Wijken in Madrid

Puerta del Sol

“Het epicentrum van Madrid, Puerta del Sol, bruist op alle uren van de dag en nacht.”

- Cepee woont al sinds 2001 in Madrid

Precies in het midden van Madrid ligt Puerta del Sol, het centrale punt en drukste plein van de stad. Vanaf Puerta del Sol kun je in elk denkbare richting lopen, of de metro of trein pakken, om Madrid verder te ontdekken.

Puerta del Sol betekent “Poort van de Zon”. Deze naam komt van een van de poorten van de oude stadsmuur die in de 15e eeuw om Madrid lag. Sinds zijn ontstaan is Puerta del Sol een plek waar het constant bruist van verkeer. Het Real Casa de Correos is hier gevestigd, dit was rond 1700 het hoofdpostkantoor van de stad waardoor veel mensen en zaken naar het centrum kwamen en weer verlieten.

Tegenwoordig is Puerta del Sol het centrum van alles. Er zijn hier op alle uren van de dag en nacht mensen te vinden. Veel lokale bewoners proberen Sol over het algemeen te vermijden omdat het vol staat met toeristen en straatacrobaten die de menigte bespelen. Maar het is tegelijkertijd een belangrijk verzamelpunt voor de Madrilenen, en Spanje in het algemeen. Spanjaarden komen hier protesteren en feest vieren. In 2011 stond Puerta del Sol symbool voor de anti-bezuinigingsbeweging waardoor duizenden protesteerders zich hier verzamelden en het hele plein overnamen. Dit is ook de plek waar het grootste Nieuwjaarsfeest van Spanje plaatsvindt. Een enorme hoeveelheid mensen wacht tot de grote klok middernacht slaat, en schrokt dan 12 druiven in 12 seconden op.

Er zijn vier must-see plekken op Puerta del Sol: de Klok, KM 0, Tio Pepe en De Beer en Aardbeienboom. De beroemde klok bevindt zich op het Real Casa de Correos aan de top. Aan de voorkant van het gebouw, op de grond, ligt een plaquette voor KM 0. Dit markeert het startpunt van alle wegen in Spanje. Tegenover de klok van Real Casa de Correos zie je het neonbord van Tio Pepe dat al sinds 1936 deel uitmaakt van het plein. De Beer en Aardbeienboom is een standbeeld en hét symbool van Madrid.

Op Puerta del Sol en in de omliggende straten kun je ook goed winkelen, lekker eten en uitgaan. El Corte Ingles, het meest populaire warenhuis van Spanje, evenals vele bekende winkelketens liggen zowel op het plein als in de zijstraten. De buurt bruist de hele nacht met talloze restaurants, bars en nachtclubs waardoor het een populaire plek is voor toeristen en jonge studenten. Bezoek het plein en blijf tot in de vroege uurtjes feesten.

Suggestie of feedback?

Locatie