Wijken in Londen

Oost-Londen

“De straatborden rond Brick Lane zijn tweetalig: Engels en Bengaals. Er zijn slechts twee gebieden in Londen waar de straatborden meertalig zijn: hier en in Chinatown.”

- Zarina woont al sinds 2012 in Londen

Oost-Londen is multicultureel, bruisend en trendy. Omdat het zo dicht bij The City is, heeft dit gebied altijd migranten aangesproken, en de sporen die zij achterlieten, zijn na vele eeuwen nog steeds zichtbaar. Vandaag de dag bestaat de lokale gemeenschap uit een vreemde combinatie van de echte East End geezers, de Bengaalse gemeenschap, kunstenaars en bohemiens. Als je op zoek bent naar de laatste trends met betrekking tot gezichtshaar, dan hoef je alleen maar te kijken naar de hipsters die hier op straat lopen!

Bezienswaardigheden
De mooie Georgiaanse huizen op Princelet Street en Fournier Street in Spitalfields zijn oorspronkelijk gebouwd om de Franse hugenoten te herbergen die in de 17e eeuw naar Londen vluchtten en ervaren zijdewevers waren. Tussen de jaren 1880 tot ongeveer 1950 was er een grote Joodse gemeenschap in Brick Lane. Aan het begin van Brick Lane kun je nog steeds twee beigel shops vinden. Dit is een populaire bestemming voor een smakelijke en goedkope bagel. Probeer de specialiteit: warm gezouten rundvlees met mosterd! Tegenwoordig vormen de Bengalen de grootste etnische gemeenschap. Het einde van Brick Lane wordt officieel Banglatown genoemd en je treft er tientallen curryrestaurants aan. De Brick Lane Jamme Masjid Mosque heeft een bijzonder multireligieus verleden. Het werd aanvankelijk gebouwd als een protestantse kapel door de Franse hugenoten in 1743. Aan het einde van de 19e eeuw werd het een Joods gebedshuis, de Spitalfields Great Synagogue. In 1976 werd het gebouw heropend, ditmaal als moskee. De oude Latijnse inscriptie 'Umbra sumus' ('We are shadows') is nog steeds zichtbaar op de hoek van het gebouw. Wandel rond in Brick Lane, Hanbury Street en Chance Street voor indrukwekkende straatkunst door topartiesten.

Musea & Galerieën
Het belangrijkste museum en de belangrijkste galerie in dit gebied zijn V&A Museum of Childhood en Whitechapel Gallery. Het creatieve Oost-Londen is echter gevuld met onafhankelijke kunstgalerieën. Een aantal van hen zijn: Raven Row (56 Artillery Row), Calvert 22 (22 Calvert Avenue) en Kate MacGarry Gallery (27 Old Nichol Street).

Parken
Victoria Park
 is een levendige park waar vaak grote indiemuziekfestivals en speciale evenementen plaatsvinden. Je kunt hier komen om te wandelen, een stuk te fietsen of te skeeleren. Ga zitten bij de vijver of doe als de locals en ga hier picknicken met vrienden. Verder naar het oosten ligt het Queen Elizabeth Olympic Park. Dit voormalig moerasgebied werd voor de Olympische Spelen in 2012 herontworpen. Nu is dit park met name populair onder de locals die hier komen om te recreëren.

Winkelen
Op de voormalige fruit- en groentemarkt Spitalfields Market kun je nu antiek, kleding, juwelen, boeken, eten en platen vinden. Markten vinden hier dagelijks plaats, maar hebben elke dag een ander thema. De grootste en drukste markt vindt plaats in het weekend. De Sunday markets op Brick Lane zijn een overblijfsel van de Joodse traditie en zijn een hoofdattractie voor toeristen. Dit is de place to be voor eten, livemuziek, kleding, platen en mensen kijken. Columbia Road is een mooie straat in Hackney gevuld met aantrekkelijke winkels en restaurants. De meeste daarvan zijn alleen op zondag geopend. Op deze dag verandert de rustige straat in de levendige Columbia Road Flower Market, die honderden toeristen aantrekt. Ook locals bezoeken deze markt om hun bloemen en planten voor thuis te kopen. Broadway Market is een charmante boulevard met een ontspannen sfeer, geweldige onafhankelijke kunstboekenwinkels, koffiezaakjes en restaurants. Bezoek de boerenmarkt hier op zaterdag om biologische producten te proeven. Wandel langs Regent's Canal om bonte woonboten en de imposante Victoriaanse gasinstallaties te zien. Op Redchurch Street vind je luxe winkels die zeep, thee en mode verkopen. Brick Lane is niet alleen een straatnaam, het is het centrum voor creatieve geesten. Het beste van dit gebied is dat je er geen winkelketens aan zult treffen, alleen maar onafhankelijke boetiekjes, vintagewinkels, galerieën en koffiezaakjes. The Truman Brewery op Brick Lane neemt het grootste gedeelte van de straat in. Dit was ooit een van de grootste bierbrouwerijen ter wereld. Nadat hij sloot in 1989, kraakten kunstenaars het enorme lege gebouw en transformeerden zij het vervallen gebied tot het bruisende hipstergebied dat het vandaag de dag is. Nu huisvest de brouwerij galerieën, winkels, bars, clubs en in het weekend een internationale voesdelmarkt.

Activiteiten
De meeste bars en clubs bevinden zich op Curtain Road en Old Street in Hoxton. Dit gebied staat bekend als Tech City, de Silicon Valley van het Verenigd Koninkrijk. De Hoxton Square Bar & Kitchen is een populaire bar, restaurant en club. Ga naar Village Underground voor livemuziek of clubavonden. Het Hackney Empire is een groot theater voor komedie-, muziek- en familie-evenementen.

TIP: Bezoek de internationale voedselmarkt in en rondom de Old Truman Brewery op Brick Lane in het weekend. Voor slechts 5 pond krijg je een grote lunch van heerlijkheden van over de hele wereld, van Marokkaanse tajine tot Ethiopische specialiteiten.

Suggestie of feedback?

Locatie

Meer wijken in Londen

Bekijk alle wijken

Westminster & St James

“Dit is een erg toeristisch gebied, maar Kensington Gardens in Hyde Park is een van mijn favoriete gebieden in Londen. Ik ga altijd een kijkje nemen in de Serpentine Galleries, ze hebben goede tentoonstellingen en als je van kunst houdt, moet je zeker hun boekenwinkel bezoeken!”

Soho & Covent Garden

“Zonder twijfel het drukste en meest toeristische gebied van Londen! Als je niet in een toeristenval wilt trappen, maak dan niet dezelfde fout als ik toen ik voor het eerst de stad bezocht! In plaats van te eten bij een bepaalde steakhouseketen, kun je beter adressen als Mildred's (vegetarisch), Tokyo Diner (Japans) of Gaby's Deli (Mediterraans) bezoeken. Eet als een local en betaal minder toeristische prijzen!”

Greenwich & Canary Wharf

“Dit gebied doet aan als een volledig andere stad. De combinatie van de terrassen aan de rivier in Canary Wharf en de schitterende historische gebouwen en het enorme park in Greenwich zijn vrij uniek!”