Lissabon

Looproute Lissabon

Jouw lokale TIX-gids: Katy Pugh

Naar mijn mening is de beste manier om een stad te ontdekken middels een combinatie van lopen en bovengronds openbaar vervoer. Lopen kan een afschrikkend vooruitzicht zijn in een stad als Lissabon met haar vele heuvels, maar de verborgen schatten en uitzichten die je al lopende tegen zult komen maken het beklimmen van de heuvels meer dan goed.

Ik heb nooit begrepen hoe Lissabon in elkaar steekt vanaf een tweedimensionale kaart met al haar parken en kerken, de wijken in de binnenstad en het buitengebied, de miradouros en de rivier. Ik kon me oriënteren via deze leuke wandelroute:

Start bij de Miradouro de São Pedro (1) met een uitzicht op Castelo en loop vervolgens door Principe Real (2) en bestijg de Jardim da Estrela (3) waar je kunt stoppen voor een kop koffie. Het is aan te raden een kijkje te nemen in de Basilica (4) aan de overkant van de weg, let ook op het licht dat door de ramen van de koepel straalt. De 28E tram stopt buiten Basilica, neem een tram richting Martim Moniz of Graça. Dit is een heerlijke route die je door een aantal uitdagende smalle straatjes zal leiden en over angstaanjagend steile hellingen door Chiado, in Baixa en langs de Sé Cathedral richting Castelo São Jorge.

Stap uit de tram in Baixa (4) en wandel door de straten, let in het bijzonder op Rua Augusta (5) en de bocht richting de rivier. Volg dan de trambaan omhoog voorbij de Sé Cathedral (6) volg de borden naar Castelo (7). Het uitzicht hier maakt de klim meer dan goed en je zult uitkijken over het gebied waar je begonnen bent! Als je klaar bent bij Castelo, loop dan de heuvel af naar rechts en ga rechtsaf onderaan voor een welverdiend drankje bij Chapito (8), de clownsschool met bar en restaurant. Hier zul je nogmaals kunnen genieten van een wonderbaarlijk uitzicht op de stad en de rivier.

Suggestie of feedback?

Meer in Lissabon

Bekijk alle tips

Do's en don'ts

Ik leerde vier dingen voordat ik naar Lissabon kwam:

Openbaar Vervoer in Lissabon

“Lissabon beschikt over een fantastisch openbaar vervoersysteem dat meestal ook op tijd rijdt. Let wel op voor stakingen die regelmatig voorkomen. www.hagreve.com is een goede plek om stakingen te volgen.”

Veiligheid in Lissabon

“Ik heb me altijd zeer veilig gevoeld tijdens het rondwandelen Lissabon ongeacht het tijdstip. Je moet wel opletten wie en wat er rond je bevindt, maar de stad straalt een gevoel van veiligheid uit.”