Wijken in Londen

Southwark & South Bank

“Mijn favoriete plek in dit gebied ligt verborgen achter de toeristische London Eye. De Leake Street Tunnel, of "Banksy Tunnel", is een legaal straatkunst- en graffitigebied. Letterlijk elke centimeter van de tunnel is bedekt met verf! ”

- Zarina woont al sinds 2012 in Londen

Wanneer je naar het zuiden van de rivier de Theems gaat, zorg er dan voor dat je de oude werven in Southwark en de culturele spil op de South Bank verkent. Hier staat de mooiste brug in Londen: Tower Bridge (vaak verward met de London Bridge door niet-locals). In dit district vind je de bekendste attracties en plekken van Londen, zoals het Tate Modern, de London Eye en Borough Market. De beste manier om dit district te verkennen is door van de ene naar de andere kant te lopen langs de rivier de Theems. Het is een geweldige manier om de stad in al haar glorie te aanschouwen!

Bezienswaardigheden
De Tower Bridge is zonder twijfel de meest imposante en beroemde attractie in Southwark. De hangbrug verkreeg haar naam van de Tower of London die daar direct naast ligt. Tower Bridge opende in 1894 en is onlangs aangepast met een glazen vloer, die de bezoekers een adembenemend uitzicht gunt vanaf een duizelingwekkende hoogte. Wanneer je van de Tower naar de brug toe loopt, heb je een schitterend uitzicht over de St Katharine Docks achter je. Dit is een idyllische haven, ideaal voor een al fresco diner op een zwoele zomeravond. Aan de andere kant van de brug ligt Butler's Wharf. Dit enorme gebouw is in de 19e eeuw gebouwd. Het was oorspronkelijk in gebruik als een scheepswerf en pakhuis, maar huist nu luxe appartementen, restaurants, winkels en cafés. De romantische laantjes en terrasjes om de werf geven dit gebied een uniek karakter. Ten westen van de Tower Bridge vind je de HMS Belfast, dit kolossaal 9-deks oorlogsschip werd in de Tweede Wereldoorlog gebruikt. Niet ver hiervandaan zijn het futuristisch uitziende City Hall (stadhuis) en The Shard, het hoogste gebouw van de EU. Iets verderop zie je de London Bridge. De volgende interessante brug verder naar het westen is de Millennium Bridge. Hiervandaan heb je een geweldig uitzicht over de majesteitelijke St Paul's Cathedral aan de andere kant van de rivier. Aan de zuidkant van de rivier vind je Shakespeare's Globe Theatre, een reproductie van Shakespeare's oude theater. Van april tot oktober kun je hier openluchtvoorstellingen zien. Naast het theater staat het Tate Modern, een voormalige krachtcentrale en nu een van 's werelds meest toonaangevende musea voor de moderne kunst.

Musea & Galerieën
Ten zuiden van de Tower Bridge vind je de imposante White Cube Gallery waar je goede hedendaagse kunsttentoonstellingen kunt zien.

Winkelen
In Southwark en South Bank vind je veel markten, met name georiënteerd op eten. De beroemdste markt is natuurlijk de Borough Market, dé bestemming voor gastronomiefreaks! Kom hier om taarten, sapjes, oesters, exotische vruchten of andere heerlijkheden te proeven. De Real Food Market wordt ieder weekend in het Southbank Centre Square gehouden. Hier kun je jezelf opladen nadat je je geest hebt gevuld met cultuur. Vanaf november kun je de Southbank Centre Christmas Market bezoeken om in de stemming voor de feestdagen te komen.

Activiteiten
Het Southbank Centre is het kloppende culturele hart van de South Bank. Voor locals is dit de hoofdbestemming in het gebied. Zijn wortels liggen bij het Festival in Britain (1951), dat door de regering werd georganiseerd om de moraal van de bevolking een positieve boost te geven na de Tweede Wereldoorlog. Hier vind je de Royal Festival Hall, Queen Elizabeth Hall, Purcell Room, Hayward Gallery en de Saison Poetry Library. Elk jaar vinden hier bijna 1000 uitvoeringen plaats. Het enerverend programma biedt alles aan van klassieke muziek tot rockmuziek en visuele kunst. Voor meer cultuur bezoek je het National Theatre. Het British Film Institute direct ernaast is de belangrijkste locatie voor het London Film Festival, maar je kunt hier het hele jaar rond films bekijken en speciale evenementen bijwonen. Ten westen van het Southbank Centre vind je de beroemde attractie de London Eye. In het voormalige provinciegebouw daarnaast kun je nu Sea Life en The London Dungeons bezoeken. Neem de Thamesclipper voor een leuke bootvaart op de Theems naar Greenwich in het oosten of Chelsea in het westen. Als je wilt gaan clubben, dan moet je naar Ministry of Sound, sinds de jaren '90 de beroemdste nachtclub van Londen voor dance- en housemuziek. In dit gebied bevinden zich ook The Young Vic Theatre en The Old Vic Theatre, een van Londens belangrijkste theaters. Wees niet verbaasd als je beroemde Hollywoodacteurs zoals Kevin Spacey hier op het podium ziet!

TIP: Het BFI heeft een geweldig archief van films en tv-programma's waar je gratis bij kunt! Leun lekker achterover en ontspan terwijl je zwart-witfilmklassiekers bekijkt of nieuwe juwelen ontdekt in de BFI-mediatheek!

Suggestie of feedback?

Locatie

Meer wijken in Londen

Bekijk alle wijken

Marylebone, Primrose Hill & Camden

“KOKO is zonder twijfel een van mijn favoriete poppodia in Londen. De roodfluwelen gordijnen en de enorme discobal geven dit podium een grootse sfeer.”

Knightsbridge, Kensington & Chelsea

“Mijn favoriete activiteit in Kensington is om een gratis tentoonstelling van het werk van studenten bij het Royal College of Art te bezoeken. Artiesten zoals Damien Hirst gingen hier naar school. Wie weet, ontdek jij wel de volgende grote artiest!”

Oost-Londen

“De straatborden rond Brick Lane zijn tweetalig: Engels en Bengaals. Er zijn slechts twee gebieden in Londen waar de straatborden meertalig zijn: hier en in Chinatown.”