Bezienswaardigheden in Lissabon

Museu dos Azulejos

“Ontdek de 'azulejos' ofwel tegels die de gevels sieren van vele oudere gebouwen in de stad, iets wat typisch is voor Lissabon.”

- Katy woont al sinds 2008 in Lissabon

Dit is absoluut één van mijn favoriete musea in Lissabon, niet in het minst omdat het gaat over de geschiedenis van één van mijn favoriete decoraties in Lissabon = de azulejo, ofwel geschilderde tegel.

Het Museum (gevestigd in een oud klooster) ligt aan een aantal busroutes en op 20 minuten loopafstand van de Santa Apolonia metrohalte. Het is zeker een bezoek waard, met name op een regenachtige dag.

De tentoonstellingen en exposities leiden je door de geschiedenis van de Portugese azulejo en beschrijven de betekenis en chronologie van specifieke decoraties en kleuren die je terug zult zien op deze tegels. Er zijn hier een aantal uitmuntende voorbeelden van tegels die ontworpen zijn om de gevels te sieren van gebouwen in de hoofdstad en er zijn enkele prachtige voorbeelden die zowel in permanente als tijdelijke exposities vertoond worden. Naast de tegels kun je hier ook divers keramiek vinden en andere kunstvoorwerpen gekoppeld aan de rijke historie van Portugal.

TIP: Als je rondloopt in Lissabon, let dan op de azulejos op de gevels van de gebouwen. Deze traditie sterft uit en helaas zie je deze prachtige stukken nu op de voorgevel van in verval geraakte bouwwerken in de stad. Deze vorm van betegeling geeft een monumentale status, wanneer een leegstaand pand gekocht wordt is de koper verplicht de originele azulejos zo goed mogelijk te onderhouden en in de oude staat terug te brengen.

Suggestie of feedback?

Locatie

Adres: Rua da Madre de Deus 4 | Openbaar vervoer: Bus routes 718, 742, 794 | Website: http://www.museudoazulejo.pt/en-GB/default.aspx

Meer bezienswaardigheden in Lissabon

Bekijk alle bezienswaardigheden

Convento do Carmo

“ Ik was al vele jaren in Lissabon voor ik me in de overblijfselen van dit klooster waagde en ik kon haast niet geloven wat ik al die tijd heb gemist.”

Castelo de São Jorge

“Wanneer ik me wil voelen alsof ik aan de top van de wereld sta dan ga ik hier naartoe. De uitzichten over Lissabon zijn onverslaanbaar je voelt hier rust en vrede wanneer je over de stad kijkt.”

Museu Calouste Gulbenkian

“Bezoek deze plek als je genoeg tijd hebt en wees voorbereid op een wandeling door de historie.”