Lissabon

Openbaar Vervoer in Lissabon

Jouw lokale TIX-gids: Katy Pugh

Lissabon is eenvoudig om in te navigeren en alle belangrijke bezienswaardigheden die je wellicht wilt bezoeken zijn bereikbaar met het openbaar vervoer. Er zijn een aantal fantastische monumenten buiten het vervoersysteem in centraal Lissabon maar deze zijn via de spoorweg te bereiken. De voornaamste vormen van vervoer zijn de metro, bussen, trams en sinds kort tuk-tuk's. Taxi's in Lissabon zijn erg goedkoop en volop aanwezig dus als je geen zin hebt in nog een rit met de bus zijn taxi's altijd een optie.

Metro
Dit is de snelste manier van vervoer omdat het niet afhankelijk is van het krankzinnige verkeer in Lissabon. Er zijn 4 lijnen - Blauw, Groen, Rood en Geel die je in ieder geval dicht bij de voornaamste bezienswaardigheden zullen brengen. De metro is zeer betrouwbaar en heeft zelden last van de vertragingen die je in andere grote steden tegen kunt komen. Het enige nadeel van de metro is dat je niet direct naar de oudere delen van de stad kunt rijden omdat deze delicaat aan de heuvelzijde liggen dus je moet misschien nog een stukje lopen of een andere manier van vervoer nemen om je reis te voltooien.

De blauwe en groene lijnen lopen door het centrum van het oude Lissabon en langs de rivier, met de eindhalte bij de grote treinstations: Santa Apolonia (blauw) en Cais do Sodre (groen) als je buiten Lissabon wilt reizen. De rode en gele lijnen lopen door de stad en nemen je van dichtbij het centrum naar het vliegveld (rood) en vlakbij Jardim da Estrela, het Parlement en de Basilica (geel).

Koop tickets voor de metro bij het metrostation, aan de automaten (met aanwijzingen in het Engels) of bij de balie, het personeel spreekt Engels. Als je enkele dagen in Lissabon bent en niet zeker weet welk soort vervoer je moet nemen of hoe vaak je er gebruik van zal maken kun je voor 50 cent een Zapping Card kopen welke je dan gaandeweg op kunt laden. Ritten zijn goedkoper (€1,25 per reis met de Zapping Card) dan wanneer je per keer betaalt (€1,40 per reis). Je kunt ook een 24-uurs kaart kopen (€6,00) die je toegang geeft tot alle metro's, trams, elevadors en bussen. Tarieven liggen een stuk lager dan in andere delen van de wereld.

Om het juiste ticket voor jouw reis te vinden is deze digitale brochure ook erg handig.

Bussen
Het netwerk van bussen is uitgebreid en wordt veelvuldig gebruikt door de lokale bevolking die rondom de stad reizen en het busnetwerk bestrijkt een veel groter gebied dan de metro. Het voordeel van reizen per bus is dat je een aantal bezienswaardigheden zult zien, het grote nadeel is dat het verkeer in Lissabon vreselijk kan zijn, in het bijzonder door de week en rond het spitsuur (meestal tussen 8 uur en 9.30 uur in de ochtend en 4 uur tot 8 uur in de avond). De Zapping Card werkt ook op de bus en is goedkoper dan betalen op de bus (hetzelfde tarief als de metro).

Trams
Er is een klein tram netwerk in Lissabon, de meest beroemde is de 28E die loopt van de Prazeres Begraafplaats, via Baixa, nabij het Kasteel, naar Graça en uiteindelijk naar Martim Moniz. Deze tram wordt veel gebruikt door de lokale bewoners en is ook erg populair bij toeristen aangezien het door de oudste districten van Lissabon rijdt.

Er is ook een tramlijn (de 15E) die langs de rivier loopt van Praça Figuiera en die je naar Belém en het Jeronimos Klooster zal brengen. De metro en bus tarieven zijn ook hier van toepassing en het is goedkoper om met de Zapping Card te reizen dan een kaartje te kopen op de tram (€2,85 voor een enkele reis).

Elevadors (Gloria, Bica en Lavra Funicular)
Eén van de meest opvallende manieren van vervoer in Lissabon zijn de zogenaamde Elevadors. Deze brengen je van de onderzijde van een steile heuvel naar boven. De reizen zijn kort en als je een kaartje koopt op de elevador ook erg duur (tot €3,60 voor twee reizen ten opzichte van €2,50 met de Zapping Card). Ze zijn het waard voor de ervaring (of als je niet van lopen houdt) maar houdt er rekening mee dat een ritje slechts enkele minuten duurt.

Suggestie of feedback?

Meer in Lissabon

Bekijk alle tips

Veiligheid in Lissabon

“Ik heb me altijd zeer veilig gevoeld tijdens het rondwandelen Lissabon ongeacht het tijdstip. Je moet wel opletten wie en wat er rond je bevindt, maar de stad straalt een gevoel van veiligheid uit.”

Transfer Luchthaven Lissabon

“Lissabon beschikt over een van de meest toegankelijke luchthavens in Europa. Taxi's in Lissabon zijn zodanig voordelig dat dit vaak de beste manier van vervoer is.”

Looproute Lissabon

“Ik blijf erbij dat lopen de beste manier is om Lissabon te zien. Je voeten brengen je op plekken waar geen enkele andere manier van vervoer je kan brengen en je zult verrast zijn over wat je kunt vinden.”