Wijken in Madrid

Lavapiés

“In de wijk Lavapiés ontmoet je de hele wereld. ”

- Cepee woont al sinds 2001 in Madrid

Lavapiés ligt ten zuiden van Puerta del Sol, ten oosten van La Latina en ten westen van het museumdistrict. De centrale ligging zorgt ervoor dat de wijk makkelijk met de metro of zelfs te voet vanuit de omliggende wijken te bereiken is. Hoewel Lavapiés grenst aan een aantal van de meest iconische buurten van Madrid, heeft ze een compleet eigen cultuur en vibe.

Lavapiés is een van de oudste buurten van Madrid. Er wordt gezegd dat het vroeger de Joodse wijk van de stad was. Daar zou dan ook de naam van de wijk vandaan komen; Lavapiés betekent letterlijk “voeten wassen”, en er wordt gespeculeerd dat de Joden hun voeten wasten in de fontein die hier ooit stond voordat ze de synagoge binnen gingen.

Tot de 19e eeuw woonden de inwoners van de wijk in huurwoningen die corralas heetten. De woningen werden om binnenplaatsen gebouwd en waren karakteristiek voor de Madrileense middenklasse. Tegenwoordig zijn er nog weinig van deze gebouwen te vinden. Lavapiés werd, qua karakter, vaak beschouwd als typisch Madrid, tot aan de jaren ’90 toen de bevolkingssamenstelling begon te veranderen. Doordat de Spaanse economie begon te groeien kwamen veel immigranten naar Madrid en vestigden zich in Lavapiés, waardoor het vandaag de dag een van de meest etnisch diverse gebieden van de stad is. Door haar multiculturele sfeer en goedkope huurprijzen settelen zich ook veel jongeren en kunstenaars in Lavapiés.

Hoewel veel van de wijken in Madrid een chique of juist een hipstervibe hebben, heeft Lavapiés haar eigen unieke karakter met een alternatief randje. Toeristen zien deze buurt vaak over het hoofd, maar hierdoor behoudt de wijk juist haar authenticiteit. De steile straatjes, winkeltjes op vrijwel elke hoek, inspirerende graffiti en de bewoners dragen allemaal bij aan de sfeer en de ‘smaak’ – letterlijk! Je vindt hier een overvloed aan traditionele Indiase, Pakistaanse, Midden-Oostelijke, Afrikaanse en Aziatische winkels en restaurants. Calle de Lavapiés staat bekend om de Indiase restaurants die in deze straat liggen. Vegan en vegetarisch eten is ook populair geworden en er komen steeds nieuwe restaurants bij. De meeste winkels zijn een weerspiegeling van de verschillende culturen die hier wonen: Afrikaanse kunsten en ambachten, Marokkaanse lederwaren en groothandels. Ook boekenwinkels zijn heel populair.

Lavapiés is een buurt zonder poespas en trekt een jong publiek aan dat graag een beetje rondhangt. Ze komen voor de bars, tapas en terrasjes. De meest populaire straat is Calle Argumosa, waar je talloze tapasbars vindt die vol zitten met mensen. Er is zelfs een jaarlijkse tapastour genaamd 'Tapapiés' die bij vele bars op deze straat een stop maakt. Op 10 augustus vindt het meest populaire festival plaats, Fiesta de San Lorenzo. Op deze dag (of dagen) wordt er feest gevierd met gratis concerten, en veel drankjes en eten.

Suggestie of feedback?

Locatie