Wijken in Reykjavik

Vesturbaer (West-Reykjavik)

“Vesturbær (het westen van de stad) is een van de laatste echt residentiële wijken met een ratjetoe aan oude huizen, bedrijven en lokale beroemdheden (Björk woont hier). ”

- Sibéal woont al sinds 2024 in Reykjavik

Tot aan de 19e eeuw was het stadje ‘Rookbaai’ – de Nederlandse vertaling van ‘Reykjavik’ – niet meer dan een dorpje dat zich rondom de oorspronkelijke nederzetting bij Austurvöllur had gevormd. Het dorpje is zich langzaam, en op nogal willekeurige wijze, naar het westen gaan uitbreiden, vooral rond de dokken dankzij de opkomst van de commerciële visindustrie. De huizen die hier staan variëren meer qua stijl dan die in andere buitenwijken, en je kunt heerlijk door de kronkelige straatjes slenteren. Hoewel het merendeel van de visindustrie zich heeft verplaatst naar de periferie, behoudt de oude haven nog enkele elementen van wat ooit het levendige en centrale deel van de stad was, waaronder bijvoorbeeld straatnamen zoals Fiskislóð (Vispad). Tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwden de Britten houten barakken in Vesturbær. Deze werden later gebruikt als woonhuizen gezien het ernstige tekort aan woningen in de begindagen van de nieuwe onafhankelijke staat. Als je het echte IJslandse leven wilt proeven moet je een wandeling maken van het Grandi-havengebied en langs de Ægissíða, een wandelpad langs de kust, en je onderdompelen in het alledaagse leven door een koffietentje binnen te stappen of een zwembad buiten het toeristische centrum te bezoeken. Ægissíða en de kustlijn zijn goede plekken om de Aurora Borealis te zien, als je het geluk hebt dat er in de winter een heldere lucht is.

Grandi, bij de haven, heeft de afgelopen jaren een flinke ontwikkeling ondergaan door de opening van verschillende musea zoals The Saga Museum (een reis door de IJslandse sagen), The Reykjavík Maritime Museum en Aurora Reykjavík (voor die nachten wanneer het Noorderlicht niet meewerkt). Bij Grandi vertrekken ook bootexcursies om walvissen te kijken, en als je met een lege maag terugkomt heb je voldoende keuze uit verschillende visrestaurants en kiosken. Vanaf Þúfa, een kleine door mensen aangelegde heuvel waar in het schuurtje vissen liggen te drogen, heb je een prachtig uitzicht op Harpa en de stad. De tegenhanger van Hallgrímskirkja, de Dómkirkja Krists Konungs (Kathedraal van Christus de Koning), staat ook in Vesturbær en werd in 1929 gebouwd door Guðjón Samúelsson.

Het universiteitsdistrict waar de Háskóli Íslands (Universiteit van IJsland) is gevestigd, kun je met een kleine wandeling vanuit van het stadscentrum bereiken. Op de grens van Vesturbær vind je ook de Þjóðminjasafn íslands (het Nationaal Museum van IJsland) met een uitmuntende en informatieve permanente tentoonstelling over de IJslandse geschiedenis.

TIP: Verken Reykjavik met de fiets! Je kunt wellicht een fiets huren bij je accommodatie, maar er zijn ook enkele fietsverhuurbedrijven in de stad, waaronder het fietsverhuurprogramma van de stad zelf; WOWcitybike.

Suggestie of feedback?

Locatie