Lissabon

Do's en don'ts

Jouw lokale TIX-gids: Katy Pugh

Ik leerde vier dingen voordat ik naar Lissabon kwam:

  • Schrijf nooit met rode pen - dat vindt men onbeleefd;
  • Eet niet alleen met een vork, houd een mes in je andere hand;
  • Rek jezelf niet uit in het openbaar - dat wijst erop dat je verveeld bent;
  • Probeer wél Portugees te spreken - dat vinden de lokale bewoners prettig.

Het vormde de basis voor mijn waardering van de lokale gebruiken. Hier is een overzicht van de beste do's en dont's om je bezoek aan Lissabon leuker en makkelijker te maken:

Doen in Lissabon:

  • Lopen, lopen en nog eens lopen! Lissabon is perfect te voet te verkennen, je weet nooit wat je onderweg tegen zult komen.
  • Vraag de Portugese bevolking naar hun geschiedenis en erfgoed. Ze zijn erg trots op hun herkomst en de meeste mensen zijn zeer goed op de hoogte van de historie van dit prachtige land.
  • Probeer zoveel mogelijk lokale gerechten te proeven. De gegrilde vis smaakt fantastisch, het zwarte varken is heerlijk en één van de typische Portugese ingrediënten, bacalhau (gezouten kabeljauw) kan op honderden verschillende wijzen bereid worden. Ik heb er ongeveer 6 geproefd en ze waren allemaal heerlijk.
  • Het is goed om wat wisselgeld mee te brengen. Op veel plekken, in het bijzonder kleinere winkels en café's kunnen ze briefjes van €50 niet wisselen, sommigen wisselen niet eens €20.
  • Probeer Portugees te spreken. Wellicht krijg je antwoord in het Engels, maar de Portugese bevolking zal het zeer waarderen wanneer je hun moeilijke taal probeert te spreken en ze zullen je hartelijk te woord staan.
  • Let op met waardevolle artikelen, in het bijzonder in toeristengebieden. Hoewel ik me altijd veilig heb gevoeld in Lissabon, ben ik toch al eens slachtoffer geweest van zakkenrollers. Het is niet aan te raden om waardevolle spullen of tafel te leggen of in tassen aan de stoel. Het is dan wel geen gewelddadige criminaliteit, een bezoek aan de toeristenpolitie terwijl je op vakantie bent is nooit leuk.
  • Als je hier gaat rijden, pas dan op voor de extreem agressieve wijze van rijden, het constante claxonneren (lokaal zeer gebruikelijk) en de onwil om de knipperlichten te gebruiken.
  • Neem thee mee! Als je net al ik een theeleut bent dan kun je maar beter je eigen thee meenemen (zeker bij zelfbediening). Portugal kent een koffiecultuur en wat betreft thee is het aanbod vaak beperkt tot kruidenthee of Cha Preto (zwarte thee) die van zichzelf vrij slap is.
  • Maak gebruik van het prachtige uitzicht en het goedkope bier om van de zonsondergang te genieten terwijl je over de stad kijkt vanaf één van de uitkijkpunten.
  • De meeste grote hotels hebben dakterrassen, waarvan de meerderheid ook toegankelijk zijn voor niet-hotelgasten, probeer er zeker een paar te bezoeken.

Niet doen (of op z'n minst proberen niet te doen) in Lissabon:

  • Drink geen koffie bij één van de grote café's op het Rossio plein. Het zal je pakweg €1,50 kosten voor een klein kopje, terwijl je daarvoor niet meer dan 60 cent voor zou moeten betalen.
  • Verwacht geen snelle service in restaurants want zo gaat dat hier niet. Zelfs wanneer de bediening snel is, kan het wachten op de rekening eeuwen duren. Blijf kalm en geniet.
  • Je kunt beter geen "canecas" (één liter) bier bestellen tenzij je erg snel drinkt, anders zal het warm en dood zijn voordat het op is. Het mooie van de "imperial" (20cl) is dat je het kunt opdrinken voordat de bier warm wordt in het warme klimaat.
  • Verwar Portugese mensen nooit met Spanjaarden. Ze houden absoluut niet van elkaar en de Portugese bevolking zal dit niet in dank afnemen. Het is geen probleem om Spaans te spreken, maar ze zullen zeer waarschijnlijk in de Engelse taal antwoorden.
  • Beoordeel een restaurant niet op het uiterlijk maar gebruik je intuïtie. Je kunt vaak zeer goed, zeer goedkoop eten vinden in een piepkleine tasca verstopt om de hoek. Laat de papieren tafelkleedjes en de soms ouderwetse inrichting je niet ontmoedigen, als het vol zit met lokale bewoners dan kun je rekenen op een heerlijke maaltijd.
  • Verwacht niet veel vegetarische gerechten op het menu tegen te komen. Het aantal vegetarische restaurants neemt toe, maar het is voornamelijk vlees, vis en koolhydraten wat de klok slaat.
  • Wees niet verrast wanneer het eten totaal niet lijkt op de Spaanse keuken. Dit was een schok voor mij toen ik hier aankwam (en het gemis van siësta in Portugal) maar ik was er snel aan gewend.
  • Wees niet verrast wanneer verkopers in restaurants binnenkomen en proberen om je flitsende tiara's, boa's met veren, hoeden, enorme zonnebrillen of Minnie Mouse haarbandjes te verkopen. Dit is normaal in Lissabon, vooral 's avonds in de uitgaansgebieden. Tenzij je wilt dat deze verkopers je continue lastigvallen kun je maar beter vriendelijk "no thank you" zeggen.
  • Wees niet geschokt wanneer mensen die op het metro platform staan niet wachten tot passagiers uitgestapt zijn alvorens in te stappen. Het is normaal om zo snel mogelijk in te stappen ongeacht wie naar buiten wil.
Suggestie of feedback?

Meer in Lissabon

Bekijk alle tips

Openbaar Vervoer in Lissabon

“Lissabon beschikt over een fantastisch openbaar vervoersysteem dat meestal ook op tijd rijdt. Let wel op voor stakingen die regelmatig voorkomen. www.hagreve.com is een goede plek om stakingen te volgen.”

Veiligheid in Lissabon

“Ik heb me altijd zeer veilig gevoeld tijdens het rondwandelen Lissabon ongeacht het tijdstip. Je moet wel opletten wie en wat er rond je bevindt, maar de stad straalt een gevoel van veiligheid uit.”

Looproute Lissabon

“Ik blijf erbij dat lopen de beste manier is om Lissabon te zien. Je voeten brengen je op plekken waar geen enkele andere manier van vervoer je kan brengen en je zult verrast zijn over wat je kunt vinden.”