Londen

Vervoer vliegveld Londen

Jouw lokale TIX-gids: Zarina Rimbaud-Kadirbaks

Er zijn zes luchthavens in en om Londen. Het is wellicht verwarrend om de beste manier te vinden om naar Centraal-Londen te komen, maar hier zijn enkele nuttige tips. Hieronder vind je de beste reismogelijkheden per luchthaven. De luchthavens staan in alfabetische volgorde.

City airport
Dit is een kleine luchthaven in Oost-Londen. De makkelijkste en snelste manier om naar Centraal-Londen te komen is met de trein. Neem de DLR (Docklands Light Railway) vanaf het station direct naast de luchthaven. Je kunt onderweg overstappen op verschillende metrolijnen. Gebruik de website van de London Underground om je route uit te stippelen.

Gatwick airport
Wat je ook doet, neem NIET de Gatwick Express train, omdat deze trein extreem duur en niet veel sneller is dan de volgende alternatieven. Je kunt in plaats daarvan de normale trein nemen, de Thameslink en de Southern Rail treinen, of een bus. Er zijn twee busbedrijven die je vanaf Gatwick airport naar Centraal-Londen vervoeren: National Express en Terravision.

Wanneer je de trein wilt nemen, bekijk dan eerst de websites van de spoorwegen, want er zijn grote werkzaamheden gaande op de treinroute tussen 2015 en 2018!

Heathrow airport
Vermeid, tenzij je haast hebt, de Heathrow Express train! De metro is een veel goedkoper alternatief: Je bespaart minstens £20 op een retourtje! Vanaf de aankomsthal is het slechts een paar minuten lopen naar het metroplatform. Neem de Piccadilly Line en plan de rest van je rit op de website van de London Underground.

Luton airport
Neem vanaf Luton airport een National Express of Terravision bus. Beide bedrijven vertrekken vanaf Luton airport en hebben verschillende haltes in Londen.

Wanneer je liever de trein neemt, moet je eerst de pendelbus nemen vanaf de aankomsthal naar Luton Airport Parkway (10 minuten). Het kaartje voor de pendelbus zit bij het treinkaartje inbegrepen, maar indien gewenst ook apart verkrijgbaar.

Vanaf Luton Airport Parkway zijn er twee treinbedrijven die je naar Centraal-Londen vervoeren. Kijk op hun websites om te zien welke treinroutes het handigste zijn voor je: Thameslink and Great Northern en East Midland Trains.

Stansted airport
Het is het handigste om een Terravision of National Express bus te nemen. Het vervoer duurt ongeveer een uur en een enkele reis kost tussen de £8 en £12. Beide buslijnen hebben verschillende haltes in Londen en hebben als eindhalte London Liverpool Street station. Hier vandaan kun je de metro nemen naar je eindbestemming. De Central Line, Circle Line en Hammersmith & City Line doen dit station aan. Bekijk de website van de London Underground om je rit te plannen.

Southend airport
Het is het makkelijkste om een Abellio Greater Anglia train te nemen die je direct vanaf de luchthaven naar Stratford Train Station of Londen Liverpool Street Station brengt.

Suggestie of feedback?

Meer in Londen

Bekijk alle tips

Veiligheid Londen

Londen is een van de veiligste steden ter wereld, maar houd wel in je achterhoofd dat het een metropool is waar misdaad wel voorkomt. De meest gebruikelijke misdaden zijn berovingen en inbraken. Wees verstandig en gebruik tijdens je bezoek je gezond verstand. Dit wil zeggen: wees alert op zakenrollers op staat, op stations, in het openbaar vervoer en in pubs. Zorg er ook voor dat je waardevolle spullen zoals je portemonnee, smartphone of camera niet op tafel legt in openbare plaatsen en ze bijvoorbeeld ook niet in de achterzak van je broek stopt waar ze een makkelijke prooi voor zakkenrollers zijn. Blijf 's nachts in goed verlichte en drukke straten.

Openbaar Vervoer Londen

“Wanneer je zorgvuldig een busreis plant, kun je alle highlights van Londen zien voor een fractie van de prijs van een toeristenbus!”

Do's en Don'ts Londen

Do's als je in Londen bent: