 18e-eeuwse passage door en wandel over Travessa do Comércio (10), een smal en dorpsachtig laantje dat omzoomd is met oude herenhuizen. Je komt dan uit op Rua do Ouvidor (11). Als je honger hebt, ga dan aan een tafeltje zitten in een van de vele restaurants in deze straat. Wanneer je er weer klaar voor bent, ga je naar Primeiro de Março Avenue waar je een aantal oude kerken kunt bezoeken, zoals de Igreja do Carmo (12) en de mooie Santa Cruz dos Militares-kerk (13). Loop naar het einde van de straat en bewonder de smalle straten en oude gebouwen.

Aan je rechterkant zie je een groot gebouw waar het Centro Cultural Banco do Brasil (14) in is gevestigd. Loop even naar binnen om aan de hitte te ontsnappen, en bewonder het prachtige interieur. Bezoek de kunsttentoonstellingen in het Casa França Brasil (15) voordat je verder gaat naar Orla Conde (16), een mooi wandelpad aan de Baai van Guanabara. Als je naar links kijkt, zie je de Candelária Kathedraal (17) en het Olympische Vuur dat sinds de Olympische Zomerspelen in Rio in 2016 onderdeel is van het stadslandschap. Loop helemaal door totdat je aankomt bij Praça Mauá (18). Hier zie je het moderne gebouw waar het wetenschapsmuseum Museu do Amanhã (19) in is gevestigd. Loop om het gebouw heen voor mooie uitzichten over de baai, en wandel dan naar Boulevard Olímpico om de prachtige muurschildering genaamd Etnias (20) te bekijken, van kunstenaar Eduardo Kobra.

Je kunt nu helemaal teruglopen, of op de VLT-tram springen naar het Cinelândia-plein. Vanaf het plein loop je via Rua do Passeio naar Lapa. Steek República do Paraguai Avenue over, en sla linksaf op Rua Teotônio Regadas. Hier vind je de iconische Escadaria Selarón (21), de beroemde trap die ingelegd is met duizenden tegeltjes van over de hele wereld. Neem je tijd, en maak natuurlijk vele foto’s, en loop dan verder over Joaquim Silva Street. Deze straat brengt je naar de imposante Bogen van Lapa (22). Nu is het misschien wel tijd voor een biertje, en daarvoor ben je nu toevallig op precies de juiste plek! Loop onder de bogen door naar Mem de Sá Avenue, wandel nog een paar meter verder, en eindig deze wandeling in het Nova Capela Restaurant (23) met een lekker maal en een koud biertje.  

Suggestie of feedback?