Wijken in Reykjavik

Miðborg (stadscentrum)

“Het Stadscentrum van Reykjavik is waar het allemaal gebeurt! Dit gebied zit vol cafés, bars, restaurants, winkels, musea en activiteiten om te ondernemen. ”

- Sibéal woont al sinds 2024 in Reykjavik

Miðborg is het hart van de stad, het is dus aannemelijk dat je hier de meeste tijd gaat doorbrengen tijdens je verblijf. Op de puntgevels van veel gebouwen zie je muurschilderingen, en katten zijn de baas van elke straathoek. De schattige kleine straatjes maken deze buurt de perfecte plek om wat rond te wandelen en de sfeer in je op te nemen.

De oorspronkelijke nederzetting van Reyjakvik lag aan de Aðalstræti en dit is dus het oudste gedeelte van de stad, maar tegenwoordig zie je de overblijfselen enkel terug in de tentoonstelling van The Settlement Exhibition. Het Alþingi, het nationaal Parlement en de zetel van de regering, ligt direct naast het Austurvöllur Plein. Dit is de locatie waar traditiegetrouw protesten worden gehouden, zoals toen IJsland toetrad tot de NATO in 1949 en na de financiële crisis van 2008. Wanneer je vanaf het plein naar het Tjörnin-meer kijkt, zie je het Ráðhús (Stadhuis). Hier ligt een enorm grote reliëfkaart van IJsland.

Richting het oosten zie je smalle straatjes met de typisch IJslandse felgekleurde huizen met golfplatendaken. Op de heuvel staat het majestueuze Hallgrímskirkja, waar het standbeeld van Leifur Eiríksson op wacht staat. De kerk is van bijna elk punt in de stad te zien, en is op zijn beurt een hoog uitzichtpunt met een panoramisch uitzicht over het stadscentrum. Het is wellicht interessant om te weten dat dit eigenlijk niet de kathedraal van Reykjavik is; dat is namelijk de Dómkirkjan bij Austurvöllur.

Wat meer ten zuiden van Miðborg staat Perlan (de Parel) op een heuvel, dit is zowel een cultureel centrum met een tentoonstelling over de IJslandse natuur als een panoramisch uitzichtpunt over de stad. Iets in de verte zie je het gouden strand, met een geothermische warmwaterbron, van Nautholsvík.

Bezoek op een regenachtige dag de musea in Miðborg. Hier vind je een groot aantal verschillende tentoonstellingen over de geschiedenis van IJsland en IJslandse eigenaardigheden, evenals tal van exposities over de IJslandse natuur en geologie. Cultuurliefhebbers hebben muziek en kunst binnen handbereik; je vindt in deze buurt namelijk verschillende platenzaken en galeries. Als je wat wilt winkelen liggen de meeste shops rondom Laugavegur en Bankastræti, maar verken ook de zijstraatjes en struin even over de wekelijkse Kolaporið Vlooienmarkt.  

Miðborg is de beste plek om te eten, te drinken en het nachtleven van de hoofdstad te ontdekken. De buurt van Laugavegur tot Austurstræti biedt voldoende mogelijkheden voor iedereen en elk budget. Als je ’s avonds gaat stappen, onthoud dan dat de Reykvíkingur (inwoners van Reykjavik) pas laat beginnen en dat echt niemand vroeg naar huis gaat!

TIP: Laat het openbaar vervoer maar zitten. Het is makkelijker om Miðborg te voet te verkennen.

Suggestie of feedback?

Locatie