Wijken in Londen

Westminster & St James

“Dit is een erg toeristisch gebied, maar Kensington Gardens in Hyde Park is een van mijn favoriete gebieden in Londen. Ik ga altijd een kijkje nemen in de Serpentine Galleries, ze hebben goede tentoonstellingen en als je van kunst houdt, moet je zeker hun boekenwinkel bezoeken!”

- Zarina woont al sinds 2012 in Londen

Voor perfecte foto's van Londen ga je naar Westminster en St James. Dit gebied aan het noorden van de Theems heeft de hoogste concentratie beroemde toeristische attracties, inclusief Westminster Abbey, de Houses of Parliament en Big Ben. Westminster is al meer dan 1000 jaar het centrum van de Britse regering!

Het gebied Mayfair heeft zijn naam te danken aan de jaarmarkt, de Mai Fair, die hier van 1686 tot 1764 werd gehouden in mei. Nu biedt Mayfair bezoekers haute-coutureboetieks en weelderige hotels en restaurants.

Bezienswaardigheden
Ga op de Westminster Bridge staan voor het beste uitzicht op de Big Ben en de Houses of Parliament. Op slechts een kleine wandeling vanaf hier zie je een andere beroemde Londense attractie: Westminster Abbey. Deze overheersend Gotische kathedraal opende haar deuren voor het eerst in 1065 en zal in de komende jaren een enorme uitbreiding doorstaan, de eerste in 300 jaar! In 2018 opent de kathedraal een nieuwe toren met een museum. Sinds de opening hebben alle kroningen plaatsgevonden in de kathedraal, en ook 16 koninklijke bruiloften, inclusief die van Prins William met de Hertogin van Cambridge natuurlijk! Een ander hoogtepunt van je bezoek aan Westminster is Buckingham Palace. Dit is sinds 1837 het officiële woonhuis van de koninklijke familie in Londen. In augustus en september staan een aantal kamers open voor het publiek. Zoek een goed plekje op The Mall voor een geweldig uitzicht op het paleis. Talrijke toeristen gaan naar Buckingham Palace om de ceremoniële wisseling van de wacht 's ochtends bij te wonen. The Horse Guards Parade is de setting voor de jaarlijkse ceremonie Trooping the Colour, een lange parade van paardenwachten die door de Koningin en duizenden toeschouwers van binnen en buiten Groot-Brittannië wordt bijgewoond. Als je daar bent, kun je een paar honderd meter verder lopen naar 10 Downing Street, het bekendste adres in Londen en het woonhuis van de Britse premier. Verder naar het noorden is het bekende Trafalgar Square met in het midden Nelson's Column en zijn vier leeuwen.

Musea & Galerieën
Tate Britain
 laat kunst zien door Britse artiesten vanaf 1500. Het museum opende in 1897 zijn deuren en staat op de plek van een voormalige gevangenis. Bezoek de Churchill War Rooms om de bunker te zien waar Churchill en zijn regering beschutting vonden voor de Duitse bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Royal Academy of Arts is een onafhankelijk kunstinstituut dat geweldige tentoontellingen heeft. Maar alleen al een bezoek aan de binnenplaats en een glimp van de imposante entree zijn reden genoeg om hiernaartoe te komen! Bij de National Gallery kun je een van de beste schilderijencollecties ter wereld bewonderen. Test je kennis van de Britse geschiedenis bij de National Portrait Gallery. Hoeveel beroemde Britten kun jij herkennen aan de portretten? Voor meer experimentele kunst breng je een bezoek aan het Institute of Contemporary Art (ICA). Je kunt hier films en tentoonstellingen zien en ook lezingen en speciale evenementen bijwonen. Dit is waar wereldberoemde kunstenaars zoals Damien Hirst ooit hun eerste solotentoonstellingen hadden. De Serpentine Galleries hebben goede hedendaagse kunsttentoonstellingen en evenementen. Iedere zomer ontwerpt een andere kunstenaar het Serpentine Pavilion.

Parken
Hyde Park, St James' Park, Green Park
 en Kensington Gardens vormen het groene hart van dit gebied. Deze koninklijke parken waren ooit de private jachtgebieden van de koninklijke familie, maar zijn nu openbare parken. Deze vier parken samen vormen bijna één enorm park, maar ze worden onderbroken door wegen die er doorheen lopen. In totaal zijn ze meer dan 740 hectare groot. Zowel locals als toeristen komen hier om te recreëren. Hyde Park is de setting voor grote muziekfestivals. Bezoek Speakers' Corner in Hyde park (tegenover Marble Arch metrostation) op een zondagmorgen. Op deze plaats en tijd mag iedereen een toespraak houden en zijn of haar mening geven over welk onderwerp dan ook. Deze democratische traditie is een overblijfsel van de Royal Parks and Garden's Act die in 1872 werd opgesteld.

Winkelen
De Burlington Arcade is een luxe overdekte winkelpromenade. De winkels hier verkopen de meest luxe sjaaltjes, modeaccessoires, lederwaren, juwelen, mode en geschenken. Voor duurdere mode, juwelen en accessoires ga je naar Old Bond Street en New Bond Street. Hier vind je winkels zoals Tiffany's, Salvatore Ferragamo, Louis Vuitton, Hermes, Kors, Jimmy Choo en Mulberry. De straat Savile Row staat traditioneel bekend om zijn kleermakerswinkels die maatwerk leveren voor mannen. Bij het warenhuis Fortnum & Mason kun je voedsel en geschenken van hoge kwaliteit kopen. Wanneer je uitmuntende typische Britse thee, koekjes of confiture wilt kopen als een geschenk of souvenir, dan is dit waar je moet zijn.

TIP: Zelfs lang na zijn dood kijkt Admiraal Nelson uit over zijn vloot. Ga naar Nelson's Column en volg zijn blik. Zie je dat de lantarenpalen op The Mall lijken op de galeien uit zijn vloot?

Suggestie of feedback?

Locatie

Meer wijken in Londen

Bekijk alle wijken

Southwark & South Bank

“Mijn favoriete plek in dit gebied ligt verborgen achter de toeristische London Eye. De Leake Street Tunnel, of "Banksy Tunnel", is een legaal straatkunst- en graffitigebied. Letterlijk elke centimeter van de tunnel is bedekt met verf! ”

Greenwich & Canary Wharf

“Dit gebied doet aan als een volledig andere stad. De combinatie van de terrassen aan de rivier in Canary Wharf en de schitterende historische gebouwen en het enorme park in Greenwich zijn vrij uniek!”

Knightsbridge, Kensington & Chelsea

“Mijn favoriete activiteit in Kensington is om een gratis tentoonstelling van het werk van studenten bij het Royal College of Art te bezoeken. Artiesten zoals Damien Hirst gingen hier naar school. Wie weet, ontdek jij wel de volgende grote artiest!”