Wijken in Madrid

Chueca

“Een levendige wijk waar funky en chique samensmelt.”

- Cepee woont al sinds 2001 in Madrid

Chueca ligt heel centraal, net ten noorden van Gran Vía en ten oosten van Malasaña. De wijk is vernoemd naar een plein en het metrostation dat zich hier bevindt. Het heeft een goede verbinding met de rest van de stad en je kunt er gemakkelijk naartoe lopen vanuit de omliggende wijken.

Na de beëindiging van Franco’s dictatuur, en door een snelle switch naar een democratie, werd Chueca een populaire plek voor drugsgebruikers en kleine criminelen. In tegenstelling tot vandaag hield de kleine populatie homoseksuelen die daar woonde hun seksleven privé. Er waren toen maar enkele gaybars in de wijk te vinden, en de kleine gayscene kwam pas na middernacht tot leven. Met het ontstaan van de tegencultuurbeweging van Madrid, La Movida, begon Chueca zich verder te ontwikkelen en groeide het langzaam uit tot een meer homovriendelijke buurt. Pas in de jaren ’90 was de ontwikkeling van de wijk compleet. Sindsdien is Chueca het tolerante en ruimdenkende centrum voor homoseksuelen in Madrid, en die van Spanje, die we tegenwoordig kennen. In de loop der jaren is het ook een van de meest dure en gewilde plekken in het centrum geworden om in te wonen.

Tegenwoordig is Chueca een van meest levendige en trendy buurten van Madrid met een overvloed aan cafés, restaurants, boetiekjes, bars en clubs. Het hart van deze wijk is het plein Plaza de Chueca, waar ook Metro Chueca ligt. Het is een plek om elkaar te ontmoeten en heeft relatief weinig plekken om buiten te zitten. Rondom het plein liggen trendy cafés en populaire restaurants met diverse soorten keukens die tot laat in de avond nog serveren. Mercado San Antón is een van de nieuwste gastronomische aanwinsten; een markt met restaurants en eetkraampjes verspreid over verschillende verdiepingen. Voor een fantastisch uitzicht over de hele buurt moet je naar de rooftop bar gaan.

In Chueca vind je ook de beste winkels van de stad. Er liggen in elke straat wel een aantal hippe en chique boetiekjes die kleding, schoenen en accessoires verkopen. Chueca heeft een levendig en gezellig uitgaansleven dat zich voornamelijk richt op homo’s, maar iedereen met een ‘open mind’ is meer dan welkom. De buurt heeft werkelijk alles; van gaybars tot electronic underground en optredens van drag queens.

Chueca’s bekendste jaarlijkse event is het World Pride Festival. Het is wereldwijd bekend en er wordt gezegd dat het het grootste gay pride event in Europa is. Duizenden mensen vliegen ieder jaar speciaal naar Madrid om de Gay Pride Parade te zien en zich onder te dompelen in de festiviteiten die de hele dag en nacht plaatsvinden in de bomvolle straatjes van Chueca tijdens het pride-weekend. In 2017 was Chueca de trotse host van het World Gay Pride festival!

Suggestie of feedback?

Locatie