Wijken in Londen

Greenwich & Canary Wharf

“Dit gebied doet aan als een volledig andere stad. De combinatie van de terrassen aan de rivier in Canary Wharf en de schitterende historische gebouwen en het enorme park in Greenwich zijn vrij uniek!”

- Zarina woont al sinds 2012 in Londen

In het zuidoosten van Londen liggen Canary Wharf en Greenwich. Deze twee aan elkaar grenzende gebieden vormen een interessant contrast tussen Britse historische gebouwen en gigantische moderne wolkenkrabbers van metaal en glas. De rivier de Theems verbindt deze twee gebieden en geeft ze hun karakteristiek uiterlijk. Je bezoek begint met een leuke rit met de DLR (Docklands Light Railway), een trein zonder chauffeur!

Bezienswaardigheden
De scheepsdokken in Canary Wharf waren ooit de drukste havens ter wereld. Nadat ze werden gesloten in de jaren 1980, besloot de regering om het gebied nieuw leven in te blazen door hiervan het tweede grote zakendistrict van de stad te maken. Nu zijn The City en Canary Wharf de belangrijkste financiële centra en hebben alle grote banken hier hun hoofdkantoor. Dit gebied is jong, snel en modern. De wolkenkrabbers aan de rivier creëren een toonaangevende skyline die je ongetwijfeld zult herkennen uit films. Het hoogste gebouw hier is One Canada Square. Dit gebouw van 235 meter hoog was het hoogste gebouw van de EU toen het in 1991 werd opgeleverd. Hier wordt niet alleen zaken gedaan, er is ook genoeg plaats voor plezier. Je zult veel bars en restaurants vinden op Canary Wharf. Probeer een tafel te vinden op een terras aan de waterkant en zie de wereld aan je voorbijgaan. Je zult even vergeten dat je nog in Londen bent. Cutty Sark is een van de grootste attracties in Greenwich. Deze theeklipper begon haar wereldreizen in 1869 en deze duurden tot 1922. Nu ligt deze beroemde klipper op het land, naast de Naval College Gardens, en is zij open voor het publiek. Het is de laatste overgebleven Britse theeklipper. Op het terrein van de schitterende Naval College Gardens staat het Old Royal Naval College, een groep gebouwen die op de Werelderfgoedlijst staan. De schitterende gebouwen zijn oorspronkelijk gebouwd als ziekenhuis voor veterane zeelieden (1712-1869). Toen het ziekenhuis sloot, werd het een trainingslocatie voor de Koninklijke Marine (1873-1998). Nu zijn de gebouwen open voor het publiek en vormen ze een hoofdattractie voor bezoekers aan Londen. De highlights zijn de Chapel en de Painted Hall met een geweldige plafondschildering.

Musea & Galerieën
Breng een bezoek aan het Museum of London Docklands in Canary Wharf en leer alles over de geschiedenis van de rivier de Theems en de Docklands. In het National Maritime Museum in Greenwich kom je meer te weten over de maritieme geschiedenis van Groot-Brittannië.

Parken
Aan de top van het Canada Place winkelcentrum in Canary Wharf staat je een groene verrassing te wachten. Hier vind je Canada Square Park, een daktuin van twee hectare groot! Het Greenwich Park is een van de acht oude koninklijke parken die in het verleden als jachtgronden werden gebruikt. Dit schitterende park van 183 hectare groot is nu geopend voor het publiek. Kom hier voor een mooie wandeling en zie de kuddes herten die hier leven. Klim omhoog naar de Royal Observatory, het uitkijkpunt in het park. Van hieruit heb je een adembenemend uitzicht over Greenwich. Het uitkijkpunt is ook het punt waar de tijd wordt vastgesteld: de over de hele wereld gebruikte tijdsstandaard Greenwich Mean Time komt hier vandaan.

Winkelen
Er zijn maar liefst drie winkelcentra in Canary Wharf: Cabot Place, Canada Place en Jubilee Place. Je kunt hier zowel de gewone mode- en accessoirewinkels vinden als de luxere van hun soort. Er zijn genoeg restaurants in en rondom de winkelcentra, maar ook in het Park Pavilion en Churchill Place. Bezoek de Greenwich Market voor originele geschenken, curiositeiten, antiek, handgemaakte sieraden en voedsel. Vergeet niet ook een kijkje te nemen bij de winkeltjes om de markt heen.

Activiteiten
Voor het ultieme uitzicht moet je iets meer naar het oosten gaan. Hier kun je ofwel het O2 Stadium beklimmen of de Emirates Air Line cable car nemen. In beide gevallen heb je een ongeëvenaard uitzicht over Canary Wharf en de Thames Barrier. Deze barrière is al sinds 1982 in gebruik en dient om overstromingen te voorkomen. Wanneer je niet zo gesteld bent op hoogten, maar nog steeds op avontuur wilt, dan moet je de Theems oversteken door de Greenwich Foot Tunnel. De tunnel werd oorspronkelijk gebruikt door de dokwerkers. Nu is deze bijzondere doorgang in gebruik voor voetgangers en fietsers.

TIP: Vaar mee op de Thamesclipper om Londen vanaf het water te ontdekken!

Suggestie of feedback?

Locatie

Meer wijken in Londen

Bekijk alle wijken

Knightsbridge, Kensington & Chelsea

“Mijn favoriete activiteit in Kensington is om een gratis tentoonstelling van het werk van studenten bij het Royal College of Art te bezoeken. Artiesten zoals Damien Hirst gingen hier naar school. Wie weet, ontdek jij wel de volgende grote artiest!”

Soho & Covent Garden

“Zonder twijfel het drukste en meest toeristische gebied van Londen! Als je niet in een toeristenval wilt trappen, maak dan niet dezelfde fout als ik toen ik voor het eerst de stad bezocht! In plaats van te eten bij een bepaalde steakhouseketen, kun je beter adressen als Mildred's (vegetarisch), Tokyo Diner (Japans) of Gaby's Deli (Mediterraans) bezoeken. Eet als een local en betaal minder toeristische prijzen!”

Marylebone, Primrose Hill & Camden

“KOKO is zonder twijfel een van mijn favoriete poppodia in Londen. De roodfluwelen gordijnen en de enorme discobal geven dit podium een grootse sfeer.”