Wijken in Reykjavik

Garðabær en Álftanes

“Het residentiële “tuindorpje” Garðabær ligt lekker dicht bij de stad, maar voelt toch alsof je even ver weg bent van alles. ”

- Sibéal woont al sinds 2024 in Reykjavik

In de zomer is Álftanes, onderdeel van de gemeente Garðabær, een paradijs voor vogelliefhebbers. Dit stadje, ten westen van Reykjavik, heeft een van de beste uitzichten op de hoofdstad en de Hallgrímskirkja, dat net aan de andere kant van de baai ligt. Dit is een perfecte plek om de Aurora Borealis te zien; ver weg van de felle stadslichten en toch dicht bij de hoofdstad.  

Heiðmörk, dat sinds 1950 een natuurpark is, heeft meer dan 30 kilometer aan wegen en veel hikingpaden, waaronder de Burfell Trail. Koop een hikingkaart in een van de boekenwinkels voor meer informatie. De Raudhólar (Rode Heuvels) is een zeer bebost gebied dat vrij uniek is in IJsland. Er zijn in de laatste 50 jaar meer dan 400 bomen aangeplant, voornamelijk de Sitka-spar, die nu een grote variëteit nestbouwende vogels aantrekken. De kleine, maar mooie, lavatunnels zijn echt een bezoek waard en zijn eveneens een schilderachtige plek om de zon onder te zien gaan. In de winter gaan de skipistes van het nabijgelegen Bláfjöll open.

De ligging van Garðabær op het continentale rift maakte het een ideale plek voor de Duitse wetenschapper Alfred Wegener om, in de jaren ’30, zijn theorie over continentale drift te testen. Bij slecht weer kun je er altijd voor kiezen om je even terug te trekken in het Museum of Design and Applied Art, of ga naar het Álftaneslaug Zwembad in Álftanes met een grote glijbaan en golfslagbad. Het Hofsstaðir Archeologisch Park was de plek waar belangrijke archeologische vondsten hebben plaatsgevonden aan het einde van de 20e eeuw, en hier werd het één na grootste langhuis van IJsland gevonden, evenals een hoeveelheid gebruiksvoorwerpen en decoratieve objecten uit de 9e eeuw.

TIP: Het Hofsstaðir Archeologisch Park is het hele jaar geopend, en is gratis toegankelijk.

Suggestie of feedback?

Locatie

Meer wijken in Reykjavik

Bekijk alle wijken

Seltjarnarnes

“De natuur ligt slechts op loopafstand van het centrum van Reykjavik. Seltjanarnes is een van de best bewaarde geheimen van de stad. ”

Miðborg (stadscentrum)

“Het Stadscentrum van Reykjavik is waar het allemaal gebeurt! Dit gebied zit vol cafés, bars, restaurants, winkels, musea en activiteiten om te ondernemen. ”

Vesturbaer (West-Reykjavik)

“Vesturbær (het westen van de stad) is een van de laatste echt residentiële wijken met een ratjetoe aan oude huizen, bedrijven en lokale beroemdheden (Björk woont hier). ”