Londen

Openbaar Vervoer Londen

Jouw lokale TIX-gids: Zarina Rimbaud-Kadirbaks

Londen is een grote stad en het is op het eerste gezicht wellicht lastig om er je weg te vinden. De snelste en makkelijkste manier om in Londen rond te reizen is de metro. Dit is het populairste vervoersmiddel onder zowel locals als toeristen. Wanneer je ontdekt hebt hoe geweldig dit fantastische openbaar vervoerssysteem werkt, vlieg je binnen no time door de stad heen!

Om je op weg te helpen is hier enige nuttige informatie over het openbaar vervoer in Londen.

Openbaar vervoer in Londen

 • Metro: De ondergrondse. De snelste en makkelijkste manier om door Londen te reizen. Bekijk de metrokaarten op deze website.
 • Bus: bekijk de beschikbare busroutes.
 • DLR: staat voor Docklands Light Railway. De DLR verbindt het Docklands gebied met Centraal-London. Deze metro-achtige treinen zijn best gaaf want ze hebben geen bestuurder en rijden bovengronds! Bekijk meer informatie op de website over DLR.
 • Bovengrondse trein: er zijn niet veel bovengrondse treinroutes in Londen, maar het is het waard om de routekaart te bekijken om te zien of het een snellere reismogelijkheid geeft.
 • Taxi: Je kunt een zwarte taxi aanhouden vanaf de straatkant wanneer het lampje op de taxi brandt. Er rijden ook mini taxi's, deze zijn goedkoper maar ook minder betrouwbaar dan zwarte taxi's. Neem alleen een mini taxi als je deze vooraf bij een aanbieder besteld hebt.
 • Fiets: Verken Londen op de fiets met het self-service programma van Santander Cycles Hire. Wees voorzichtig en vergeet niet aan de linker kant van de weg te fietsen!

 

Praktische Informatie openbaar vervoer

 • Gebruik de website van Transport for London om je rit te plannen en pak eenmaal in Londen een gratis metrokaart op het metrostation.
 • Koop een Travelcard of Oystercard om mee te reizen, omdat losse kaartjes veel duurder zijn. Als alternatief accepteren openbaar vervoer machines nu ook contactloze betalingen. Lees verderop meer informatie over Travelcards, Oystercards en contactloze betaalkaarten.
 • Wanneer je liever enkeltjes voor de metro koopt, kun je deze bij de kaartautomaten of de servicedesk kopen. Kaartautomaten accepteren bankpassen, creditkaarten en soms kleingeld. Let er op dat Maestro kaarten niet altijd werken.
 • Volwassenen kunnen kinderen onder de 11 jaar gratis met hen meenemen in het openbaar vervoer.
 • Het metrosysteem is opgedeeld in 9 zones (die je op deze kaart kunt vinden). Centraal-Londen is zone 1 en de duurste zone. Hoe meer zones je doorkruist, hoe hoger de ritprijs.
 • Het is goedkoper om buiten de spits te reizen. De spits is op: maandag tot vrijdag van 6.30 tot en met 9.29 uur en van 16.00 tot en met 18.59 uur.
 • De metro rijdt slechts tot kort na middernacht. Vanaf september 2015 rijden de metros in Centraal-Londen tijdens het weekend de hele nacht door.
 • 's nachts kun je het beste een nachtbus of een taxi nemen.
 • In de bus betaal je met een Oystercard, Travelcard of met contactloze betaling.

Betaalmethoden

1. Travelcard

 • De Travelcard maakt het mogelijk om onbeperkt te reizen met het openbaar vervoer voor een vaste prijs binnen de zones en tijden (buiten de spits of de hele dag door). Er zijn alleen Travelcards voor 1 of 7 dagen.
 • Travelcards zijn papieren kaartjes. Je haalt het kaartje door het poortje zoals bij het metro of treinstation aangegeven staat. Wanneer je met de bus reist, laat je je Travelcard zien.

2. Oystercard

 • Wanneer je tussen de 2 en 6 dagen in Londen verblijft, is het beter om een Oystercard aan te schaffen. Ook wanneer je niet van plan bent om veel gebruik te maken van het openbaar vervoer in Londen, raad ik je ook aan een Oystercard te kopen in plaats van een Travelcard.
 • In tegenstelling tot Travelcards, betaal je geen vast bedrag per dag, maar betaal je per rit. Vervoersprijzen met Oystercard zijn lager dan die van enkeltjes.
 • Wanneer je op één dag veel gebruik maakt van het openbaar vervoer, dan rekent de Oystercard hier nooit meer geld voor dan voor een eendaagse Travelcard.
 • Om met je Oystercard te betalen houd je de kaart tegen de grote gele schijven aan in de bus of bij de poortjes op het trein/metro station. Na je reis check je weer uit. Je checkt alleen uit wanneer je met de metro of de trein reist, niet in de bus.
 • Wanneer je een laag saldo hebt, kun je dit aanvullen bij een kaartautomaat of bij een servicedesk op het station.
 • Oystercards zijn onbeperkt geldig. Wanneer je Londen verlaat kun je ervoor kiezen je Oystercard te houden voor als je weer terug komt, of je kunt hem teruggeven om je borg (een paar Britse ponden) en het resterende geld terug te krijgen.

Contactloze betaalkaart

 • Nieuwe bankpassen en creditcards worden nu vaak als contactloze betaalkaart uitgegeven. Je kunt deze herkennen aan het speciale logo. Met deze kaarten hoef je alleen een kaartlezer aan te raken om een betaling onder de £20 te doen. Je hebt geen PIN code meer nodig dus het is erg snel en gemakkelijk.
 • Alle contactloze betaalkaarten die in het Verenigd Koninkrijk uitgegeven zijn zouden moeten werken als betaalmethode in het openbaar vervoer.
 • Wanneer je naar Londen komt van buiten het Verenigd Koninkrijk, en een contactloze betaalkaart hebt, kun je deze wellicht ook in het openbaar vervoer gebruiken, maar kijk het vooraf wel even na op deze website om daar zeker van te zijn. Je kunt hiervoor in ieder geval geen Maestro kaarten uit Nederland gebruiken.

Waar kan ik een Travelcard /Oystercard kopen?

Online
Visit Britain Shop levert een snelle en betrouwbare service. Je kunt je Travelcard of Oystercard ook op de website van Transport for London kopen.

In Londen
Je kunt een Oystercard kopen in boekwinkels of slijterijen die een Oystercard bordje in hun raam hebben. Je kunt er ook een kopen op de meeste grote treinstations en luchthavens.

Suggestie of feedback?

Meer in Londen

Bekijk alle tips

Vervoer vliegveld Londen

Er zijn zes luchthavens in en om Londen. Het is wellicht verwarrend om de beste manier te vinden om naar Centraal-Londen te komen, maar hier zijn enkele nuttige tips. Hieronder vind je de beste reismogelijkheden per luchthaven. De luchthavens staan in alfabetische volgorde.

Winkeltijden en betalen Londen

Valuta

Veiligheid Londen

Londen is een van de veiligste steden ter wereld, maar houd wel in je achterhoofd dat het een metropool is waar misdaad wel voorkomt. De meest gebruikelijke misdaden zijn berovingen en inbraken. Wees verstandig en gebruik tijdens je bezoek je gezond verstand. Dit wil zeggen: wees alert op zakenrollers op staat, op stations, in het openbaar vervoer en in pubs. Zorg er ook voor dat je waardevolle spullen zoals je portemonnee, smartphone of camera niet op tafel legt in openbare plaatsen en ze bijvoorbeeld ook niet in de achterzak van je broek stopt waar ze een makkelijke prooi voor zakkenrollers zijn. Blijf 's nachts in goed verlichte en drukke straten.