Wijken in Reykjavik

Mosfellsbær

“Maak zeker een stop bij Mosfellsbær voordat je, via Route 1 naar het noorden, het hoofdstedelijk gebied verlaat. Het is absoluut de moeite waard! ”

- Sibéal woont al sinds 2024 in Reykjavik

De Esja-tafelberg is de meest voor de hand liggende keuze voor hikers, maar er liggen nog vele andere paden in het bergachtige gebied van Mosfellsbær. Het is ook een populaire visplek; hier vind je, in de drie rivieren (Leirvogsá, Kaldakvísl en Varmá) en de kleine meren, forel en trekzalm.

Je vindt hier ook, behalve een lokaal zwembad met prachtige uitzichten op de bergen, twee golfbanen en populaire ruiterpaden. Een overvloed aan natuurlijke geothermische activiteiten in dit gebied zorgt ervoor dat hier verse groenten en fruit kunnen groeien, en het stadje voorziet de hoofdstad van warm water voor hun huizen en zwembaden.

Het Álafoss Wool Centre is een goede plek om een lopapeysa te kopen, of wat wol om je eigen trui te breien. Mosfellsbær stond bekend vanwege haar wol-industrie, en tussen de oude wolfabrieken vind je nog steeds ambachtslieden zoals Palli Knifemaker, de enige messenmaker van IJsland.

Voor wat cultuur ga je naar de gratis kunstgalerie in de lokale bibliotheek of het Gljúfrasteinn Museum, het voormalige huis van de meest beroemde schrijver van IJsland die in Mosfellsbær woonde, Halldór Laxness (1902-1998), evenals dichter en beserker (Noorse strijder) Egill Skallagrímsson (910-990 AD), schrijver van de beroemde Egil’s Saga.

Iets wat de muziekliefhebber zeker zal interesseren; Sigur Rós neemt hun muziek hier, in het voormalige zwembad, op. Voor de kinderen – of diegenen die gewoon jong van geest zijn – is er een kinderboerderij bij Hraðastaðir.

TIP: Zorg ervoor dat je een visvergunning hebt voordat je je hengel uitgooit.

Suggestie of feedback?

Locatie

Meer wijken in Reykjavik

Bekijk alle wijken

Vesturbaer (West-Reykjavik)

“Vesturbær (het westen van de stad) is een van de laatste echt residentiële wijken met een ratjetoe aan oude huizen, bedrijven en lokale beroemdheden (Björk woont hier). ”

Seltjarnarnes

“De natuur ligt slechts op loopafstand van het centrum van Reykjavik. Seltjanarnes is een van de best bewaarde geheimen van de stad. ”

Miðborg (stadscentrum)

“Het Stadscentrum van Reykjavik is waar het allemaal gebeurt! Dit gebied zit vol cafés, bars, restaurants, winkels, musea en activiteiten om te ondernemen. ”